co posadzić przy ogrodzeniu?
co posadzić przy ogrodzeniu?
Co waszym zdaniem jest najbardziej praktyczne?
-
Paweł Paciorek
- Zainteresowany

Re: co posadzić przy ogrodzeniu?
My posadziliśmy piękne świerki, które kupiliśmy w szkółce końca w zgierzu. Po prostu pojechaliśmy i zapytaliśmy, co mogą nam polecić. Dziś świerki super się spisują, rosną i nie chorują.
-
baranowskima
- Początkujący

proponowałbym tuje które z czasem trzeba przycinać, robi się z tego gęsta zielona ściana
Najlepiej drzewka lub krzewy ozdobne,poza świerkami proponuję to co jest najbardziej popularne,czyli Thuje,co o tym sądzisz?
Ja akurat za tujami nie przepadam, ale mamy żywopłot na 2 metry i się sprawdza, ale mamy też brzozy które już były na działce wcześniej i ich nie wycinaliśmy. Jest przynajmniej gdzie powiesić hamaki 
My mamy tuje 
Ja również posiadam Thuje 
Ja mam taśmy osłonowe thermoplast oraz tuje - taki zestaw jest idealny
W zasadzie możesz posadzić to co tylko chcesz, grunt aby Ci się podobało. Taśmy ogrodzeniowe nijak mają się do jakości czy estetyki, polecam zainwestować w Thuje.
-
Agata Janicka
- Początkujący

Witam,
Czy ktoś z Was ma może ogrodzenie z grabu pospolitego? Bardzo mi się podoba, jednak czytałam opinie, że jesienią/zimą nieatrakcyjnie wygląda ze względu na nieopadające, suche i brunatne liście. Czy rzeczywiście to tak aż źle wygląda?
Czy ktoś z Was ma może ogrodzenie z grabu pospolitego? Bardzo mi się podoba, jednak czytałam opinie, że jesienią/zimą nieatrakcyjnie wygląda ze względu na nieopadające, suche i brunatne liście. Czy rzeczywiście to tak aż źle wygląda?
Jeżeli będziecie szukali pomocy przy wyborze ogrodzenia to serdecznie polecam ta stronę: ogradzamy.pl. Mi bardzo pomogli.
-
Metaloteka
- Początkujący

Thuje lub żywopłot- dzięki nim prywatność mamy w 100% zagwarantowaną i bardzo dobrze sprawdzą się wzdłuż całego ogrodzenia niezależnie od jego materiału.
Ja też uważam, że jakieś drzewa iglaste ładnie wyglądają przy ogrodzeniu. Trawka w stylu angielskim i drzewa - marzenie. No i oczywiście oświetlenie podjazdów, żeby wszystko tworzyło idealną całość. Oświetlenie solarne alejki to rozwiązanie dla nowoczesnych gospodarzy 
Rośliny powinny pasować do otoczenia, żeby tworzyły spójną całość i sprawiały wrażenie, że ogród ,,wychodzi" poza ogrodzenie.
Poza tym polecam również krzewy owocowe - coraz mniej osob sadzi je w ogrodach, co mnie dziwi bo dzięki temu można mieć własne owoce. Co naprawdę się opłaca przy obecnej inflacji:
https://www.podkarpackiesady.pl/21-borowki-amerykanskie
Dobrym pomysłem jest uprawa borówki amerykańskiej.
Poza tym polecam również krzewy owocowe - coraz mniej osob sadzi je w ogrodach, co mnie dziwi bo dzięki temu można mieć własne owoce. Co naprawdę się opłaca przy obecnej inflacji:
https://www.podkarpackiesady.pl/21-borowki-amerykanskie
Dobrym pomysłem jest uprawa borówki amerykańskiej.