Czy zakładać zmiękczacz do wody?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: czy zakładać zmiękczacz do wody?
Zmiękczacz wody to dobry pomysł dla tych, którzy żyją w miejscu, w którym ta woda jest twarda. To pozwoli zarówno lepiej dopierać pranie, jak i nawodnić organizm, jeśli ktoś kranówkę preferuje. Do tego jednak dorzuciłbym dzbanek filtrujący, ponieważ pozwoli to na dostarczenie organizmowi niezbędnych minerałów.
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Witajcie,
Nawizując do tematu twardej wody - może warto na chwilę się zatrzymać i przypomnieć sobie, po co mierzyć twardość wody?
Twardość wody to jej właściwość wynikająca z zawartości jonów wapnia i magnezu. Im jest ich więcej w wodzie, tym jest ona bardziej twarda. Jony te łączą się ze sobą, szczególnie po podgrzaniu wody, powodując powstawanie uciążliwego osadu kamiennego. Twarda woda to problem wielu gospodarstw domowych. Korzystanie z niej jest negatywne w skutkach nie tylko dla naszego domowego budżetu, ale i dla nas samych.
Zapraszam po więcej informacji od Viessmann - https://www.viessmann.pl/pl/blog/Po-co- ... -wody.html
Pozdrawiam!
Nawizując do tematu twardej wody - może warto na chwilę się zatrzymać i przypomnieć sobie, po co mierzyć twardość wody?
Twardość wody to jej właściwość wynikająca z zawartości jonów wapnia i magnezu. Im jest ich więcej w wodzie, tym jest ona bardziej twarda. Jony te łączą się ze sobą, szczególnie po podgrzaniu wody, powodując powstawanie uciążliwego osadu kamiennego. Twarda woda to problem wielu gospodarstw domowych. Korzystanie z niej jest negatywne w skutkach nie tylko dla naszego domowego budżetu, ale i dla nas samych.
Zapraszam po więcej informacji od Viessmann - https://www.viessmann.pl/pl/blog/Po-co- ... -wody.html
Pozdrawiam!
Jak nie masz dostępu do dobrej jakości wody to koniecznie zakładaj, wiem jak dobrze mieć stały dostęp do czystej dobrej wody dzięki warszawskiej kranówce, w okolicach stolicy tam gdzie nie ma wodociągów woda nie jest najlepsza
Moim zdaniem zmękczacz do wody w gospodarstwie domowym to podstawa, szczególnie jeśli właśnie nie ma się dostępu do naprawdę czystej wody. Twarda i brudna woda nie nadaje się do picia, każdy o tym wie. Fachowcy z 3e-heating podpowiedzieli mi, jaki system uzdatniania wody najlepiej sprawdzi się u mnie. Zamontowali go i przekazali cenne wskazówki. Jestem zadowolony z ich usług!
-
MichalBudowniczy
- Superużytkownik

Moim zdaniem warto. Czuć sporą różnicę. Ja mieszkam dosyć niedaleko cementowni i był u mnie spory problem z kamieniem w wodzie. W moim przypadku montażem odkamieniacza zajmowała się firma studnieglebinoweh2o.pl.
-
GrupaLeonarczyk
- Początkujący

Jestem tego samego zdania i również uważam, że jak najbardziej warto bo nie dość ze odczujesz różnice w samym smaku wody, to dodatkowo możesz także zaoszczędzić. Inwestycja w zmiękczacz wody jest opłacalna.
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Witam,
Chciałbym przedstawić nowe urządzenie jakie mamy. Teraz nie trzeba montować dwóch urządzeń do zmiękczania wody i filtracji. Nowa stacja Aquahome Duo to rozwiązanie 2w1 – jednocześnie usuwa nieprzyjemny smak i zapach chloru oraz zmiękcza wodę.
Chciałbym przedstawić nowe urządzenie jakie mamy. Teraz nie trzeba montować dwóch urządzeń do zmiękczania wody i filtracji. Nowa stacja Aquahome Duo to rozwiązanie 2w1 – jednocześnie usuwa nieprzyjemny smak i zapach chloru oraz zmiękcza wodę.
-
jacekbratyk
- Zainteresowany

Sam mam u siebie taki urządzenie i powiem, że zmiękczacze wody rzeczywiście bardzo dobrze się sprawdzają. Mam u siebie model Hydro plus 22 który jako nowy kosztuje około 1500 złotych. Zakupu nie żałuję, czuć o wiele lepszy smak takiej wody 
Wszystko zależy od tego jaką mamy wodę. Jeśli okaże się, że twardą, to oczywiście, że warto. Najbardziej zaawansowane techniczne zmiękczacze na rynku, myślę, że warto sobie o nich poczytać i oczywiście zainwestować w tego typu rozwiązanie.
Pewnie że warto, różnica jakości wody jest duża i widoczna, przede wszystkim zdrowsza. Ja mam zmiękczacz i polecam każdemu.
W sprawie doboru urządzeń zapraszamy do tematu http://www.forumbudowlane.pl/instalacje ... ody-t74467
-
filtry-wody
- Początkujący

Też miałem bardzo duży problem z twardą wodą. Wymiana baterii, urządzeń... masakra! Dosyć długo się wahałem, szukałem dobrego zmiękczacza. Niby duży wybór ale tak naprawdę w większości to te same urządzenia pod inna naklejką "klepane przez jednego chińczyka". Obdzwoniłem wiele firm i zdecydowałem się na ecowater comfort 500 i z czystym sercem moge polecić.
Trochę już jestem obeznany w temacie przez te wszystkie poszukiwania. Ten model to produkt USA, z ekonomiczną głowicą - tak zapewniała Pani sprzedająca mi sprzęt. I faktycznie porównując do zużycia soli u kolegi (podobne zapotrzebowanie na wodę) mi worek soli starcza na 1.5 miesiaca - on w tym czasie wsypuje już 3.
Trochę już jestem obeznany w temacie przez te wszystkie poszukiwania. Ten model to produkt USA, z ekonomiczną głowicą - tak zapewniała Pani sprzedająca mi sprzęt. I faktycznie porównując do zużycia soli u kolegi (podobne zapotrzebowanie na wodę) mi worek soli starcza na 1.5 miesiaca - on w tym czasie wsypuje już 3.
-
PrzemoGolec
- Początkujący

Tak , ja korzystam i jestem zadowolony no bo przecież fizyka nie kłamie. Polecam brać od zmiekczaczewody fachowo się tym zajmują.
Warto, ja mam i jestem zadowolony. W necie na stronach jest fajnie opisane wszystko na ich temat.
Warto postawić na sprawdzone urządzenie, mogę polecić OPTI ONE w dwóch wersjach: z podłączeniem do instalacji wodnej lub ze zbiornikiem.