Wiązania ścian komina
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
Julek
Wiązania ścian komina
Przyszedł do mnie Pan murarz żeby przemurować kominy nad dachem. Kupiłem cegłę klinkerową dziurawkę i klej wg wskazań Pana murarza. Rozebrał do dachu stare kominy i zaczął murować nowe. Na dwóch kominach położył kilka warstw cegieł, ale ścian między przewodami nie łączył ze ściankami zewnetrznym tak jak było to w starych kominach. Zaczął robić w niektórych miejscach fugi szerokości 6 do 7 cm. Zapytałem Pana murarza czy to jest prawidłowo, że nie wiąże cegieł ze ścianek między przewodami ze ściankami zewnętrznymi, a On na to, że tak sie buduje kominy z cegły klinkierowej. I dalej jeszcze poszło o szerokość fug. Na koniec Pan murarz się obraził, zabrał swoje narzędzia i poszedł. Czy może ktoś mi wytłumaczyć jak to jest teraz z tym murowaniem kominów z cegły klinkierowej dziurawki. W remontowanych kominach są przewody wentylacyjne i jeden dymowy od pieca co. To miało miejsce wczoraj i muszę podjąć jakąś decyzję. Prosze o podpowiedź.
-
Tomasz Dąbrowski
- Redakcja
- Kontakt:
Sam pomysł murowania komina z cegły dziurawki to poważny błąd, bardzo często jednak popełniany. Zapraszamy do artykułu pod adresem http://www.e-izolacje.pl/2934_2937.htm