Przydomowa biologiczna oczyszczalnia ścieków porady
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Zdzisiek1231
- Zainteresowany

Re: Przydomowa biologiczna oczyszczalnia ścieków porady
Jak masz gospodarstwo to warto zainwestować w czyszczalnie. O wiele bardziej się opłaca, niż ciągle wypompowywać te ścieki.
Wybór oczyszczalni biologicznej wcale nie jest prosty dla zwykłego laika. Dopiero doradca firmy do której się udałem uświadomił mnie, że wybór zależy m.in. od wielkość działki, rodzaju gruntu i poziom wody gruntowej. Warto jednak zasięgnąć porady fachowców przed tak poważnym zakupem a nie tylko czerpać wiedzę z forum...
Te oczyszczalnie są świetnym pomysłem, chociaż jest to duża inwestycja. Warto się zdać się na porady specjalistów w tej dziedzinie 
Polecam przy wszelkich remontach http://podnosnikwroclaw.pl/kontakt mega się przydają
Polecam przy wszelkich remontach http://podnosnikwroclaw.pl/kontakt mega się przydają
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2017, 10:33 przez Karolx, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Andrzejek88
- Początkujący

Zastanawiam się, czy przy małym gospodarstwie domowym (takim 3-osobowym) taka oczyszczalnia będzie opłacalna. Sam projekt to podobno kilkaset złotych...
My w sumie to swooją oczyszczalnię wybieraliśmy ponad pół roku w ostateczności wybór padł na domiwoda.pl. Wybór oczyszczalni nie jest taki prosty tutaj trzeba na zakup wydać ok 5tys za taką w miarę dobrą, bo badziewia szkoda kupować
Zainwestuj w oczyszczalnie ścieków, bo naprawdę warto, są trochę droższe od szamb, jednak koszta zwrócą Ci się w szybkim czasie http://www.eostroleka.pl/pomysl-na-oczy ... 61513.html
-
milekhalina
- Początkujący

ja mam oczyszczalnie firmy traidenis. juz ladnych pare lat i nie mialam z nia zadnego problemu. nie psuje sie, zajmuje malo miejsca, nie smierdzi a co najwazniejsze jest duza oszczednoscia. bardzo sie ciesze ze zdecydowalam sie zastapic szambo oczyszczalnia bo wychodzilo mi duzo drozej
Witam. We wcześniejszych postach było trochę o zaworkach i ich ustawieniach. Właśnie mnie dotknął ten problem może ktoś mi pomoże. Posiadam taką oczyszczalnię: http://www.impet.net.pl/files/instrukcj ... kocent.pdf. Po zamontowaniu wykonawca dokonał ustawienia oczyszczalni w ten sposób, że zawór dyfuzora (napowietrzania) został otwarty na max. Natomiast zawór pompy mamutowej (przetłaczający ścieki z komory napowietrzania do komory wtórnej) ustawiono aby ścieki ledwie się przesączały- jak poinformował mnie wykonawca " tak aby przepływały ok. 0,2 l/min. Jednakże przy takim ustawieniu po czasie pojawił się kłopot związany ze wzrostem poziomu w komorze napowietrzania do poziomu nawet powyżej kolanka PCV z osadnika wstępnego do komory napowietrzania. Dodatkowo intensywność napowietrzania jest tak duża, że w komorze wytwarza się duża ilość piany. Kolejny problem związany z takim poziomem objawia się brakiem recyrkulacji z komory C1 do B (rurka PCV jest praktycznie zanurzona). Prawdopodobnie w związku z powyższym w otoczeniu urządzenia wyczuwalny jest też odorek. Po sprawdzeniu instrukcji zaważyłem następujące rozbieżności w stosunku do ustawień dokonanych przez montera. Moc przetłaczania powinna spowodować dynamiczne wypływanie cieczy z górnej części trójnika pompy mamutowej - u mnie nic nie wypływa. Zawór dyfuzora (napowietrzania) powinien być ustawiony w taki sposób, aby na powierzchni ścieków pojawiła się znaczna ilość pęcherzyków powietrza - u mnie jak wspomniałem ustawione jest na max. Wszystko aż się gotuje, powstaje piana.
Może ktoś z forumowiczów będzie potrafił wyjaśnić mi jak to w końcu jest z tymi ustawieniami, które powinny być zastosowane. Z góry dzięki.
Może ktoś z forumowiczów będzie potrafił wyjaśnić mi jak to w końcu jest z tymi ustawieniami, które powinny być zastosowane. Z góry dzięki.
-
BFTbudowlaniec
- Początkujący

