Nowa instalacja elektryczna
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Nowa instalacja elektryczna
Jak będziesz gotował na 2 fajerkach to bezpiecznik nie wyleci.
I jeszcze nie włączysz jednocześnie piekarnika.
Może taka "kulawa" opcja twojej kobicie pasuje.
Polemika i argumenty na poziomie "średniaków" w przedszkolu. Bo "starszaki" to wyśmieją.
Do czego jest literka"C' w bezpieczniku to także nie wiesz.
Zapewniam cię ze literka "D" (krotność 20) też ci nie pomoże przy przeciążenu.
Bezpieczniki B,C.i D zachowają się tak samo przy przeciążeniu.
I jeszcze nie włączysz jednocześnie piekarnika.
Może taka "kulawa" opcja twojej kobicie pasuje.
Polemika i argumenty na poziomie "średniaków" w przedszkolu. Bo "starszaki" to wyśmieją.
Do czego jest literka"C' w bezpieczniku to także nie wiesz.
Zapewniam cię ze literka "D" (krotność 20) też ci nie pomoże przy przeciążenu.
Bezpieczniki B,C.i D zachowają się tak samo przy przeciążeniu.
Otóż kolego broneczku STARSZAKU (pffff....
) ) nie posiadam płyty indukcyjnej i nigdy nie miałem zamiaru takowej kupować.
Moim zdaniem jesteś z tych kulawych elektryków teoretyków. Jednak jeżeli chodzi o praktykę zapewne jesteś cieniuteńki strasznie. A zapamiętaj sobie że gó...no z twojej teorii jeśli nie masz doświadczenia.
Nie będę również polemizował na temat osprzętu elektrycznego, ponieważ każdy elektryk powie ci że czas zadziałania zabezpieczenia S o charakterystyce np. C i wartości 25 A różni się dlatego że pochodzą od różnych producentów. I dupa z twojej krotności chłopie bo i tak nie jesteś w stanie określić czy to czy inne zabezpieczenie przedlicznikowe wytrzyma, a są niektóre firmy że potrafią naprawdę nieźle sobie radzić mimo to że obciążenie już dawno przekroczyło maksymalną wartość zabezpieczenia która jest podana w tabeli.
P.S.
Od mojej Kobiety proszę sie odchrzanić, i zajmij się swoim chłopakiem
Pozdrawiam
Moim zdaniem jesteś z tych kulawych elektryków teoretyków. Jednak jeżeli chodzi o praktykę zapewne jesteś cieniuteńki strasznie. A zapamiętaj sobie że gó...no z twojej teorii jeśli nie masz doświadczenia.
Nie będę również polemizował na temat osprzętu elektrycznego, ponieważ każdy elektryk powie ci że czas zadziałania zabezpieczenia S o charakterystyce np. C i wartości 25 A różni się dlatego że pochodzą od różnych producentów. I dupa z twojej krotności chłopie bo i tak nie jesteś w stanie określić czy to czy inne zabezpieczenie przedlicznikowe wytrzyma, a są niektóre firmy że potrafią naprawdę nieźle sobie radzić mimo to że obciążenie już dawno przekroczyło maksymalną wartość zabezpieczenia która jest podana w tabeli.
P.S.
Od mojej Kobiety proszę sie odchrzanić, i zajmij się swoim chłopakiem
Pozdrawiam
[quote="Pawlogen"] ponieważ każdy elektryk powie ci że czas zadziałania zabezpieczenia S o charakterystyce np. C i wartości 25 A różni się dlatego że pochodzą od różnych producentów. I dupa z twojej krotności chłopie[/quote] Wclae nie z powodu, że te czasy sie niewlele różnią.
Bo tutaj w ogóle nie chodzi o czasy wynikająjce z charakterystyki Club D.
Te czasy przy przeciążeniu są bez znaczenia.
Zapoznaj sie z zsadą działania C25 - masz solidne braki dlatego ci się teoria nie
zgadza z pratyką.
Wbj sobie do głowy, że C25 to dwa w jednym. Dwa niezależne urządzenia w jednej obudowie.
Także są 2 niezależne czasy. Jeden bardo krótki, drugi bardzo,bardzo długi.
I nie wciskaj kitu, że teoria nie zgadza się z praktyką.
Bo tutaj w ogóle nie chodzi o czasy wynikająjce z charakterystyki Club D.
