Remont starego domu bez planów
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Remont starego domu bez planów
Zapytaj tez o szczegółowy zakres projektu jaki oferują, tzn co za konkretna kwotę dostaniesz, wizualizacje, jak szczegółowe projekty instalacyjne itp. W jakim stopniu szczegółowości będzie dokumentacja, wtedy będziesz mogła tez porównać oferty
"Mniej znaczy więcej"- Mies van der Rohe
Masz racje Paparoach , dziękuję za podpowiedź, dużo mi rozjaśniłeś 
-
Albatros348
- Aktywny

Przed remontem koniecznie należy wykonać stosowną inwentaryzację. Dobrze zrealizowany projekt pozwoli nam na solidne przystąpienie do remontu budynku. Gdy byłem w podobnej sytuacji to postanowiłem skorzystać z usług profesjonalistów z firmy ocena energetyczna budynków, zarządzanie Przemysław Boczar ze Szczecina. 
Albatros348 pisze:Przed remontem koniecznie należy wykonać stosowną inwentaryzację. Dobrze zrealizowany projekt pozwoli nam na solidne przystąpienie do remontu budynku. Gdy byłem w podobnej sytuacji to postanowiłem skorzystać z usług profesjonalistów z firmy ocena energetyczna budynków, zarządzanie Przemysław Boczar ze Szczecina.
"Mniej znaczy więcej"- Mies van der Rohe
Jakbyście potrzebowali wyburzania i rozbiórki to sprawdzi się firma KBS Diament - Serwis z Psar koło Będzina. Szybko i sprawnie im u nas poszła robota, stawkę mają przyzwoitą dla kieszeni.
Warto tez na pewno zakupić dobre materialy https://www.obi.pl/akcesoria-do-plytek/ ... ryle/c/317
Dlatego ja szczerze polecam własnie to miejsce.
Dlatego ja szczerze polecam własnie to miejsce.
Nam z remontem pomogło biuro DD Projekt. Warto się do nich zgłosić, na pewno pomogą nawet jeżeli dom nie ma planów. Robią fantastyczne projekty, każdemu się spodobają.
Można pomyśleć o wyposażeniu ekipy w wysokiej klasy wiadra elastyczne, kastry i inne pojemniki budowlane u 4ele.pl. Produkty bardzo przyzwoitej jakości i w dobrej cenie. Obsługa sklepu bez żadnych zastrzeżeń.
Dobrze byłoby sprawdzić też stan dachu i oddać go do ewentualnego remontu. Lepiej pomyśleć o tym wcześniej, niż później obudzić się z problemem. U znajomego dach remontowała firma dekarstwo-poznan.com i chwalił sobie.
Jestem ciekawa, powinieneś zrobić zdjęcie przed i po 
Ja co prawda mam plany, ale trochę obawiam się o przebieg remontu, który niedawno się rozpoczął. Jak na razie wszystko przebiega bez zarzutu, ale stare domy mogą kryć wiele tajemnic, które mogą pokrzyżować prace wykończeniowe. Muszę dokupić jeszcze bardzo dużą ilość rzeczy, bo jak na razie kupiłam tylko to co jest najpotrzebniejsze na początku. W pierwszej kolejnosci chciałabym kupić grzejniki i myślę teraz o kupieniu ich. Robiliście moze zakupy w Mat-Dom?
Zależy jaki bank ale elementy instalacji są zawsze ok, biały montaż a c.o. i okna z rozpisać z naddatkiem, prace malarskie są zawsze bezpieczne. Zadbaj o rozliczanie zdjęciami - ułatwisz sobie życie.
A zacznij od ustalenia jaki bank/banki realnie bierzesz pod uwagę i przyjrzyj się konstrukcji i wymogom kosztorysów - spotkasz się zarówno z banalnymi, które w 3 minuty zrobisz na kolanie jak i z takimi, których po kilku godzinach nie będziesz w stanie zwalidować.
Dobrym zwyczajem jest to, żeby osoba, u której składasz wniosek, wyjaśniła Ci konstrukcję tego załącznika, pokazała, jak prawidłowo wypełnić.
A zacznij od ustalenia jaki bank/banki realnie bierzesz pod uwagę i przyjrzyj się konstrukcji i wymogom kosztorysów - spotkasz się zarówno z banalnymi, które w 3 minuty zrobisz na kolanie jak i z takimi, których po kilku godzinach nie będziesz w stanie zwalidować.
Dobrym zwyczajem jest to, żeby osoba, u której składasz wniosek, wyjaśniła Ci konstrukcję tego załącznika, pokazała, jak prawidłowo wypełnić.
http://www.forumbudowlane.pl/