Na początku polecałbym zastanowić się jaką oczyszczalnie ścieków warto wybudować. Jeżeli myślisz o biologicznej oczyszczalni ścieków to zapewne nie masz możliwości podłaczania do miejskiej/gminnej oczyszczalni. Polecam blog budowlany na którym ładnie to opisali podstawowe oczyszczalnie przez co może ułatwi Ci wybór konkretnej firmy i przede wszystkim oczyszczalni.
Ja na Twoim miejscu bym postawił na domową przepompownię ścieków, inaczej kompaktową, zagrodową. Rozwiązanie 1 pompowe powinno być w sam raz dla domu jednorodzinnego. Postawiłem na rozwiązanie tego typu z oferty INWAP HAAS, dzięki czemu problem ze ściekami został rozwiązany. 
-
Nephalim123
- Aktywny

To jest jedna z opcji jak poradzić sobie z takim problemem. Na yT jest gość, który objaśnia co i jak tylko nie mogę go znaleźć ale moim zdaniem wymiata jeśli chodzi o wiedze o takich rzeczach
-
malukasiewicz
- Początkujący

Jakiś czas temu stałem przed podobnym dylematem odnośnie podłączenia ścieków. Zastanawiałem się nad 3 opcjami, które również padały powyżej. Razem z sąsiadem zdecydowaliśmy się na EKO-BIO 2500 z takim dozownikiem bo to do dużego miasta czy jakoś tak. Dla mnie świetne rozwiązanie. Za darmo przyjechali, zrobili odwiert i wyszło że sporo zaoszczędziłem. U sąsiada jest glina, a u mnie piasek. Działa idealnie. Ja będę rekomendował 
Witam panowie potrzebuje pomocy w sprawie oczyszczalni biologicznej eks .Przez rok był spokój z oczyszczalni płynęła czysta woda ,po mniej więcej roku zaczął sie problem z leja zaczął wylatywać osad wyglądający jak skrzek żabi zadzwoniłem do producenta AQUA LIVE z Żarek że mam problem umówił serwisanta na 4 grudnia .Serwisant nie przyjechał ,a jak dzwoniłem do właściciela to powiedział mi że zaraz oddzwoni i do dzisiaj wyłączony jest telefon i brak kontaktu Sprawdziłem kompresor ,napowietrzanie działa prawidłowo.Wyeliminowałem wszystkie płyny ,proszki itp które by truły bakterie , nic nie pomogło ,nająłem szambiarę,ale nie wiedziałem ile mogę wyciągnąć szamba ,wiedziałem tylko że mam wyciągnąć z komory napowietrzającej bo na początku przy kupnie producent mi to powiedział .Powiedział jeszcze że nie mogę za dużo wyciągać bo oczyszczalnia może pęknąć .Wyciągnąłem z 300l ale to nie pomogło znowu telefony do niego ale cisza znowu zadzwoniłem po szambiarę i wyciągnąłem z 600l i znowu zaczęła lecieć z oczyszczalni czysta woda byłem z siebie dumny że znalazłem przyczynę ,ale po 3 tygodniach koszmar wrócił znowu pierścień w leju gdzie była czysta woda jest cały w osadzie .Może miał ktoś podobny problem bo zaraz mi pozatyka drenaż Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 20 lut 2019, 1:07 przez wojmat, łącznie zmieniany 3 razy.
Dzień dobry
Chciałbym prosić kogoś z Państwa o poradę. Niedawno kupiłem dom który, już ma wybudowaną przydomową oczyszczalnię ścieków. Niestety poprzedni właściciel nie posiadał do niej żadnej dokumentacji (lub też z sobie znanych powodów nie chciał jej udostępnić), dostałem tylko kilka porad jak mam z nią postępować:
- używać tabletek z bakteriami, aby nie wydzielała nieprzyjemnego zapachu
- i (jego słowa) wybrać kiedyś trzeba.
W związku z powyższym mam pytanie:
