Ogrzewanie pelletem
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
chramciuru
- Aktywny

Re: Ogrzewanie pelletem
Wracając do tematu, wszystko pięknie ładnie pellet dopala się ładnie, ale niech mi ktoś podpowie jak ustawić przedmuch, bo wydaje mi się że piec robi go za często co jakieś 2-3 min, można zmienić do np. 10 min czy lepiej zostawić ??
A jak można nazwać klimatyzator na balkonie warszawskiego blokowiska gdzie jest sieć ciepłownicza miejska? Co Brzęczu?Tomasz_Brzeczkowski pisze: Komin to symbol zacofania i braku wiedzy o tańszych i bardziej komfortowych instalacjach.
Dlaczego piszesz że za prąd płacisz 400 PLN za ogrzewanie jak masz grzejniki w bloku bo sam to ogłosiłeś! Przenieś się tępaku do domu zainstaluj te swoje pier... i przedstawiaj nam te swoje oszczędności.
Bo ja wolę za 800 kupić wungiel i skopcić go w kotle 4 klasy niż brać prąd od Niemców i pakować kasę w ich kieszeń.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Z tego co wiem Pan Tomasz zapraszał do siebie aby się przekonać jak to u niego jest. Jakoś nikt z Panów nie był zainteresowany odwiedzinami i zweryfikowaniem tego co Pan Tomek pisze. Umówić się i podjechać.... Sprawa się rozwiąże. A nie bezsensownie i wulgarnie prowadzić domniemania.szari pisze:A jak można nazwać klimatyzator na balkonie warszawskiego blokowiska gdzie jest sieć ciepłownicza miejska? Co Brzęczu?Tomasz_Brzeczkowski pisze: Komin to symbol zacofania i braku wiedzy o tańszych i bardziej komfortowych instalacjach.
Dlaczego piszesz że za prąd płacisz 400 PLN za ogrzewanie jak masz grzejniki w bloku bo sam to ogłosiłeś! Przenieś się tępaku do domu zainstaluj te swoje pier... i przedstawiaj nam te swoje oszczędności.
Bo ja wolę za 800 kupić wungiel i skopcić go w kotle 4 klasy niż brać prąd od Niemców i pakować kasę w ich kieszeń.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
Z Wrocławia mam jechać aby wiedzieć że to nie działa! Po co mi ta podróż i nie zapraszał do siebie tylko do niezamieszkanego mieszkania. A to delikatna różnicaTwojOszczednyDom pisze: Z tego co wiem Pan Tomasz zapraszał do siebie aby się przekonać jak to u niego jest. Jakoś nikt z Panów nie był zainteresowany odwiedzinami i zweryfikowaniem tego co Pan Tomek pisze. Umówić się i podjechać.... Sprawa się rozwiąże. A nie bezsensownie i wulgarnie prowadzić domniemania.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To zwykły strach, przed odwiedzeniem domu czy mieszkania. Pan sam wie jaki jest komfort i rachunki. Ci Panowie za żadne skarby nie chcą tego zobaczyć. Kiedyś Bachus umówił się przejechał 400km i... nie przedstawił się!! Potem wrócił i nie widział. Tu nie chodzi o prawdę... Mogę nawet przejazd sfinansować, bo wiem jak ogrzewanie paliwami stałymi jest drogie.TwojOszczednyDom pisze:Z tego co wiem Pan Tomasz zapraszał do siebie aby się przekonać jak to u niego jest. Jakoś nikt z Panów nie był zainteresowany odwiedzinami i zweryfikowaniem tego co Pan Tomek pisze. Umówić się i podjechać.... Sprawa się rozwiąże. A nie bezsensownie i wulgarnie prowadzić domniemania.szari pisze:A jak można nazwać klimatyzator na balkonie warszawskiego blokowiska gdzie jest sieć ciepłownicza miejska? Co Brzęczu?Tomasz_Brzeczkowski pisze: Komin to symbol zacofania i braku wiedzy o tańszych i bardziej komfortowych instalacjach.
rekuperacja od 1989r
-
chramciuru
- Aktywny

