Opłacalność deszczówki.

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Opłacalność deszczówki.

Post autor: bachus »

Wielu z nas zastanawia się czy dodatkowo w budynku jednorodzinnym nie pociągnąć jeszcze jednej rurki po to by zasilić spłuczki wodą deszczową. Czy to się po prostu opłaca. Musimy tu rozważyć dwie rzeczy: koszt zakupu urządzeń i koszt eksploatacji.
Ja natomiast skupię się na kosztach eksploatacji takiego rozwiązania ponieważ coś takiego eksploatuję od około 10 lat.
Moja rodzina jest obecnie rodziną trzy osobową a więc ze spłuczek korzystają trzy osoby.
System napędzamy jest przez niewielki hydrofor a wodę biorę z rzeki przepływającej obok mojego budynku.
Średnio idzie nie mało tej wody bo przez 4 dni podczas pomiarów zużyliśmy 0,8m3 gdzie pompa pobrała 1kWh. A więc miesięcznie zużywamy tylko na same kibelki ok. 6m3 wody płacąc za jej przepompowanie ok. 4,65 zł, a więc tyle ile kosztuje mnie 1m3 wody z sieci wodociągowej.
I tu już widać, że jest to woda sześciokrotnie tańsza, bo pobierając ją z siei wodociągowej musiał bym zapłacić 23,25 zł a tak płacę tylko 4,65. O ściekach nie wspominam.
A więc zakładając, że taki hydroforek z naczyniem 24 litrowym na zaprzyjaźnionej aukcji kosztuje jakieś 250 zł to po niespełna roku i własnej robociźnie inwestycja się zamortyzuje.]
Przy większej ilości osób jeszcze szybciej się to wszystko zamortyzuje.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”