Te czasy przy przeciążeniu są bez znaczenia.
Zapoznaj sie z zsadą działania C25 - masz solidne braki dlatego ci się teoria nie
zgadza z pratyką.
Wbj sobie do głowy, że C25 to dwa w jednym. Dwa niezależne urządzenia w jednej obudowie.
Także są 2 niezależne czasy. Jeden bardo krótki, drugi bardzo,bardzo długi.
I nie wciskaj kitu, że teoria nie zgadza się z praktyką.
Każdy bezpiecznik automatyczny to dwa w jednym.
1.Bimetal
2.Elektromagnes
Bimetal działa na temperaturę -ciepło. Ilość ciepła wymaga czasu, dlatego bimetal jest zwłoczny.
Nawet godzina przy niewielkim przeciążeniu.
B,C,D mają ten sam bimetal, wartość podana w amperach.
Nie jest istotne pod kątem przeciążeń, czy zainstalujemy B,czy C.czy D
2.Elekttromagnes.
Ten działa błyskawicznie - zadziała jak siła cewki przekracza siłę sprężyny.
B,C.D to parametry tylko elektromagnesu. tzw. krotności. Krotność x Ampery to parametr elektromagnesu -odrębnego urządzenia.
B,C,D = krotność 5,10,20
B16 = 16A na bimetal i 80A na elektromagnes.
Selektywność.
Selektywność dotyczy tylko przeciążenia. Dotyczy tylko bimetalu, bo jest zwłoczny.
Jeżeli prąd w obwodzie wyniesie 170A, to zadziała elektromagnes zarówno B16 ,jak i C16.
Przy zwarciu zrzuci B16 i C16.
Selektywności nie będzie pomimo stopniowania bezpieczników.
Prądy zwarciowe bywają jeszcze większe, bardzo często D nie wystarcza.
Elektromagnes nie ma zwłoki.
Klasyczny "topik" ma niewielką zwłokę, przy pomocy kombinacji "topika" i S-ki udaje się osiągnąć selektywność zwarciową.
UWAGA !!!
Bezpieczniki nie są tylko i wyłącznie zabezpieczeniem przed zwarciem i przeciążeniem. !
Stanowią część ochrony przeciw-porażeniowej - zabezpieczają , żeby wam niewiast prąd nie pozabijał przy przebiciu w pralce na obudowę.
W porządnym domu mężczyzna do pralki się nie dotyka
Bezpiecznik = to także URZĄDZENIE OCHRONNE w dotyku pośrednim (jeszcze inna bajka)
Prąd tak jak niewiasta - niewiastę można dotknąć bezpośrednio lub pośrednio.
Obie opcje mogą mieć "koniec" żałosny.
Dlatego, nie można sobie dowolnie zmieniać bezpieczników.
Ps. Na koniec żartobliwych tekstów:
"w Polsce, w każdym PORZĄDNYM domu, z dawnego zwyczaju, jest do parzenia kawy osobna niewiasta - kawiarka się nazywa..... ta sprowadza z miasta ziarna w najlepszym gatunku.....
i zna tajne sposoby ......
1.Bimetal
2.Elektromagnes
Bimetal działa na temperaturę -ciepło. Ilość ciepła wymaga czasu, dlatego bimetal jest zwłoczny.
Nawet godzina przy niewielkim przeciążeniu.
B,C,D mają ten sam bimetal, wartość podana w amperach.
Nie jest istotne pod kątem przeciążeń, czy zainstalujemy B,czy C.czy D
2.Elekttromagnes.
Ten działa błyskawicznie - zadziała jak siła cewki przekracza siłę sprężyny.
B,C.D to parametry tylko elektromagnesu. tzw. krotności. Krotność x Ampery to parametr elektromagnesu -odrębnego urządzenia.
B,C,D = krotność 5,10,20
B16 = 16A na bimetal i 80A na elektromagnes.
Selektywność.
Selektywność dotyczy tylko przeciążenia. Dotyczy tylko bimetalu, bo jest zwłoczny.
Jeżeli prąd w obwodzie wyniesie 170A, to zadziała elektromagnes zarówno B16 ,jak i C16.
Przy zwarciu zrzuci B16 i C16.
Selektywności nie będzie pomimo stopniowania bezpieczników.
Prądy zwarciowe bywają jeszcze większe, bardzo często D nie wystarcza.
