Wodne ogrzewanie nie produkuje więcej ciepła niż dom potrzebuje ponieważ posiada dokładne sterowanie więc daje dokładnie tyle ile trzeba
Minimum dwa razy więcej. To sprawdzone. Od lat wyrzucam wodne ogrzewania.
, Pan Żmijewski może zrobić w swoim domu co chce , od mojego domu i mojego ogrzewania wara,
Pełna zgoda, pod warunkiem, że zużycie nie przekracza 20kWh/m2 - bo to "wdychają inni" .
Mam potężną alergię na większość przepisów w budownictwie narzucające mi jak mam zbudować własny dom na własnej działce za własne pieniądze.Pan jako osoba ,,starszej daty,, wychował się i przyzwyczaił mentalnie do państwa które wie wszystko najlepiej i wszystko chce kontrolować przepisami. moje następne po pańskim pokolenie myśli już zupełnie inaczej.
Efektywność energetyczna zawsze była zwalczana przez państwo. "Instalacje bezkominowe" otworzyłem na Bartyckiej w 1990 - wszystko było tam wbrew przepisom.
Nawet wcześniej nie lubiłem przepisów
http://prawicowyinternet.pl/stan-wojenny/zomotywa/
Odnośnie pytania.
Wentylacja WM na wentylatorach EBM we własnoręcznie zrobionych kasetach + kanały z blachu ocynkowanej koszt materiałów ok 2,5 tyś zł robocizna własna. Ogrzewanie podłogowe na rurach pert bez pamięci kształtu + rozdzielacz + kocioł Brotje koszt materiałów ok 8tyś zł robocizna własna, chłodzenia brak. zużycie energii 100-120 m3 gazu na miesiąc dla powierchni parteru 90 m2.
Duże zużycie i drogo.
90 m2 mieszkanie - zużywa na ogrzewanie do 1800 kWh. Zapraszam - 100m2 dom cegła i stropodach z trocinami. Instalacja grzewcza 4000 zł - zuzycie poniżej 2000kWh ... Zapraszam!!! Póki mróz.