Prawde mowiac grzyb , plesn to bardzo niebezpieczne zjawisko, i dom nie powinnien byc zamieszkiwany.
Pisze to absolutnie powaznie, nie wolno mieszkac w zagrzybionym domu, to sie wdycha i to powoduje tysiace schorzen i raka.
Dlatego nie polecam budowania domow z pustak a szcegolnir jesli nie jest zabezpieczony wtrakcie budowy.
OSB i drewno sa duzo lepszym materialme i jesli prawidlowo zbudowane sa zdrowszwe
Pleśń na suficie wilgoć na oknach itp
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
peterusa11
- Początkujący

- Kontakt:
Re: Pleśń na suficie wilgoć na oknach itp
Peter Calka
Dokładnie. Ale też bez przesady. Takie domy też są zdrowe tylko firma budowlana musi zadbać o wszystko. Jeśli nasz dom powstał w 2 miesiące
to się nie ma co dziwić, że jest niezdrowy. Wszystko musi osiąść po swojemu i do tego potrzeba czasu. Ponad to może dom stał bez ogrzewania długi czas? To też może być powodem pojawienia się pleśni
-
Laubinger_
- Początkujący

Ja mam problem z oknami, codziennie rano zbieram mi się tam pełno wody. Ktoś ma pomysł co to może być? Złe uszczelnienie?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Zła wentylacja. 20-30m3/h na jedną osobę musi być nawiewne do pokoi w sposób ciągły. Powietrze powinno wyjść przez łazienkę i kuchnię.Laubinger_ pisze:Ja mam problem z oknami, codziennie rano zbieram mi się tam pełno wody. Ktoś ma pomysł co to może być? Złe uszczelnienie?
rekuperacja od 1989r
Skuteczną metodą na walkę z pleśnią jest zabieg dezynfeksji, samemu raczej będzie ciężko nad nią zapanować, efekty będą tylko krótkotrwały.
-
Albatros348
- Aktywny

Powodem tego typu sytuacji jest zwyczajnie zła wentylacja. Najlepszym sposobem na rozwiązanie takiego kłopotu będzie jej zwyczajna wymiana. Tylko tym razem zleć to ekipie fachowców, którzy wykonają to w należyty sposób. Dla mnie niezwykle fachowo załatwiła to firma VRG z Jaworzna dzięki którym na terenie mojego budynku nie ma żadnych kłopotów z pleśnią czy wilgocią.