Proszę o porady dotyczące kominka z płaszczem
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Proszę o porady dotyczące kominka z płaszczem
Witam i proszę o kilka wskazówek w tym temacie. Mam budynek ok. 250 m2 słabo na razie ocieplony i dotychczas instalację CO w miedzi z piecem gazowym jednofunkcyjnym. Zakupiłem kominek edilkamin acquatondo 29 prismatico. Chcę to połączyć, a do tego dołączyć wymiennik na ciepłą wodę o pojemności 150 litrów. Pierwsze zatem pytanie dotyczy wymiennika, myślę bowiem o wymienniku firmy Biawar z wężownicą i modułem elektrycznym. Co na ten temat myślicie? Może coś innego? Drugie pytanko, to kwestia samego podłączenia do układu kominka. Chciałbym przyłączyć to wszystko miedzią, lecz co z temperaturą przy samym kominku? Wyjście z kominka to 1 i 1/4". Czy lut przy takim kominku wytrzyma temperaturę? Kolejna zagadka to zastosowanie zaworu trójdrożnego do przełączania obiegu CO na CWU, które to zastowanie zalecają sprzedawcy. Czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby podłączenie szeregowe wymienników płytowego i zbiornikowego ( tej kolejności)? Chodzi mi też o ewentualną awaryjność zaworu trójdrożnego, ale też i praktyczne rozwiązanie szybkości nagrzewania CO. I jeszcze jedno: Jak dużą stratę mocy zafundowałbym sobie poprzez zastosowanie komina o przekroju 200mm (wyjście z kominka i zalecenia producenta to 250mm) przy wysokości komina 5 metrów?
Zależy ile osób korzysta z ciepłej wody.
Lut spokojnie wytrzyma kominek ma zawsze temp. wody w płaszczu
Połączenie szeregowe jest prostsze i tańsze ( korzystniej ze względu na wyższą temperaturę puścić najpierw wężownice c w u a dopiero później płytowca na c o
Zawory trój drogowe np SIEMENS czy Danfoss raczej bez awaryjne
Wyjście spalinowe z kominka 250 a komin ceramiczny ma przeważnie 200 i co zrobisz ?
Montuje się i działa bez problemu zejście o dwie dymensje jest jeszcze dopuszczalne.
Lut spokojnie wytrzyma kominek ma zawsze temp. wody w płaszczu
Połączenie szeregowe jest prostsze i tańsze ( korzystniej ze względu na wyższą temperaturę puścić najpierw wężownice c w u a dopiero później płytowca na c o
Zawory trój drogowe np SIEMENS czy Danfoss raczej bez awaryjne
Wyjście spalinowe z kominka 250 a komin ceramiczny ma przeważnie 200 i co zrobisz ?
Montuje się i działa bez problemu zejście o dwie dymensje jest jeszcze dopuszczalne.
Osób korzystających z CWU jest 5 lub 7 i terma 80 litrów jest za mała.
Co do zaworu, jeśli nie jest konieczny, chciałbym go pominąć, bo czym więcej sterowania, tym większa szansa, że coś padnie.
Co do temperatury przy kominku, to obudowa oddaje jakieś ciepło i dlatego moje pytanie o lutowane rury, bo z tego co pamiętam z fizyki temperatura topnienia cyny ledwo przekracza 200st . Więc boję się o luty wewnątrz obudowy kominka.
Co do zaworu, jeśli nie jest konieczny, chciałbym go pominąć, bo czym więcej sterowania, tym większa szansa, że coś padnie.
Co do temperatury przy kominku, to obudowa oddaje jakieś ciepło i dlatego moje pytanie o lutowane rury, bo z tego co pamiętam z fizyki temperatura topnienia cyny ledwo przekracza 200st . Więc boję się o luty wewnątrz obudowy kominka.
mimo wszystko lepiej zainwestowac parę groszy więcej a podłączyć zasobnik poprzez zawór trojdrożny lub w inny sposób aniżeli szeregowo. Jeśli podepniesz zasobnik szeregowo to nie bedziesz mógł podgrzać wody do określonej temp. i jej nie przekraczać
Mam nadzieje ze sie wystarczajaco jasno wysłowiłem 
Instalacje grzewcze - sprzedaż, montaż, serwis, akcesoria.
-
RAPczyn
- Aktywny

- Kontakt:
Dla zwiększenia (zmniejszenia zużycia ciepłej wody) wydajności zbiornika cwu. zamontuj na wyjściu cwu mieszacz automatyczny np. firmy ESBE esbe.pl/subpage.php?id=2&prod=1&x=41 , w zbiorniku będziesz mieć np. 55stC a na instalację wypuścisz 42stC.
Zbiornik o poj. 155 litrów i kotle o mocy 21kW ma NL=2 (210L/10min; 621L/60min)
Zbiornik o poj. 155 litrów i kotle o mocy 21kW ma NL=2 (210L/10min; 621L/60min)