cieknący zbiornik c.w.u.
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
cieknący zbiornik c.w.u.
Mam około 10 letni zbiornik ciepłej wody z wężownicą i grzałką elektryczną, z którego zaczęła ciec woda. Wszystkie rury doprowadzające i odprowadzające od niego wodę są suche, a pomimo to na jego warstwie izolacyjnej, pojawia się skapująca woda. Problem pojawił się po powrocie z długiego weekendu, gdy cała instalacja wystygła. Pomimo tego, iż teraz jest normalnie wykorzystywana i ciepła-nadal kapie. Proszę o informacje czy są jakieś preparaty pozwalające uszczelnić taki wyciek i czy są na tyle skuteczne by opłacało się wydłubać bańkę z ocieplenia i łatać.
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

zbiornik
Taki zbiornik nadaje sie tylko do wymiany!
Nie warto probowac go reanimowac - nawet zalotowanie dziury niewiele da - za kilka dni pojawi sie nowa w innym miejscu.
Wymiany sie nie uniknie, "naprawa" jest niecelowa.
Nie warto probowac go reanimowac - nawet zalotowanie dziury niewiele da - za kilka dni pojawi sie nowa w innym miejscu.
Wymiany sie nie uniknie, "naprawa" jest niecelowa.
Witam!
Mam ten sam problem co takton tyle ze u mnie zbiornik przecieka srednio po 1,5 roku od zamontowania.
i tak juz od kilku lat. Jest to zwykly metalowy emaliowany 100l zbiornik z wezownica i grzalka elektryczna 2000W. Tyle ze woda podgrzewana tylko przez grzalke, wezownica nieczynna tzn zaslepiona korkiem.
Mam dosc ciaglego montazu demontazu spawania itp dlatego mam kilka pytan:
1. Jaki sa najtrwalsze bojlery(zarowno firma jak i rodzaj)?
2. Czy warto iwestowac w zbiornik z nierdzewki?
3 . Czy sa w sprzedazy zbiorniki np z miedzi(widzialem taki w Irlandii) i czy ktos sprzedaje takie?
4. Czy ogrzewanie wody przez wezownice wlaczona w obieg CO zamiast grzalki w jakis sposob przedluza zywotnosc zbiornika metalowego?
Zgory dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam
Mam ten sam problem co takton tyle ze u mnie zbiornik przecieka srednio po 1,5 roku od zamontowania.
Mam dosc ciaglego montazu demontazu spawania itp dlatego mam kilka pytan:
1. Jaki sa najtrwalsze bojlery(zarowno firma jak i rodzaj)?
2. Czy warto iwestowac w zbiornik z nierdzewki?
3 . Czy sa w sprzedazy zbiorniki np z miedzi(widzialem taki w Irlandii) i czy ktos sprzedaje takie?
4. Czy ogrzewanie wody przez wezownice wlaczona w obieg CO zamiast grzalki w jakis sposob przedluza zywotnosc zbiornika metalowego?
Zgory dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam
dlaczego cieknie (nie licząc długiego czasu eksploatowania) ? ponieważ sam zawór bezpieczeństwa nie wystarcza. Powinno się montować naczynie rozszerzalne. wiadomo ze podczas ogrzewania woda zwiększa swoja objętość. gdy nie ma naczynia nie ma co przyjmować na siebie wzrostu ciśnienia, które jest za niskie dla zaworo bezpieczeństwa, co za tym idzie powstają naprężenia na spawach i blachach. stosując naczynie rozszerzalne zwiększa się żywotność bojlera.
Re: cieknący zbiornik c.w.u.
Tutaj weźmiesz sklep.powergt.pl/ zbiornik ze stali nierdzewnej na gwarancji od faktycznych ekspertów OZE z potwierdzonymi realizacjami praktycznie w całym kraju.