Jak tanio ogrzać mieszkanie w kamienicy?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Mieszkania usytuowane w starych kamienicach najczęściej pozbawione są centralnego ogrzewania. Jak tanio ogrzać mieszkanie w kamienicy? >>
Redakcja
Jak jest możliwość to najlepiej ogrzewać gazem ziemnym. Taka niewielka różnica w kosztach w porownaniu do węgla a
o ile wygodniejsza metoda. No i dostępne są eleganckie kotły, które nie zajmują dużo miejsca.
Ja mam taki https://www.termet.com.pl/produkt/ecoco ... ld-plus/63 i wisi w kuchni.
o ile wygodniejsza metoda. No i dostępne są eleganckie kotły, które nie zajmują dużo miejsca.
Ja mam taki https://www.termet.com.pl/produkt/ecoco ... ld-plus/63 i wisi w kuchni.
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: Jak tanio ogrzać mieszkanie w kamienicy?
Faktycznie "trochę" a dokładniej o jakieś 100% drożej niż kotłem podajnikowym na ekogroszek.Weter pisze:Jak jest możliwość to najlepiej ogrzewać gazem ziemnym. Taka niewielka różnica w kosztach w porownaniu do węgla a
o ile wygodniejsza metoda.
Preferuję kontakt przez @ bo prywatne wiadomości znikają.
-
Gość10463
nie ważne czym grzejesz, tylko jak izolujesz przed utratą tego ciepła
Ciekawe gdzie ten kocioł wstawisz w mieszkaniu zamiast pieca kaflowego.SUSPENSER pisze:Faktycznie "trochę" a dokładniej o jakieś 100% drożej niż kotłem podajnikowym na ekogroszek.Weter pisze:Jak jest możliwość to najlepiej ogrzewać gazem ziemnym. Taka niewielka różnica w kosztach w porownaniu do węgla a
Kolega Krystian słusznie zauważył, by zacząć od izolacji, a taka w starych kamienicach
ma jedynie sens od wewnątrz!
Następnie można zastanowić się nad systemem grzewczym. W zależności od miejscowych uwarunkowań, można zrobić ogrzewanie sufitowe za pomocą folii grzewczych, bądź promiennikowe, za pomocą promienników podczerwieni. Oba systemy są ogrzewaniem na podczerwień.
Moim zdaniem, dużo lepszym wyborem jest ekogroszek, starczywszy tylko popatrzyć na to pod kątem praktyczności jak i ceny. Wystarczy troche się zorientować w cenach. Z tego co widziałam tutaj https://dobry-ekogroszek.pl/ , ekogroszek nie jest drogi a nawet praktyczniejszy w korzystaniu.
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Do piwnicy kocioł a rurki do domu tak to się robi, i nawet piec kaflowy może zostać jeśli się komuś podoba a jak nie to można rozebrać i zyskać miejsce po nim.Enerbau pisze:Ciekawe gdzie ten kocioł wstawisz w mieszkaniu zamiast pieca kaflowego.SUSPENSER pisze:Faktycznie "trochę" a dokładniej o jakieś 100% drożej niż kotłem podajnikowym na ekogroszek.Weter pisze:Jak jest możliwość to najlepiej ogrzewać gazem ziemnym. Taka niewielka różnica w kosztach w porownaniu do węgla a
Preferuję kontakt przez @ bo prywatne wiadomości znikają.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Kocioł w XXI wieku? To już nie brak podstawowej wiedzy, to szkodnictwo i oszukiwanie inwestora.
rekuperacja od 1989r
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Kolejne kominy zniknęły w W-wie, Sklep meblowy na Odrowąża i Dom wielorodzinny na Szwedzkiej. Midea dobra i tania.
rekuperacja od 1989r
-
tomaszpcxx
- Początkujący

ja ogrzewam swoje mieszkanie piecem kaflowym, ekonomicznie i tanio, kupiłem go od nich http://kaflowepiece.pl/ ceny mają nie wysokie a produkty wysokiej jakości polecam!!!
Gratuluję wyboru. Może by tak podać jakie mieszkanie jest ogrzewane i jakie koszty tego
ogrzewania? Tak, to wygląda na prymitywną reklamę sprzedawcy piecy...
ogrzewania? Tak, to wygląda na prymitywną reklamę sprzedawcy piecy...
-
Rafał Cichocki
- Zaawansowany

Witam,
Jeżeli do kamienicy podłączona jest sieć gazowa warto zastanowić się nad wykorzystaniem gazowego kotła kondensacyjnego. W przypadku większości niedużych mieszkań nie ma problemu ze znalezieniem odpowiedniego kotła, który dostarczy ciepło do ogrzania pomieszczeń. Ważne jest, aby taki kocioł zapewnił wystarczający komfort ciepłej wody użytkowej. Właśnie dlatego przy wyborze kotła należy zwrócić uwagę na jego wydatki c.w.u. Dla mieszkań bardzo dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie kotła kondensacyjnego wiszącego gazowego dwufunkcyjnego przepływowego lub wiszącego kotła zintegrowanego z małym zasobnikiem, który cechuje się kompaktowymi wymiarami i może być zamontowany bezpośrednio w łazience. Kolejnym aspektem jest szeroka modulacja mocy palnika, która umożliwi płynną regulację w zależności od zmiany temperatury zewnętrznej.
W sprawie doboru i montażu kotła zachęcam do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Junkers. Na stronie internetowej www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 600 801.
Więcej informacji o naszych kotłach znajduje się na stronie internetowej:
http://www.junkers.pl/produkty/kotly/ko ... densacyjne
Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.
Pozdrawiam,
Jeżeli do kamienicy podłączona jest sieć gazowa warto zastanowić się nad wykorzystaniem gazowego kotła kondensacyjnego. W przypadku większości niedużych mieszkań nie ma problemu ze znalezieniem odpowiedniego kotła, który dostarczy ciepło do ogrzania pomieszczeń. Ważne jest, aby taki kocioł zapewnił wystarczający komfort ciepłej wody użytkowej. Właśnie dlatego przy wyborze kotła należy zwrócić uwagę na jego wydatki c.w.u. Dla mieszkań bardzo dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie kotła kondensacyjnego wiszącego gazowego dwufunkcyjnego przepływowego lub wiszącego kotła zintegrowanego z małym zasobnikiem, który cechuje się kompaktowymi wymiarami i może być zamontowany bezpośrednio w łazience. Kolejnym aspektem jest szeroka modulacja mocy palnika, która umożliwi płynną regulację w zależności od zmiany temperatury zewnętrznej.
W sprawie doboru i montażu kotła zachęcam do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Junkers. Na stronie internetowej www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 600 801.
Więcej informacji o naszych kotłach znajduje się na stronie internetowej:
http://www.junkers.pl/produkty/kotly/ko ... densacyjne
Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.
Pozdrawiam,