Budowa ścian!

Szukasz odpowiedniego materiału na ściany swojego domu? Nie wiesz jakie materiały będą odpowiednie do ich wzniesienia i wykończenia? Jakie trzeba ponieść koszty wynajęcia ekipy remontowej? Tutaj znajdziesz odpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

jabko1984
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Budowa ścian

Post autor: jabko1984 »

Zdaje sobie z tego sprawę i dlatego pytam na tym forum bardziej doświadczonych ponieważ ja w tych sprawach za dużo nie wiem? Myślę o ścianach ocieplanych styropianem i zastanawiam się z czego te ściany? Myślałem o MAX 19 ale są opinie że nie wystarczy?
Jabko

Awatar użytkownika
deggial
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: deggial »

Jeżeli max 19 jest dopuszczony do stawiania ścian nośnych w budynkach jednorodzinny (wytrzymałość) to możesz z tego stawiać, ale musisz wziąć pod uwagę że będziesz musiał zrobić większą warstwę ocieplenia niż np. przy ścianach z ceramiki poryzowanej, keramzytobetonu lub gazobetonu gr. 25 cm.
Dobrze by było żeby ktoś przeliczył ile potrzeba styropianu przy ścianie 19 cm żeby osiągnąć U < 0,3.

Jacek W - reklamy w innym dziale :D - napisz gdzie w Polsce ktoś coś z tego postawił i podaj jaki musi być beton (podejrzewam że co najmniej B15 a nawet B20) i ile go idzie np. na 200 m2 ścian.

Pozdrawiam.

Jacek W
Początkujący
Początkujący

Przeslij plan budowy domu zeskanowany

Post autor: Jacek W »

Witam.
Prześlij proszę plan domu dokładny i dostaniesz dokładne wyliczenie ile pustaków ile betonu itp itd. Durisol ma to do siebie że nie ma odpadów:)
Ekologiczny system budowy domu.

jabko1984
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Budowa ścian

Wiecie jak na razie nie mam dokładnego planu! Słyszałem że Maź 19 jest dopuszczony do stawiania ścian nośnych i wychodzi to w miarę tanio!
Jabko

!student!

Post autor: !student! »

Jeżeli chcesz stawiać ściany z pustaków typu MAX o gr. 19 cm, to izolacja termiczna o gr. min 12 cm, wtedy osiągniesz współczynnik przenikania ciepła przez ścianę 0.30 W/m2K. Pozdrawiam

jabko1984
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Budowa ścian

A mam pytanie jaki będzie współczynnik przenikania ciepła w przypadku budowy ścian z porotherm 30 i ocieplenie styropianem 10?
Jabko

!student!

Licząc z grubsza współczynnik przenikania ciepła wyjdzie ok. 0.26 W/m2K.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2008, 22:25 przez !student!, łącznie zmieniany 1 raz.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

W sobotę 3 V w radiu TOK FM w cyklicznym programie o budownictwie Pan (chyba) Ludomir Duda powiedział, że jeżeli dzisiaj ktoś projektuje, wykonuje w podłodze, ścianie, dachu mniej jak 30cm izolacji (0.1Wm2xK) to jest niedouczonym szkodnikiem.

Pozdrowienia!

!student!

Izolując styropianem o gr. 12 cm, współczynnik przenikania ciepła wyjdzie ok. 0.23 W/m2K, ale to również jest policzone bardzo ogólnie, myśle że po uwzględnieniu mostków termicznych współczynnik może się zmienić.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2008, 22:34 przez !student!, łącznie zmieniany 1 raz.

fruzin
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: fruzin »

A jak ktoś nie jeździ rowerem tylko buja się Audi A8 V6 3.0 30V TDci to też jest "niedouczonym szkodnikiem". Albo oszczędzamy energię, albo nie!

PS. Ci co poruszają się komunikacją publiczną mogą spać spokojnie...
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji

jabko1984
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Budowa ścian

Mam kolejne pytanie czy ściana grubości 32 cm składająca się z porotherm P + W 25 i z izolacji styropianem 10 spełni wszelkie wymagania???
Jabko

!student!

Współczynnik przenikania ciepła wyniesie ok. 0.29 W/m2K, więc ściana spełnia wymagania izolacyjne, a nie jak napisałem wcześniej, że nie spełni. Przepraszam za pomyłkę :oops:
Ostatnio zmieniony 26 maja 2008, 22:09 przez !student!, łącznie zmieniany 1 raz.

!student!

Dla porównania, ściana z pustakiem MAX 220 (gr. 29 cm) i z izolacją termiczną o gr. 12 cm spełnia wymagania izolacyjne (wsp. U wynosi ok. 0.28 W/m2K), natomiast współczynnik przenikania ciepła w ścianie z Porothermu 30P+W i izolacją o gr. 12 cm wyniesie niedużo ponad 0.23 W/m2K.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2008, 21:46 przez !student!, łącznie zmieniany 1 raz.

mariofranko
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mariofranko »

student nie pomyliles sie porotherm wypada gorzej od maksa?

!student!

Juz poprawilem :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ściany”