Strop belkowy drewniany, jak wykonać?

Stropy są jednym z najważniejszych elementów konstrukcyjnych, które oddzielają kondygnacje budynku. Jeżeli chcesz dowiedzieć się jak zbudować, wyciszyć i ocieplić strop koniecznie zapoznaj się z tym działem.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

legion1
Początkujący
Początkujący

Strop belkowy drewniany, jak wykonać?

Post autor: legion1 »

Witam forumowiczów.
Mam pomieszczenie gospodarcze o wymiarach ok 3 na 6 m. Wysokość ze względu na skośny dach to od 3 do 5,5 m i z tego powodu chcę zrobić strop żeby wykorzystać przestrzeń na różne graty domowe. Chciałbym belki drewniane o dł. 3 m przymocować za pomocą stalowych wieszaków do ścian z silki o grubości 24 cm. Nie chcę podpierać się o podłoże tylko wykorzystać wieszaki. Patrzę w internecie, przeglądam katalogi i największy problem mam z kotwami - mechaniczne czy chemiczne? Nie mogę robić przelotowych otworów w ścianach. Boje się że będę trafiać na pustki w silce więc lepiej chemiczne chyba? Belki chciałem dać o przekroju ok 10x15 cm, a płyty osb na podłogę. Jaką dać odległość między bekami? Jak ktoś ma doświadczenie to proszę o radę czy faktycznie chemiczne (jaki środek, długość, średnica, tanie i dobre) czy jednak może mechaniczne (jaki rodzaj, średnica i długość). Tyle jest rozwiązań i producentów ze aż boli głowa. Najlepiej tanie i dobre, bo wszystko gdyby nie raty do spłaty... :D
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Stropy”