Jakie ogrzewanie nie na gaz?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Jakie ogrzewanie nie na gaz?
Czy jak mam dom w górach i nie mam dostępu do gazu, to najlepszym rozwiązaniem byłby zbiornik na gaz płynny? Oczywiście całym montażem musi się wtedy zająć profesjonalna firma
Re: jakie ogrzewanie nie na gaz?
Najlepszym rozwiązaniem jest grzałka+zbiorniki na wodę by grzać w taniej taryfie nocnej 2x taniej niż gazem.
http://www.forumbudowlane.pl/instalacje ... iki-t31346
http://www.forumbudowlane.pl/instalacje ... iki-t31346
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Witam,IzabelaSz pisze:Czy jak mam dom w górach i nie mam dostępu do gazu, to najlepszym rozwiązaniem byłby zbiornik na gaz płynny? Oczywiście całym montażem musi się wtedy zająć profesjonalna firma
To zależy jaki masz dom - jak ocielony w jakiej technologii wykonany, w jakiej lokalizacji i ekspozycji na warunki atmosferyczne - liczy się wszystko. Gaz nie jest jedynym sposobem na ogrzewanie.
Na czym Ci zależy? Na wygodzie? Chcesz instalacji bezobsługowej? Ile jesteś w stanie wydać? Masz określony budżet?
Zapraszam do specjalistów firmy Viessmann, którzy z chęcią Ci doradzą, zaprojektują i wykonają system w oparciu o niemieckiej jakości urządzenia grzewcze - znajdziesz ich tutaj: https://www.viessmann.pl/pl/uslugi/najb ... rtner.html
W razie pytań jestem do dyspozycji!
Pozdrawiam!
Nie mając gazu w swojej okolicy to nie problem. Można np zastosować pompy ciepła albo ogrzewanie pelletem
-
erzecznikstelmet
- Początkujący

Witam! Mazi88, ogrzewanie pelletem to bardzo dobre rozwiązanie. Teraz to bardzo dobre rozwiązanie na ogrzewanie. Pellet to ekologiczne paliwo. Dobrej jakości pellet firmy Stelmet (posiadający odpowiednie certyfikaty) - Olimp oraz Lava można zakupić w sklepie internetowym epellety.pl lub u naszych dystrybutorów. Zachęcam do zakupu!mazi88 pisze:Nie mając gazu w swojej okolicy to nie problem. Można np zastosować pompy ciepła albo ogrzewanie pelletem
Andrzej Wysocki
eRzecznik marek Lava i Olimp - pelletu firmy Stelmet
Zastanawialismy się dośc długo na jakie ogrzewanie się zdecydowac. Mamy teraz tak wiele mozliwośći. Jadnak po przekalkulowaniu wyszło u nas, ze pellet jest najbardziej opłacalny. Czytałam też, jak duże jest zurzycie pelletu i po obliczeniu wielu kosztów to zdecydowanie najbardziej opłacalne rozwiązanie.A wy czym opalacie ?
Jeśli nie gaz, to faktycznie najlepiej sprawdzi się pellet. Moi rodzice maja kocioł Sas na pellet, jest to kocioł nowoczesny, już ten V klasy, czyli ekologiczny. Wszystko działa bez problemowo. Kocioł jest łatwy w obsłudze, nie wymaga zbyt wiele pracy, co patrząc na wiek rodziców jest ogromnym plusem.
a jaki pellet sypiecie do tych swoich kotłów??
-
karolinamak
- Aktywny

My kupujemy do Witkowskiego 8 mm. Dobrze sie spala, dlugo trzyma cieplo. Ogolnie kociol latwy w uzytkowaniu, wiec ja zadowolona jestem, bo sobie sama umiem poradzic
Ja proponowałbym Ci zacząć ogrzewać swój dom ekogroszkiem. Jeśli poszukiwałbyś porządnego pieca, który mógłby Ci to umożliwić, udaj się do Witkowskich. Kupiłem u nich porządny kocioł, który służy mi już od kilku lat, bezawaryjnie!
W dzisiejszych czasach namawiać ludzi na ekogroszek??arek_ch pisze:Ja proponowałbym Ci zacząć ogrzewać swój dom ekogroszkiem. ...
Trzeba się rozglądać za ekologicznym ogrzewaniem np pompą ciepła.
-
Gielda-paliw
- Zainteresowany

to prawda, że pellet zyskuje na popularności, a w dużej mierze to zasługa spadających cen. Wystarczy sprawdzić oferty od wielu dostawców pelletu na naszej stronie i mamy obraz jak to się zmienia vs lata ubiegłe.
Przy budowaniu trzeba pomyślęc o wyborze odpowiedniego opału. ostatnio bardzo popularny stał się ekogroszek. Sama też zwróciłam na niego uwagę i szukałam najlepszej dla mnie oferty. Wtedy też trafiłam na dobry ekogroszek. Chciałam, zeby był w miarę tani ale żeby był też dobrej jakości. I tym zakupem udało mi się trafić w 10.
-
Rafał Cichocki
- Zaawansowany

Witam,
Zamiast ogrzewania budynku za pomocą kotła na paliwo stałe w postaci ekogroszku, proszę zastanowić się nad zastosowaniem bardziej ekologicznego rozwiązania w postaci gazowego kotła kondensacyjnego lub pompy ciepła. Obydwa rozwiązania są całkowicie bezobsługowe oraz ekologiczne. Dodatkowo można na nie uzyskać dofinansowanie z programu "Czyste Powietrze" oferowanego przez NFOŚiGW.
Jeżeli zastanawiają się Państwo nad wyborem sprawdzonej pompy ciepła lub gazowego kotła kondensacyjnego proponuję zapoznać się z ofertą marki Buderus, w której znajdują się zarówno gruntowe, jak i powietrzne pompy ciepła z rodziny Logatherm oraz kotły gazowe Logamax. W celu doboru odpowiedniego urządzenia zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie www.buderus.pl. Bardziej szczegółowe informacje o produktach dostępne są na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/
Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.
Pozdrawiam
Zamiast ogrzewania budynku za pomocą kotła na paliwo stałe w postaci ekogroszku, proszę zastanowić się nad zastosowaniem bardziej ekologicznego rozwiązania w postaci gazowego kotła kondensacyjnego lub pompy ciepła. Obydwa rozwiązania są całkowicie bezobsługowe oraz ekologiczne. Dodatkowo można na nie uzyskać dofinansowanie z programu "Czyste Powietrze" oferowanego przez NFOŚiGW.
Jeżeli zastanawiają się Państwo nad wyborem sprawdzonej pompy ciepła lub gazowego kotła kondensacyjnego proponuję zapoznać się z ofertą marki Buderus, w której znajdują się zarówno gruntowe, jak i powietrzne pompy ciepła z rodziny Logatherm oraz kotły gazowe Logamax. W celu doboru odpowiedniego urządzenia zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie www.buderus.pl. Bardziej szczegółowe informacje o produktach dostępne są na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/
Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.
Pozdrawiam