Izolować czy nie ???
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Izolować czy nie ???
Witam dwa krótkie pytania:
1 czy izolować kanały wywiewne metalowe które pójdą pod tynk w części ogrzewanej ?
2 A czym zaizolować (bo trzeba) kanały nawiewne metalowe które pójdą pod tynkiem?
1 czy izolować kanały wywiewne metalowe które pójdą pod tynk w części ogrzewanej ?
2 A czym zaizolować (bo trzeba) kanały nawiewne metalowe które pójdą pod tynkiem?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Izolować czy nie ???
Czy izolować? To zależy od centrali.
Na pewno unikać gładkich blaszanych kanałów. Kanały powinny mieć zagłębienia
Na pewno unikać gładkich blaszanych kanałów. Kanały powinny mieć zagłębienia
rekuperacja od 1989r
musza być blaszane i takie będą proszę o odpowiedź na pytanie centrala jak każda dmucha i wyciąga
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

marcinx00 pisze:musza być blaszane i takie będą proszę o odpowiedź na pytanie centrala jak każda dmucha i wyciąga
Nie stosuje się blaszanych kanałów w domowych wentylacjach, bo przy gładkich jest przepływ turbulentny generujący szum. Nawet średnice do wentylacji domowej nie są produkowane z blachy.
Zaś co do wentylacji, zgoda że wyciąga i dmucha, ale od wymiennika zależy jaką temperaturę ma "to dmuchane" . Jeżeli wymiennik ma faktyczną sprawność 70 % to podczas mrozów powietrze nawiewane ma +5 st.C i ściana tam gdzie idzie kanał będzie mokra. Przy wymiennikach np. recair izolacja kanałów nie jest potrzebna.
To przykre, że zmuszają Pana źle zrobić wentylację.
rekuperacja od 1989r
nikt mnie nie zmusza jak bym chciał to zrobił bym na elastycznych ale muszę piony zrobić metalowe wywiew i nawiewTo przykre, że zmuszają Pana źle zrobić wentylację.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To nie jest zmuszanie, jak Pan musi ? Napisałem, tylko, że to przykre jak się coś musi źle wykonywać.marcinx00 pisze:nikt mnie nie zmusza jak bym chciał to zrobił bym na elastycznych ale muszę piony zrobić metalowe wywiew i nawiewTo przykre, że zmuszają Pana źle zrobić wentylację.
rekuperacja od 1989r
a co jest złego źle wykonanego w kanałach które zostaną zatynkowaneNapisałem, tylko, że to przykre jak się coś musi źle wykonywać.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Przy gładkich ściankach kanałów powietrze zwalnia, środkowe powietrze wyprzedza te przy ściankach i rozpręża się. Tak generuje się fala dźwiękowa. Kanał wzmacnia szumy.marcinx00 pisze:a co jest złego źle wykonanego w kanałach które zostaną zatynkowaneNapisałem, tylko, że to przykre jak się coś musi źle wykonywać.
Firmy robiące ciche kanały, wykładają wnętrza porowatymi materiałami .
np. Climaver kanał głośny i cichy
rekuperacja od 1989r
a czy kanał wywiewny tez może generować odgłos tak jak nawiewny ??
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

A czy jak Pan ustnik trąbki ssie to rura wzmacnia szum?
rekuperacja od 1989r
nie mam trąbki wiec nie wiem