Kolektory Makroterm
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Kolektory Makroterm
Czy ktoś z forumowiczów ma zainstalowane kolektory tej firmy?
Jaka jest Wasza opinia?
Jaka jest Wasza opinia?
Pozdrawiam Jurek
-
deutsch_via_skype
- Początkujący

- Kontakt:
kolektory Makroterm
nie znam tych kolektorów, ale jakie negatywy piszą o płaskich to włos się jeży na głowie. totalny brak znajomości tematu
internetowa nauka języka niemieckiego on-line
niemiecki przez skype
niemiecki przez skype
Mam ustawione włączenie pompy przy delta T=10 stopni - wydajność pompy 2,5 l/min.
Jeżeli zmniejsza się różnica temperatur to pompa proporcjonalnie zmniejsza wydajność do 30% przy różnicy 5 stopni a potem się wyłącza. Bufor mam 550/150 litrów (zasobnik w zasobniku). Dzisiaj woda na wysokości 1/3 bufora (tam zainstalowałem czujnik temperatury) miała 57,5 stopnia. Temperatury wody użytkowej na górze zbiornika nie mierzyłem, mam tam zabudowany zawór mieszający obniżający temp. wody użytkowej do 45 stopni. Przy 4 osobach nie ma potrzeby dogrzewania wody.
Jeżeli zmniejsza się różnica temperatur to pompa proporcjonalnie zmniejsza wydajność do 30% przy różnicy 5 stopni a potem się wyłącza. Bufor mam 550/150 litrów (zasobnik w zasobniku). Dzisiaj woda na wysokości 1/3 bufora (tam zainstalowałem czujnik temperatury) miała 57,5 stopnia. Temperatury wody użytkowej na górze zbiornika nie mierzyłem, mam tam zabudowany zawór mieszający obniżający temp. wody użytkowej do 45 stopni. Przy 4 osobach nie ma potrzeby dogrzewania wody.
Pozdrawiam Jurek
hmm ... spójrz na datę. 115 było w grudniu, bufor był rozgrzany przez kominek z płaszczem wodnym więc delta t nie była aż tak duża, było to parę dni po uruchomieniu solara, nie znałem jeszcze dokładnie zasad jego pracy, być może woda w buforze przekroczyła zadaną temperaturę i pompa solara stanęła. Teraz trudno mi się do tego ustosunkować, minęło już pół roku.cezarr1 pisze:... Skąd 115st na górze jak w zbiorniku jest 55st to delta ma 60st ?
Pozdrawiam Jurek