Budowa garażu do 35m2
Budowa garażu do 35m2
Witam.
Jestem nowy na forum, chciałbym zaczerpnąć troche informacji na temat budowy garażu murowanego.
Interesuje mnie kilka kwesti.
-do 35m2 ( na samo zgłoszenie) jak wysoki moge postawić garaż? dach jednospadowy, chodzi mi o to by brama wzjazdowa miała wiecej niz 3.8m - najlepiej 4m, ( potrzebuje w nim naprawiać własne pojazdy dostawcze)
- czy mogę wylać dużą płytę betonową np na połowie której postawie garaz do 35m2
a na drugiej połowie zrobie odkryty kanał ? , tak by potem w przyszłośći od tego garazu pociagnać wiatę drewniana i zakryc ta reszte płyty i kanał ?
-Działke pow. 2tys m2. chce to zrobic na tyłach, w rogu 3m od granic (sciany bez okien)
doradzicie coś?
Pozdrawiam
Tomek
Jestem nowy na forum, chciałbym zaczerpnąć troche informacji na temat budowy garażu murowanego.
Interesuje mnie kilka kwesti.
-do 35m2 ( na samo zgłoszenie) jak wysoki moge postawić garaż? dach jednospadowy, chodzi mi o to by brama wzjazdowa miała wiecej niz 3.8m - najlepiej 4m, ( potrzebuje w nim naprawiać własne pojazdy dostawcze)
- czy mogę wylać dużą płytę betonową np na połowie której postawie garaz do 35m2
a na drugiej połowie zrobie odkryty kanał ? , tak by potem w przyszłośći od tego garazu pociagnać wiatę drewniana i zakryc ta reszte płyty i kanał ?
-Działke pow. 2tys m2. chce to zrobic na tyłach, w rogu 3m od granic (sciany bez okien)
doradzicie coś?
Pozdrawiam
Tomek
Re: budowa garażu do 35m2
kolego laik2304, ale czego nie mogę?
Możesz sprecyzować?
Możesz sprecyzować?
Możesz postawić ten pierwszy do 35, a wysokość sprawdź w zagospodarowaniu przestrzennym więc wycieczka do gminy. Myślę jednak, że 4,80m.
Dawid2304
Witam, to mój pierwszy post na tym forum.
A ja podepnę się pod pytanie.
Jeżeli chcę postawić taki garaż bliżej działki sąsiada, jaki papier na to potrzebuję?
Oczywiście garaż blaszany do 35 m2.
Pozdrawiam
Jeżeli chcę postawić taki garaż bliżej działki sąsiada, jaki papier na to potrzebuję?
Pozdrawiam
Nie tylko przepis 35m2 normuje tutaj postawienie takiego garażu. Niby papieru nie potrzebujesz ale jak to w Polsce bywa, co gmina to inny kraj. Radziłbym wycieczkę do gminy, starostwa sprawdzenie MPZP.lukas7777 pisze:Witam, to mój pierwszy post na tym forum.
Pozdrawiam
Sytuowanie budynku gospodarczego i garażu o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych.
Dawid2304
Jeżeli to będzie spełnione, to jest możliwe postawienie budynku np 5 m długość, 7 m szeroki i 3 m wysoki 1,5 metra od granicy? Dobrze rozumiem?laik2304 pisze:lukas7777 pisze: Sytuowanie budynku gospodarczego i garażu o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych.
Polska to taki kraj w którym przepisy to jedno a życie drugie. Teoretycznie dobrze rozumiesz ale w praktyce sprawdź co jest z MPZP.lukas7777 pisze:Jeżeli to będzie spełnione, to jest możliwe postawienie budynku np 5 m długość, 7 m szeroki i 3 m wysoki 1,5 metra od granicy? Dobrze rozumiem?laik2304 pisze:lukas7777 pisze: Sytuowanie budynku gospodarczego i garażu o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych.
Dawid2304
Rozumiem, aż za dobrze. A czy przy zgłoszeniu, po postawieniu garażu jest jakaś kontrola tego budynku? Czy tylko w momencie, gdy ktoś zgłosi do urzędu swoje wątpliwości?
Może być i bez zgłoszenia sąsiadalukas7777 pisze:Rozumiem, aż za dobrze. A czy przy zgłoszeniu, po postawieniu garażu jest jakaś kontrola tego budynku? Czy tylko w momencie, gdy ktoś zgłosi do urzędu swoje wątpliwości?
Dawid2304
Ale to bardziej trzeba rozpatrywać pod kątem, że może być, a nie, że musi? 
lukas7777 pisze:Ale to bardziej trzeba rozpatrywać pod kątem, że może być, a nie, że musi?
Dawid2304
-
Albatros348
- Aktywny

Najlepszym pomysłem byłoby zbudowanie garażu blaszanego. Myślałeś nad tym? Grażka Konstrukcje Stalowe wykonali dla mnie tego typu garaż, który okazał się być strzałem w 10. Doskonale chroni mój pojazd na działce,ale również służy jako składzik na narzędzia. 
A może wystarczyła by Ci tylko wiata garażowa? Myślę, ze szybciej ją postawisz a po za tym to też dobre rozwiązanie.
-
grzesiek998
- Aktywny

Pomyśl o ogrzewaniu garażu, ja swój mam ocieplony.