dziennik budowy problem pytanie
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
darekkowal
- Początkujący

dziennik budowy problem pytanie
Witam
moja sprawa przedstawia się następująco.
Budowe rozpocząłem w czerwcu; 2012 a zakończył kierownik budowy w październiku wpisem "zakończono roboty stanu surowego otwartego wykonane zgodnie ze sztuka budowlaną dokumentacją pozostałe roboty wykończeniowe inwestor będzie wykonywał systemem gospodarczym"
kierownik budowy umowę ze mną podpisał jedynie za ten w/w okres czyli czerwiec 12 do październik 12.
Pytanie:
1. czy na prace systemem gospodarczym muszę mieć kierownika budowy a jeśli tak to czy może to być inny kierownik?
2. jeśli wykonuje prace w systemie gospodarczym to wpisy w dzienniku budowy dokonuje kto a jeśli ja jako inwestor to czy musi to potwierdzić kierownik budowy?
3. czy prace typu ocieplenie wstawienie okien wykonanie balustrad wykonanie re-gipsów płytek muszę wpisywać w dziennik czy nie
z góry dzięki za odpowiedź
darek
moja sprawa przedstawia się następująco.
Budowe rozpocząłem w czerwcu; 2012 a zakończył kierownik budowy w październiku wpisem "zakończono roboty stanu surowego otwartego wykonane zgodnie ze sztuka budowlaną dokumentacją pozostałe roboty wykończeniowe inwestor będzie wykonywał systemem gospodarczym"
kierownik budowy umowę ze mną podpisał jedynie za ten w/w okres czyli czerwiec 12 do październik 12.
Pytanie:
1. czy na prace systemem gospodarczym muszę mieć kierownika budowy a jeśli tak to czy może to być inny kierownik?
2. jeśli wykonuje prace w systemie gospodarczym to wpisy w dzienniku budowy dokonuje kto a jeśli ja jako inwestor to czy musi to potwierdzić kierownik budowy?
3. czy prace typu ocieplenie wstawienie okien wykonanie balustrad wykonanie re-gipsów płytek muszę wpisywać w dziennik czy nie
z góry dzięki za odpowiedź
darek
Re: dziennik budowy problem pytanie
Budowę MUSI prowadzić kierownik do czasu uzyskania prawa na użytkowanie.
Inwestor może dokonywać wpisów do dziennika, prawidłowość wykonania może potwierdzać tylko kierownik.
Teoretycznie nie musisz robić takich wpisów i załatwi to "hurtowo" kierownik na koniec budowy (taka formułka - budynek wykonany zgodnie z projektem, lub podobnie).
Powyższe nie ma racji bytu, jeżeli budowa nie wymagała nadzoru w ogóle - czego nie napisałeś, ale założyłem sobie, że budujesz dom mieszkalny
.
Inwestor może dokonywać wpisów do dziennika, prawidłowość wykonania może potwierdzać tylko kierownik.
Teoretycznie nie musisz robić takich wpisów i załatwi to "hurtowo" kierownik na koniec budowy (taka formułka - budynek wykonany zgodnie z projektem, lub podobnie).
Powyższe nie ma racji bytu, jeżeli budowa nie wymagała nadzoru w ogóle - czego nie napisałeś, ale założyłem sobie, że budujesz dom mieszkalny
Z reguły robi się to tak, że pod koniec prac jedziemy do "dobrego kierownika budowy", żeby nie narażać go na koszty transportu i w biurze rozwiązujemy wszystkie problemy. Jedna wada pretensje później miej do siebie.
Na sam koniec.
-
firmaUKRbud
- Początkujący

Zapraszam do wspólpracy Szczecin
Zapraszam do wspólpracy na zasadie założenie firmy dudowlanej(spółka z oo.)
Ze swojej strony zapewniam wykształtowany pracowników z Ukrainy,rejestracja wszystkich dokumentów, wyrabiania kart pobyty. Wynajem mieszkania dla pracowników oraz dojazdy do pracy.
Od wspolnika oczekuje poszukiwanie zleceń, pomoc w prowadzeniu firmy
Szczecin i okolice 572 455 885
Ze swojej strony zapewniam wykształtowany pracowników z Ukrainy,rejestracja wszystkich dokumentów, wyrabiania kart pobyty. Wynajem mieszkania dla pracowników oraz dojazdy do pracy.
Od wspolnika oczekuje poszukiwanie zleceń, pomoc w prowadzeniu firmy
Szczecin i okolice 572 455 885
I co z tego skoro i tak musisz jechać do starostwa i każdą stronę przypieczętować z urzędu płacąc za to?karolkarol3 pisze:A ja polecam nie rzucać sie na zakup dziennika budowy do urzędu tylko często z gotowym projektem dostaje sie w prezencie. My tak otrzymaliśmy od dom.pl . Pozytywnie nas zaskoczyli tym![]()
![]()
Jeszu ten kraj na prawdę idzie ku upadkowi..Nie o tako polskie my walczyli.
LedPolska pisze:I co z tego skoro i tak musisz jechać do starostwa i każdą stronę przypieczętować z urzędu płacąc za to?karolkarol3 pisze:A ja polecam nie rzucać sie na zakup dziennika budowy do urzędu tylko często z gotowym projektem dostaje sie w prezencie. My tak otrzymaliśmy od dom.pl . Pozytywnie nas zaskoczyli tym![]()
![]()
Jeszu ten kraj na prawdę idzie ku upadkowi..Nie o tako polskie my walczyli.