Zawalony komin w ścianie
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Zawalony komin w ścianie
Drodzy forumowicze proszę Was o pomoc.
Otóż chciałem po studiach powrócić do mojego rodzinnego domu (stara piętrowa kamienica). Niestety okazało się, że rodzina która mieszka na parterze zainstalowała piec na paliwo stałe ok 5 lat temu. Podłączyli się do starego komina biegnącego w ścianie nośnej oddzielającej klatkę schodową od kuchni. Po 2 latach na ścianę z kominem zaczęły wychodzić czarne spaliny z komina. Obecnie ściana cuchnie, cegły są przesiąknięte sadzą a zaprawa między nimi daje się wygrzebywać palcami. Jest prawie pewne że komin zawalił się w środku.
Tu pojawia się mój problem i pytanie:
- Czy należy burzyć całą ścianę (od piwnicy po strych) aby zbudować nowy komin?
- Komin skręca 2 razy w ścianie czy w związku z tym możliwa jest budowa go z gotowych elementów ewentualnie wprowadzenie wkładu?
- Czy cegły przesiąknięte sadzą należy wymienić na nowe czy są sposoby na ich izolację (chodzi o zabezpieczenie tapet przed czarnymi plamami i wyeliminowanie smrodu)
- Jaki jest średni koszt budowy komina oraz ewentualnej wymiany starych cegieł na nowe (pow całej ściany z brudnymi cegłami ok 22,5 m2, wysokość komina ok 12-15m)
Będę wdzięczny za wszelką pomoc
Otóż chciałem po studiach powrócić do mojego rodzinnego domu (stara piętrowa kamienica). Niestety okazało się, że rodzina która mieszka na parterze zainstalowała piec na paliwo stałe ok 5 lat temu. Podłączyli się do starego komina biegnącego w ścianie nośnej oddzielającej klatkę schodową od kuchni. Po 2 latach na ścianę z kominem zaczęły wychodzić czarne spaliny z komina. Obecnie ściana cuchnie, cegły są przesiąknięte sadzą a zaprawa między nimi daje się wygrzebywać palcami. Jest prawie pewne że komin zawalił się w środku.
Tu pojawia się mój problem i pytanie:
- Czy należy burzyć całą ścianę (od piwnicy po strych) aby zbudować nowy komin?
- Komin skręca 2 razy w ścianie czy w związku z tym możliwa jest budowa go z gotowych elementów ewentualnie wprowadzenie wkładu?
- Czy cegły przesiąknięte sadzą należy wymienić na nowe czy są sposoby na ich izolację (chodzi o zabezpieczenie tapet przed czarnymi plamami i wyeliminowanie smrodu)
- Jaki jest średni koszt budowy komina oraz ewentualnej wymiany starych cegieł na nowe (pow całej ściany z brudnymi cegłami ok 22,5 m2, wysokość komina ok 12-15m)
Będę wdzięczny za wszelką pomoc
-
EXPERTPROOF
Re: Zawalony komin w ścianie
naprawić można wszystko problem w tym że mało kogo stać na takie remonty i wiążą sznurkiem gów...... brutalnie ale prawdziwie, byle czym próbują takie remonty robić
Jakim cudem jeszcze nikt się nie zatruł czadem w tym domu? To wszystko śmierdzi kryminałem!
Zawalony komin w ścianie
Moje mieszkanie stało puste przez 5 lat. Chyba mam więc szczęście...
Czy jest sens ruszać to? Nie chcę topić pieniędzy w remont którego rezultat będzie trwał 2 lata.
Czy jest sens ruszać to? Nie chcę topić pieniędzy w remont którego rezultat będzie trwał 2 lata.
Ja na Twoim miejscu skorzystałbym z usług doświadczonej osoby np. rzeczoznawcy budowlanego który wyceni Ci ewentualny koszt naprawy sporządzi kosztorys oparty na knr i będziesz od razu wiedział jaki będzie koszt remontu i czy Ci się to opłaci.. osobiście do wyceny takich robót budowlanych pomógł nam rzeczoznawca budowlany http://rzeczoznawca.biurokonstruktor.com.pl