Deszczówka wykorzystana do WC.Koszt,zbiornik i czy warto ?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Deszczówka wykorzystana do WC.Koszt,zbiornik i czy warto ?
Ja polecam takie zestawy do wykorzystania wody deszczowej posiadam taki na 1600l od roku, i uwierzcie taka inwestycja zwraca się bardzo szybko. Zbiornik zbiera łatwo wodę, spora pojemność i już nie mówię ile wody można zaoszczędzić 
Szczerze przyznam, ze o sklepie domiwoda.pl slyszalem i wiem juz od dawna jednak nie mialem okazji widziec takich zestawow i z tego co czytam opinie innych uzytkownikow to maja zdanie podobne do twojego ze inwestycja sie zwraca i mozna wiele zaoszczedzic. Ja jestem na takMariopo pisze:Ja polecam takie zestawy do wykorzystania wody deszczowej posiadam taki na 1600l od roku, i uwierzcie taka inwestycja zwraca się bardzo szybko. Zbiornik zbiera łatwo wodę, spora pojemność i już nie mówię ile wody można zaoszczędzić
-
grzesiek998
- Aktywny

Do tego zbiornika można bezpośrednio przyłączyć przydomową oczyszczalnię ścieków i wykorzystać go w WC.
Zbiorniki na wodę deszczową umożliwiają za pomocą pomp wykorzystanie deszczówki do podlewania ogrodu, spłukiwania WC lub do prania. Warte kupna, ja mogę polecić tę firmę Ornithion - korzystam z ich zbiornika i sobie chwalę 
-
Sklep-Instalgrunt
- Zainteresowany

Moim zdaniem raczej warto. Jednak trzeba przed taką inwestycją zrobić kosztorys i policzyć w jakim czasie ta inwestycja się zwróci.
Deszczówkę można wykorzystać na bardzo wiele sposobów i moim zdaniem każdy sposób jest dobry, bo dzieki temu ograniczamy zużycie wody i nie marnujemy jej bezsensownie. Nigdy nie wykorzystywałem deszczówki do WC i wiem jakich warto użyć do tego zbiorników. Ja mam wkopany w ziemie pojemnik na deszczówkę i wykorzystuje ją do podlewania ogrodu
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2019, 0:21 przez Kolbek, łącznie zmieniany 1 raz.
Z tego co widzę Zbiorniki na deszczowke to koszty zbiorników nie są duże. Pytanie ile kosztuje sama instalacja taka. Ale oczywiście taka inwestycja zwróci się w rachunkach, bo z tego co czytałam, to koszty wody można ograniczyć nawet o 50 %.
-
Sklep-Instalgrunt
- Zainteresowany

Dokładnie tak, to można bardzo łatwo i sprawnie połączyć z ekologiczną i ekonomiczną przydomową oczyszczalnią - bardzo polecam inwestować w takie rozwiązania.
U siebie mam takie rozwiązanie i spisuje się bez zarzutów. Wszystko to tak naprawdę kwestia dobrania odpowiedniego zbiornika i zrobienia tego tak, żeby miało to ręce i nogi.
Jeśli szukacie zbiornika ciśnieniowego to polecam zajrzeć na ofertę producenta Komnino. Produkowane tam zbiorniki spełniają najwyższe jakościowe standardy. Znakomicie pełnią swoją funkcję przez długi czas, również w przypadku intensywnego użytkowania. Nawet jeśli w ofercie nie znajdziecie odpowiedniego modelu, to istnieje możliwość wykonania go na indywidualne zamówienie.
-
marekmitan
- Aktywny

Też szukałem takiej opcji powiem szczerze, że świetnie tutaj wypadała oferta Aquatechnika, bo w sumie sporo się można było dowiedzieć od pracowników, podpowiedzieli mi SYSTEM DOMOWY BLUELINE II MCRAIN i na tą chwilę jestem zadowolony. Fajnie zorganizowany, pompuje wodę do WC, korzystam również w ogrodzie więc cała instalacja na plus.
Jeżeli ktoś chce wykorzystywać deszczówkę do spłukiwania toalet, to niech pamięta, aby to uwzględnić już na etapie projektowym, ponieważ niezbędne będzie wykonanie odrębnej instalacji specjalnie do tego celu.
-
lucaskruszyna
- Aktywny

U mnie za wybór odpowiadała Aquatechnika i według moich oczekiwań zaproponowali mi system, których jest wykorzystywany i w domu i w ogrodzie: Całość bardzo solidnie zrobiona, widać, że pod kątem jakości stoi to na wysokim poziomie. Wiadomo, że ostateczny wybór tutaj będzie od wielu czynników zależny.
@lucaskruszyna: Dlaczego spamujesz to forum kryptoreklamą? Zauważyłem, że kopiujesz kilka razy te same (lub niemal identyczne) reklamy w różnych tematach na forum budowlanym. Jeżeli robisz to w ramach marketingu, to szanuj proszę czytelników tego forum i nie spamuj. Są lepsze metody reklamy (choć i tak najlepszą jest solidnie wykonana praca).