pomysł na smierdzące powietrze z kanalizacji
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: pomysł na smierdzące powietrze z kanalizacji
W poniedziałek będę miał wiercone otwory 115mm pod sufitem od garażu do wiatrołapu gdzie zrobię rozwidlenie na wda doloty - pokój dzienny i aneks kuchenny.
Czy może lepiec dać niezależne doprowadzenie dwoma rurami?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Coś będzie można doradzić, gdy zdecyduje się Pan na zrobienie wentylacji.pio7 pisze:W poniedziałek będę miał wiercone otwory 115mm pod sufitem od garażu do wiatrołapu gdzie zrobię rozwidlenie na wda doloty - pokój dzienny i aneks kuchenny.
rekuperacja od 1989r
???
Nie bardzo rozumiem? Proszę, rozwiń swoją myśl.
Wentylację niby mam, grawitacyjną, ale problem polegał na tym że nie miałem doprowadzenia świeżego powietrza przez co robił się ciąg wsteczny lub zasysał smród z kanalizy.
Zrobienie otworów i zamontowanie rur wentylacyjnych 100mmm ma na celu doprowadzenie świeżego powietrza z zewnątrz poprzez garaż, łącznik, wiatrołap do docelowych pomieszczeń.
Ma to spowodować właściwe działanie wentylacji.
Wentylację niby mam, grawitacyjną, ale problem polegał na tym że nie miałem doprowadzenia świeżego powietrza przez co robił się ciąg wsteczny lub zasysał smród z kanalizy.
Zrobienie otworów i zamontowanie rur wentylacyjnych 100mmm ma na celu doprowadzenie świeżego powietrza z zewnątrz poprzez garaż, łącznik, wiatrołap do docelowych pomieszczeń.
Mało prawdopodobne że ten kanał będzie wyrzucał powietrze. . Prędzej zrobi to pionowy komin wentylacyjny.pio7 pisze:To garaż jest w mojej ocenie najodpowiedniejszym miejscem z racji odległości od miejsca gdzie ma być dostarczone powietrze. Nawiewniki zrobię więc 2 choć jeden tez by wystarczył, ponieważ był by ok 2 metry od kominka. Ale robota taka sama więc będą 2.
Kolejne pytanie, jeżeli będą poprowadzone pod sufitem, to czy w zimę nie zaczną mi działać jak komin wentylacyjny wyciągając nie doprowadzając powietrze??
Jedna rura powinna wystarczyć i nie jestem w stanie podać nic precyzyjniej.pio7 pisze:W poniedziałek będę miał wiercone otwory 115mm pod sufitem od garażu do wiatrołapu gdzie zrobię rozwidlenie na wda doloty - pokój dzienny i aneks kuchenny.
Traktuję to jako koncepcje, jedynie w celu zlikwidowania cofki.
Docelowo w ten sposób bym nie zrobił.
Zimą, jeden duży strumień powietrza może negatywnie wpłynąć na komfort. Po prostu może ciągnąć zimno. Nie jestem w stanie przewidzieć jak to będzie wyglądało konkretnie w tym przypadku.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie ma wentylacji grawitacyjnej. Ma Pan dziury. Jak już się Pan o tym przekona, to zapraszam.pio7 pisze:???
rekuperacja od 1989r
"Nie ma wentylacji grawitacyjnej. Ma Pan dziury. Jak już się Pan o tym przekona, to zapraszam."
W takim razie słucham Pana rozwiązania?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Czerpnia, wentylator, rozdzielacz i nawiew do pokoi przy samym suficiepio7 pisze:"Nie ma wentylacji grawitacyjnej. Ma Pan dziury. Jak już się Pan o tym przekona, to zapraszam."
rekuperacja od 1989r
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jeżeli ogrzewanie nie jest zryczałtowane (płacimy za zużyte kWh) to do wentylacji plus dokłada się odzysk ciepła, czyli powietrze wywiewane oddaje ciepło świeżemu.
rekuperacja od 1989r
Ogrzewanie Polgazem więc tanio nie jest. Niestety ja już mam wykończony dom. Niby w jaki sposób mam teraz zrobić tak jak piszesz?
W sytuacji jaką mam i co opisałem, czerpnia świeżego powietrza będzie w garażu i rurą wentylacyjną powietrze dojdzie w dwa punkty w domu (ew jak na obrazku w kilka punktów w zabudowie k/g)
Innej opcji nie mam, bez poważnej ingerencji w to co teraz jest.
Oczywiście idealnie było by zrobić tak jak się powinno robić ale zastałem fakt taki jaki jest i z tym muszę coś zrobić aby dało się normalnie żyć.
Jeżeli jest inny, lepszy sposób to słucham i zastosuję się do cennej rady.
W sytuacji jaką mam i co opisałem, czerpnia świeżego powietrza będzie w garażu i rurą wentylacyjną powietrze dojdzie w dwa punkty w domu (ew jak na obrazku w kilka punktów w zabudowie k/g)
Innej opcji nie mam, bez poważnej ingerencji w to co teraz jest.
Oczywiście idealnie było by zrobić tak jak się powinno robić ale zastałem fakt taki jaki jest i z tym muszę coś zrobić aby dało się normalnie żyć.
Jeżeli jest inny, lepszy sposób to słucham i zastosuję się do cennej rady.
Zastanawiają mnie te kanały czarne z czego są zrobione, czy są całkowicie obojętne pod względem zdrowotnym?Tomasz_Brzeczkowski pisze:
Czerpnia, wentylator, rozdzielacz i nawiew do pokoi przy samym suficie
Sam Pan naciska w niektórych wypowiedziach że w Polsce jest bardzo złej jakości powietrze i trzeba z tym walczyć
a takie przewody z plastiku?
Niektóre wyroby plastikowe potrafią bardzo mono śmierdzieć chemikaliami i zwyczajnie ciekawi mnie jak to jest z takimi kanałami z tworzywa.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Do wentylacji używa się tylko atestowanych wyrobów. Te na zdjęciu, obniżają sufit w przedpokoju o 6cm z gk. Produkuje je firma VASCO.
rekuperacja od 1989r
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie ma innych rozwiązań, na dziś jak nawiew pod sufit.Jeżeli jest inny, lepszy sposób to słucham i zastosuję się do cennej rady.
Nie ma innych rozwiązań 2021 - WT 2021 i Ep<70kWh wykluczą ogrzewanie gazem i wentylację bez odzysku ciepła.
rekuperacja od 1989r
Ja doprowadzę powietrze w spiro. Zdam relację z montażu.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nalezy unikać gładkich kanałów. Poza tym, gdzie Pan kupił spiro fi 63 lub 68mm ?pio7 pisze:Ja doprowadzę powietrze w spiro. Zdam relację z montażu.
rekuperacja od 1989r
Jestem ciekawy również efektu końcowego.pio7 pisze:Ja doprowadzę powietrze w spiro. Zdam relację z montażu.
Certyfikaty niezależne, czy tylko te od VASCO ?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Do wentylacji używa się tylko atestowanych wyrobów. Te na zdjęciu, obniżają sufit w przedpokoju o 6cm z gk. Produkuje je firma VASCO.
To nie uszczypliwość ale różnie potrafi wyglądać uczciwość korporacji.
Pomimo że spiro nie jest dostępne w tych rozmiarach to Inni stosują je z powodzeniem.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Nalezy unikać gładkich kanałów. Poza tym, gdzie Pan kupił spiro fi 63 lub 68mm ?