Ogrzewanie na podczerwień

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Marti19731
Początkujący
Początkujący

Ogrzewanie na podczerwień

Post autor: Marti19731 »

Witam serdecznie,
czy są tu faktycznie użytkownicy ogrzewania na podczerwień?

Chodzi mi o opinie osób, którzy takie ogrzewanie mają u siebie w domu zamontowane, aby podzielili się uwagami.

Ja myślę o takim ogrzewaniu, jednak boję się kosztów eksploatacji.

Kupiłam sobie promiennik podczerwieni na stojaku, aby sprawdzić jakie ciepło daje i powiem, że jest ono bardzo miłe w odbiorze, ale używam go tylko do chwilowego dogrzania się po po powrocie z pracy.
Aktualnie od kilku lat mam piec zasypowy na drewno (drewno z własnego lasu), ale chciałabym zmienić na automatyczny piec na pellet. Jednak ciągle kusi mnie to ogrzewanie podczerwone.
Druga sprawa to, czy wprowadzona taryfa antysmogowa będzie mogła być zastosowana w przypadku przejścia na ogrzewanie elektryczne na podczerwień? (czytałam o piecach akumulacyjnych tylko).

Teraz jeszcze dodam informację o domu (budowa 2010 - 2012), z poddasze użytkowym, łącznie 120m2, z gazobetonu 24 cm, ocieplony 12 cm styropianem, sufit 20 cm wełny, podłoga 5 cm styropian. Dom ma 2 balkony, główna część domu wystawiona jest na południe (gdy jest słońce, przez okna ładnie się nagrzewają pomieszczenia).

Czy ewentualne koszty ogrzewania elektrycznego mnie nie zjedzą? Drugie pytanie, czy jest sens np. w sezonie grzewczym w mniejszym stopniu ogrzewać pokoje mało używane? W sumie byłoby to około 28 m2 mniej do ogrzania :), ale nie chciałabym, aby weszła tam wilgoć.

Generalnie przy ogrzewaniu aktualnym powietrze jest zbyt suche.

Pozdrawiam i liczę na Wasze opinie :).

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Ogrzewanie na podczerwień

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Marti19731 pisze:Witam serdecznie,
czy są tu faktycznie użytkownicy ogrzewania na podczerwień?

Chodzi mi o opinie osób, którzy takie ogrzewanie mają u siebie w domu zamontowane, aby podzielili się uwagami.

Ja myślę o takim ogrzewaniu, jednak boję się kosztów eksploatacji.

Kupiłam sobie promiennik podczerwieni na stojaku, aby sprawdzić jakie ciepło daje i powiem, że jest ono bardzo miłe w odbiorze, ale używam go tylko do chwilowego dogrzania się po po powrocie z pracy.
Aktualnie od kilku lat mam piec zasypowy na drewno (drewno z własnego lasu), ale chciałabym zmienić na automatyczny piec na pellet. Jednak ciągle kusi mnie to ogrzewanie podczerwone.
Druga sprawa to, czy wprowadzona taryfa antysmogowa będzie mogła być zastosowana w przypadku przejścia na ogrzewanie elektryczne na podczerwień? (czytałam o piecach akumulacyjnych tylko).

Teraz jeszcze dodam informację o domu (budowa 2010 - 2012), z poddasze użytkowym, łącznie 120m2, z gazobetonu 24 cm, ocieplony 12 cm styropianem, sufit 20 cm wełny, podłoga 5 cm styropian. Dom ma 2 balkony, główna część domu wystawiona jest na południe (gdy jest słońce, przez okna ładnie się nagrzewają pomieszczenia).

Czy ewentualne koszty ogrzewania elektrycznego mnie nie zjedzą? Drugie pytanie, czy jest sens np. w sezonie grzewczym w mniejszym stopniu ogrzewać pokoje mało używane? W sumie byłoby to około 28 m2 mniej do ogrzania :), ale nie chciałabym, aby weszła tam wilgoć.

Generalnie przy ogrzewaniu aktualnym powietrze jest zbyt suche.

Pozdrawiam i liczę na Wasze opinie :).
Ja użytkowałem w latach 1989 2000. W XXI wieku weszły nowsze i bardziej komfortowe technologie. Co do zużycia, to zależy ono od strat, czyli izolacji i rekuperacji. Za suchość odpowiada wentylacja, jak jest za silna jest za sucho.
Załączniki
eswa007.jpg
rekuperacja od 1989r

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”