Żółty kolor na ścianie w domu czy mieszkaniu?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Żółty kolor na ścianie w mieszkaniu? A czemu nie, przecież należy do barw ciepłych, przyjaznych i radosnych, doskonale rozjaśnia pomieszczenia... Żółty kolor na ścianie w domu czy mieszkaniu? >>
Redakcja
Jeśli już żółty to w delikatnej formie świetlisty refleks. Pełne, pastelowe kolory to coś zdecydowanie nie dla mnie.
-
Kasiunia111
- Początkujący

ja też bym wolała pastelowe, ostatnio robiłam odświeżenie i malowałam beżem magnata. Na żółty jednak bym się nie zdecydowała, ale ogólnie po prostu nie lubię tego koloru 
-
Ewelinkamalinka
- Początkujący

Re: Żółty kolor na ścianie w domu czy mieszkaniu?
Żółty kojarzy mi się ze szkołami i instytucjami użytku publicznego. Nie wydaje mi się, ze jest to najlepszy kolor na ściany w domu. Lepiej zastosować coś bardziej neutralnego i np. pastelowego. Szczerze mówiąc nawet białe ściany wydają się być dla mnie lepszym rozwiązaniem.
Żółte ściany…hmm.. myślę że jeśli dobrze to zaaranżować to może ciekawie wyglądać. Można np. wziąć "słoneczne safari" z kolekcji duluxa kolory świata, a wówczas dodatki i meble w kolorach - niebieski i szary. Takie połączenie kolorystyczne fajnie do siebie pasuje
-
Monika Jelonek
- Zainteresowany

Przy dobrze dobranej aranżacji może się ciekawie prezentować. Jednak aby, fajnie się sprawdziła ta barwa, myślę że warto skorzystać z pomocy biura architektonicznego. Godną polecenia pracownią projektową jest www.project-art.pl
Załączam ilustrację o jaki dokładnie kolor mi chodziło

Ten odcień, przynajmniej na wzorniku jest dość delikatny, ale na ścianie będzie go więcej i kwestia czy zbyt szybko się nie znudzi? i czy wiadomo jak zaaranżować pomieszczenie w takim kolorze. Jestem do niego trochę sceptyczny, bo też nie za bardzo lubię żółty i u siebie nigdy bym takich ścian nie zrobił, ale jeśli ktoś ma pomysł na cały pokój, to może warto spróbować
-
justynka89
- Zainteresowany

Ewelinkamalinka, niekoniecznieEwelinkamalinka pisze:Żółty kojarzy mi się ze szkołami i instytucjami użytku publicznego. Nie wydaje mi się, ze jest to najlepszy kolor na ściany w domu. Lepiej zastosować coś bardziej neutralnego i np. pastelowego. Szczerze mówiąc nawet białe ściany wydają się być dla mnie lepszym rozwiązaniem.
Delikatny jest bardzo, to prawda. Natomiast ładnie może komponować się z zielenią - chodzi o kwiaty. Można elegancko połączyć świetlisty refleks z kolorem białym. Możliwości jest sporo - jeśli chodzi o kolory żółte zdecydowałbym się właśnie na coś bladego.milczasz pisze:Ten odcień, przynajmniej na wzorniku jest dość delikatny, ale na ścianie będzie go więcej i kwestia czy zbyt szybko się nie znudzi? i czy wiadomo jak zaaranżować pomieszczenie w takim kolorze. Jestem do niego trochę sceptyczny, bo też nie za bardzo lubię żółty i u siebie nigdy bym takich ścian nie zrobił, ale jeśli ktoś ma pomysł na cały pokój, to może warto spróbować
Odkąd pamiętam miałam w pokoju żółtą tapetę.. coś strasznego. Kolor ścian powoduje że w tym pokoju po prostu nie da się odpocząć i się uspokoić
Niektóre żółte domy wyglądają okej ale to również zależy od okolicznych domów. Nie ma sensu w ładnej dzielnicy, w której są domy w kolorze stonowanym pomalować jednego na żółto żeby się odznaczał.
-
e-Rzecznik Śnieżka
- Superużytkownik

- Kontakt:
Rzeczywiście kolor żółty pobudza jak kofeina i nie każdy jest w stanie znieść taką dawkę. Żółty to kolor słońca, ale też by wyglądać naprawdę dobrze, potrzebuje dużej dawki światła - wtedy pobudza nas pozytywnie, doładowuje akumulatory. Żółty w cieniu jest raczej męczący i posępny. Może dlatego żółte elewacje domów w naszym klimacie nie prezentują się tak dobrze jak w krajach śródziemnomorskich. We wnętrzach lepiej stosować go ostrożnie a pastelowe i rozbielone odcienie są zdecydowanie bardziej
przyjazne niż miodowe czy słoneczne. Wspomniany tutaj 501 Świetlisty refleks to delikatny odcień żółtego i pomimo tego, iż we wnętrzu wygląda bardziej intensywnie niż we wzorniku to jest to bezpieczny odcień dla tych, którzy lubią ten kolor, czują się w jego otoczeniu dobrze. To kolor fajny także do pokoi dziecięcych. Aby pozbyć się niepewności, można zastosować testery koloru
https://www.sniezka.pl/sklep/sniezka-sa ... ania.html/
przyjazne niż miodowe czy słoneczne. Wspomniany tutaj 501 Świetlisty refleks to delikatny odcień żółtego i pomimo tego, iż we wnętrzu wygląda bardziej intensywnie niż we wzorniku to jest to bezpieczny odcień dla tych, którzy lubią ten kolor, czują się w jego otoczeniu dobrze. To kolor fajny także do pokoi dziecięcych. Aby pozbyć się niepewności, można zastosować testery koloru
https://www.sniezka.pl/sklep/sniezka-sa ... ania.html/