Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.
Od dwóch lat użytkuję nowowybudowany dom jednorodzinny. W zasadzie od początku zaczęły się problemy z kotłem CO. Jest to kocioł Junkers z zasobnikiem wody 80 l.- kocioł kondensacyjny. Bardzo często kocioł włączał się samoczynnie ( przy wyłączonym ogrzewaniu CO- "nabija kaloryfery ciepłą wodą) Wielokrotne wizyty serwisanta kończyły się na wymianie wielu części kotła ( od płyty głównej przez zawory itp. Ostatnia wzyta zaowocowała diagnozą :- przy odkręcaniu wymiennika okazało się,że jest tam mnustwo powietrza- czego nie powinno być. Po dokładnym sprawdzeniu okazało się ,że woda dostarczana przez firmę dystrybucyjną jest strasznie zapowietrzona. (Krany strzelają) Przed licznikiem mam zamontowane specjalne urządzenie do wyłapywania powietrza- ale jak widać wszystkiego nie wyłapuje. Czy istnieją dodatkowe urządzenia, które mogę zamontować jeszcze przed kotłem na lini zasilania wody. Pozdrawiam
Rozumiem, ale jakie to mogą być błędy. Jeszcze przed licznikiem zamontowany jest odpowietrznik, czasami słychać jak ulatuje z niego powietrze. Tam jest tyle tego, że chyba nie wszysko wyłapuje. Ostatnio dowiedziałem się,że pracownicy firmy dystrybującej wodę w trakcie częstego płukania sieci pompują w nią sporo powietrza.
Woda musi być napowietrzana w pewnym określonym normą zakresie.Chodzi o bakterie.Niestety,wodociągi często pompują tego powietrza za dużo,po to,by zwiększyć objętość wody a tym samym więcej za nią kasować.
Jeśli przy wodomierzu jest zwykły odpowietrznik,to nie na wiele się on zda.
błędy to za dużo kolan syfoów za małe średnice rur
Jak wodociągi mogą dodatkowo napowietrzać wodę ?( braki w praktyce to było by dla nich nie opłacalne)
To nie gazownia która zwiększa ilość azotu w gazie w celu utrzymania odpowiedniego ciśnienia
Na powierza się odżelaziacze na stacji uzdatniania wody ale niewiele to zmienia na sieci wodociągowej .w celu napowietrzenia wody o ciśnieniu od 3 do 5 bar jaka sprężarka musiałaby pracować oczywiście bez olejowa + filtry oleju woda by kosztowała nie np 2 zł a
10 zł
Woda silnie napowietrzona zwiększa znacznie swą objętość,a klient,jak powszechnie wiadomo,płaci za m3.Dlatego takie manewry bardzo się im opłacają.Poza tym,kto im to udowodni?
A co tu do sprawy ma hydrofornia?Wystarczy pogadać z kimś z wodociągów.Może nie wszędzie praktykuje się przesadne napowietrzanie wody,ale w wielu rejonach to nagminne.
A co tu do sprawy ma hydrofornia?Wystarczy pogadać z kimś znajomym z wodociągów.Może nie wszędzie praktykuje się przesadne napowietrzanie wody,ale w wielu rejonach to nagminne.
Woda musi być napowietrzana w pewnym określonym normą zakresie.Chodzi o bakterie.Niestety,wodociągi często pompują tego powietrza za dużo,po to,by zwiększyć objętość wody a tym samym więcej za nią kasować.
Jeśli przy wodomierzu jest zwykły odpowietrznik,to nie na wiele się on zda.
A w jakiej fazie procesu uzdatniania wody pojawiają się bakterie?
Ma Pan dowody na stosowanie takich "praktyk" i na wyniki takich działań?
Bakterie nie pojawiają się na żadnym etapie uzdatniania wody,tylko w najdalszych odcinkach wodociągu,szczególnie w instalacjach domowych.Niedawno byłem na szkoleniu,gdzie człowiek z Wilo cytował polski normy zawartości w wodzie różnych składników dodawanych przez człowieka.Nie pamiętam już tych cyferek,ale o napowietrzaniu wody było sporo.