Jak wyciszyć ścianę

Hałas w mieszkaniu czy domu może znacząco obniżyć komfort mieszkania. Straty ciepła przekładają się na rachunki za ogrzewanie. Co zrobić, żeby dom był cichy i ciepły? Jak odciąć się od hałasu i płacić mniej za ogrzewanie? Porady znajdziesz tutaj.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Gość

Jak wyciszyć ścianę

Post autor: Gość »

Uprzejmie proszę o opinię, poradę w kwestii wyciszenia ściany w sypialni, która sąsiaduje z łazienką sąsiada.Obłożyłem ścianę korkiem 10 mm dla poprawienia izolacyjności akustycznej i zastanawiam się, czy :dodatkowe obłożenie jej płytami gips- karton, polepszy uzyskany efekt. Jeśli tak to czy lepiej byłoby tak umocować płyty kołkami, by między korkiem a nimi była szczelina powietrzna, czy też powinny przylegać całą powierzchnią do korka.Ponieważ pomieszczenie jest małe ( 9m2 ) nie brałem pod uwagę wykonania ścianki w systemie suchej zabudowy, która zabrałaby kolejne 6-10 cm.Będę wdzięczny za podpowiedź.

Slayer

Post autor: Slayer »

Szkoda zakrywać ścianę korkową płytą gipsową. Trochę nie po kolei taka robota. Trzeba było od razu dać wełnę, choćby ze dwa cm i dopiero płytę gipsową. Korek jest drogi. Płyta nie musi ci zabrać 10 cm jak przykręcisz ją do profili drewnianych mocowanych do ściany kołkami przez korek. Daj profile 2 cm grubości, między nie wełna mineralna 2 cm i do tego płyta gipsowo kartonowa. Znacznie polepszą się właściwości akustyczne ściany, a zabierze ci to ogółem jakieś 3,5 cm jeszcze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Izolacje termiczne i akustyczne”