Panowie, widzę tu kółko różańcowe zwolenników i przeciwników Pana Tomasza i nie tylko.
Przypominam temat dotyczy ogrzewania pelletem. Proszę o pomoc w doborze ustawień ogólnych sterownika tech z PID. Chodzi mi o przedmuch, ustawiłem co 30min na 15 sekund. Obiło mi się o uszy że tak do pelletu wystarczy, ma ktoś z tym doświadczenie??
Przypominam temat dotyczy ogrzewania pelletem. Proszę o pomoc w doborze ustawień ogólnych sterownika tech z PID. Chodzi mi o przedmuch, ustawiłem co 30min na 15 sekund. Obiło mi się o uszy że tak do pelletu wystarczy, ma ktoś z tym doświadczenie??
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

chramciuru pisze:Panowie, widzę tu kółko różańcowe zwolenników i przeciwników Pana Tomasza i nie tylko.
Kotłownie trzeba zwalczać wszelkimi siłami. To drogie i trujące ogrzewanie.
Pan uważa, że jak ma kasę i ochotę obsługiwać kotłownie, to może Pan truć?
Wzrost ogrzewania peletem powoduje tylko zmianę koloru cząstek smogowych, a jest ich coraz więcej.
rekuperacja od 1989r
palę tylko pelletem tu masz do przejrzenia moje ustawienia:chramciuru pisze:Panowie, widzę tu kółko różańcowe zwolenników i przeciwników Pana Tomasza i nie tylko.
https://esterownik.pl/device/13085
Przejrzyj pozmieniaj jeśli chcesz, a później kontroluj kocioł raz na jakiś czas.
coraz więcej osób korzysta z ogrzewania pelletem a ten rodzaj ogrzewania jest coraz bardziej modny do tego stopnia że pellet można zamówić przez internet.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Rośnie też poparcie jednej partii. Mądrzeje społeczeństwo.sob pisze:coraz więcej osób korzysta z ogrzewania pelletem a ten rodzaj ogrzewania jest coraz bardziej modny do tego stopnia że pellet można zamówić przez internet.
rekuperacja od 1989r
-
chramciuru
- Aktywny

Dzięki za podgląd na ustawienia, palisz w typowym "peleciaku" czy na retorcie.szari pisze:palę tylko pelletem tu masz do przejrzenia moje ustawienia:chramciuru pisze:Panowie, widzę tu kółko różańcowe zwolenników i przeciwników Pana Tomasza i nie tylko.
https://esterownik.pl/device/13085
Przejrzyj pozmieniaj jeśli chcesz, a później kontroluj kocioł raz na jakiś czas.
Zastanawia mnie korekta wentylatora -1%, u mnie jest korekta wentylatora od -3 do +3 tak jak podajnika od -3 do +3. Zobaczymy co to da, co to zmieni.
-
chramciuru
- Aktywny

Nie, nie mam kasy, z tego tytułu muszę właśnie obsługiwać kotłownie. Kolejna propaganda (walka ze smogiem poprzez zachęcanie do przejścia na prąd) tak jak z frankami. Prąd niech potanieje a nie pitolą głupoty, jak mi przyszła pierwsza faktura za prąd budowlany to mi się "chałpy" odechciało stawiać. Tyle w temacie.Tomasz_Brzeczkowski pisze:chramciuru pisze:Panowie, widzę tu kółko różańcowe zwolenników i przeciwników Pana Tomasza i nie tylko.
Kotłownie trzeba zwalczać wszelkimi siłami. To drogie i trujące ogrzewanie.
Pan uważa, że jak ma kasę i ochotę obsługiwać kotłownie, to może Pan truć?
Wzrost ogrzewania peletem powoduje tylko zmianę koloru cząstek smogowych, a jest ich coraz więcej.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To dlaczego nie zrobił Pan połowę tańszego ogrzewania bezobsługowego, bez kominów i zużywającego 15 kWh/m2 w sezonie?
Chęć trucia innych, czy brak wiedzy?
Chęć trucia innych, czy brak wiedzy?
rekuperacja od 1989r
Brzęczu nie pier... głupot...
chramciuru mam zwykły kociołek na ekogroszek u mnie korekta dmuchawy to +/-1%, a u Ciebie pewnie o jakąś większą wartość. Myślę że powinieneś ustawić na-1 bo dla pelletu trzeba słabo dmuchać.
chramciuru mam zwykły kociołek na ekogroszek u mnie korekta dmuchawy to +/-1%, a u Ciebie pewnie o jakąś większą wartość. Myślę że powinieneś ustawić na-1 bo dla pelletu trzeba słabo dmuchać.
-
chramciuru
- Aktywny

Muszę przyznać, że jest lekka zmiana odnośnie pracy kotła po zmniejszeniu nadmuchu. Z tego co zaobserwowałem to temperatura spalin jest niższa, płomień jest "ładniejszy" nie rozwiewa go na boki jest równy i wydaje mi się że temperatura "ciut" szybciej rośnie. Natomiast chyba trochę więcej zbiera się nalotu na ściankach wymiennika.