Elektromagnes nie ma zwłoki.
Klasyczny "topik" ma niewielką zwłokę, przy pomocy kombinacji "topika" i S-ki udaje się osiągnąć selektywność zwarciową.
UWAGA !!!
Bezpieczniki nie są tylko i wyłącznie zabezpieczeniem przed zwarciem i przeciążeniem. !
Stanowią część ochrony przeciw-porażeniowej - zabezpieczają , żeby wam niewiast prąd nie pozabijał przy przebiciu w pralce na obudowę.
W porządnym domu mężczyzna do pralki się nie dotyka
Bezpiecznik = to także URZĄDZENIE OCHRONNE w dotyku pośrednim (jeszcze inna bajka)
Prąd tak jak niewiasta - niewiastę można dotknąć bezpośrednio lub pośrednio.
Obie opcje mogą mieć "koniec" żałosny.
Dlatego, nie można sobie dowolnie zmieniać bezpieczników.
Ps. Na koniec żartobliwych tekstów:
"w Polsce, w każdym PORZĄDNYM domu, z dawnego zwyczaju, jest do parzenia kawy osobna niewiasta - kawiarka się nazywa..... ta sprowadza z miasta ziarna w najlepszym gatunku.....
i zna tajne sposoby ......
u nas to wymiana instalacji poszła całą parą, nawet rozdzielnice zemy wymieniali na takie cudo http://www.mador.sosnowiec.pl/cms/products-page . Teraz nie mamy problemu z energią a wczesniej to rozne dziwne rzeczy sie pojawialy.
Ze swojej strony mogę ci polecic sprawdzona hurtownie elektryczna http://www.eldam.pl/, maja bardzo duzy wybor i przystępne ceny na pewno znajdziesz tam sporo przydatnych akcesoriow 
-
SarnowskaA
- Początkujący

http://www.dmtrade.pl/k17,kable-przewod ... ry-av.html dobry sklep rtv sat z przewodami, akcesoriami rtv sat.
-
marcepanowski
- Zainteresowany

tu jest tekst o tym jaki przewód instalacyjny wybrać do domu
ja mysle, ze jak taka stara instalacja to lepiej zaufac jakiej solidnej firmie. Ostatnio wujek robił instalacje elektryczna w swojej firmie. U niego oni się zajeli wszystkim julispec. Ja jestem już troche przezorny bo zjawmy mi położył instalacje elektryczna a potem były problemy
majsternastodwa
Akurat elektryków jest dużo dobrych. Tym bardziej w dużych miastach. Można poszperac w opiniach o fachowcach itp. Miejscowa hurtownia elektrotechniczna ma też swoich fachowców do wynajęcia 
Też niestety musiałam przez podobne przygody przejść. Kupiliśmy jakieś 10 lat temu mieszkanie z drugiej ręki i okazało się, że po pewnym czasie w sumie cała instalacja jest do wymiany. Na szczęście mój brat na tym się zna i bardzo dużo nam pomógł. Co do sprzętu to chyba wszystko, bezpiecznik elektryczny czy inne rzeczy, kupowaliśmy w jednym miejscu.
Z Kalisza sprawdzi się firma Alberta Błacha czyli elektrykkalisz. Nam właśnie to oni solidnie wykonali instalację elektryczną i alarmową i w 100% fachowo się wszystkim zajęli. Finansowo też wyszło nas to ok.
Z kolei jakbyście szukali takiej firmy w Ludźmierzu pod Nowym Targiem to sprawdźcie sobie firmę E-Home. W grę u nich wchodzą tez instalacje fotowoltaiczne czy elektryka wiatrowa. Może kiedyś zdecydujemy się na fotowoltaikę, kusi mnie to.
Mam problem. Instalacja elektryczna znajdująca się w moim mieszkaniu do najświeższych nie należy, dlatego też zdarzają się przepięcia. Boję się, że mój sprzęt elektryczny na nich ucierpi... Jak mógłbym uchronić go przed zniszczeniem? Czy powinienem zaopatrzyć się w regulator napięcia firmy schneider-electric? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
Jeśli chcemy, aby instalacja elektryczna sprawowała się bez zarzutu to najlepszym pomysłem będzie skorzystanie z usług porządnej firmy która ją zainstaluje tak jak należy. Dla mnie zajęli się tym spece z GE Services, wyszło im to idealnie!