Gdzie mógłbym odnaleźć dokumentację w.w. oczyszczalni (podobno w Starostwie Powiatowym), ewentualnie firmę która ją wykonała?
Oraz druga kwestia, czy może ktoś mi polecić porządną firmę z okolic Białegostoku, która mogłaby mi pomóc z zadbaniem o prawidłowe opróżnianie i dbanie? Mój dom znajduje się w gminie Gródek.
Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.
Chciałbym prosić kogoś z Państwa o poradę. Niedawno kupiłem dom który, już ma wybudowaną przydomową oczyszczalnię ścieków. Niestety poprzedni właściciel nie posiadał do niej żadnej dokumentacji (lub też z sobie znanych powodów nie chciał jej udostępnić), dostałem tylko kilka porad jak mam z nią postępować:
- używać tabletek z bakteriami, aby nie wydzielała nieprzyjemnego zapachu
- i (jego słowa) wybrać kiedyś trzeba.
W związku z powyższym mam pytanie:
Gdzie mógłbym odnaleźć dokumentację w.w. oczyszczalni (podobno w Starostwie Powiatowym), ewentualnie firmę która ją wykonała?
Oraz druga kwestia, czy może ktoś mi polecić porządną firmę z okolic Białegostoku, która mogłaby mi pomóc z zadbaniem o prawidłowe opróżnianie i dbanie? Mój dom znajduje się w gminie Gródek.
Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.
Witam
Aktualnie stoję przed decyzją: szambo czy oczyszczalnia do planowanego domu i pojawił się problem decyzyjny. Od 1.01.2016 jest wymóg wykonywania badań ścieków, w moim przypadku (poza aglomeracją) 4 razy do roku (2 jeżeli wszystko jest ok po pierwszym roku), ale mało kto się stosował, bo nie było sankcji. 1.01.2018 weszła w życie nowa ustawa, do której w rozporządzeniach na nowo mają być określone częstotliwość wykonywania badań i normy dopuszczalnych zanieczyszczeń, ale ja takowych nie znalazłem, przed świętami pytałem w RZGW i też brak jakiejkolwiek wiedzy w tym temacie. W piątek się dowiedziałem, że również planowana jest zmiana prawa budowlanego, która ma mieć wpływ na oczyszczalnie przydomowa.
Czy posiada ktoś jakieś przecieki odnośnie tego, jak ma wyglądać użytkowanie przydomowych oczyszczalni w nadchodzącym czasie, ile może kosztować wykonanie badania, jaka jest procedura, jeżeli w normie byłby określony stopień redukcji, a nie wartość maksymalna.
Aktualnie stoję przed decyzją: szambo czy oczyszczalnia do planowanego domu i pojawił się problem decyzyjny. Od 1.01.2016 jest wymóg wykonywania badań ścieków, w moim przypadku (poza aglomeracją) 4 razy do roku (2 jeżeli wszystko jest ok po pierwszym roku), ale mało kto się stosował, bo nie było sankcji. 1.01.2018 weszła w życie nowa ustawa, do której w rozporządzeniach na nowo mają być określone częstotliwość wykonywania badań i normy dopuszczalnych zanieczyszczeń, ale ja takowych nie znalazłem, przed świętami pytałem w RZGW i też brak jakiejkolwiek wiedzy w tym temacie. W piątek się dowiedziałem, że również planowana jest zmiana prawa budowlanego, która ma mieć wpływ na oczyszczalnie przydomowa.
Czy posiada ktoś jakieś przecieki odnośnie tego, jak ma wyglądać użytkowanie przydomowych oczyszczalni w nadchodzącym czasie, ile może kosztować wykonanie badania, jaka jest procedura, jeżeli w normie byłby określony stopień redukcji, a nie wartość maksymalna.