staw za domem.... prosze o opinie

Czy jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami ogrodu z tarasem czy malutkiego balkonu musimy się zastanowić nad aranżacją tego miejsca i doborem roślin. Tutaj znajdziesz inspiracje, ciekawe pomysły i nietypowe rozwiązania związane z tym tematem.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

Awatar użytkownika
luxus
Zaawansowany
Zaawansowany

staw za domem.... prosze o opinie

Post autor: luxus »

Witam wszystkich. szybko wyjasniam w czym sprawa. Mam domek na wsi i tak sie sklada,ze za moja posesja a praktycznie na niej przeplywa strumyk zbierajacy wody z pol,czyli deszczowa woda. generalnie w takim okresie jak obecnie jest duuzo wodyi ciagle ona plynie. chcialem wykopac staw,albo takie wieksze oczko wodne o pow.7m.x10m.
Bywa jednak tak ze jesli bedzie suche lato i nie bedzie padac to woda moze wyschnac i stad moje pytanie.
Czy jesli wykopie staw i wyloze go folia na dnie ,czy w razie suchego lata ta woda w miare mozliwosci utrzyma sie no i czy ten staw bedzie wtedy mozna nazwac stawem? pocieszam sie tym,ze od czasu do czasu przeplywajaca woda bedzie filtrowac i czyscic staw. Dodam,ze piecdziesiat metetrow ode mnie kolega na swojej posesji ma tez staw i wode ode mnie plynie do niego. Co o tym uwazacie ,tym bardziej ze planuje tez zarybic go?
Mam nadzieje ze wyjasnilem w miare jasny sposob o co mnie chodzi. Dziekuje z gory za odpowiedzi i podpowiedzi odnosnie mojego pomyslu. Pozdrawiam !!!

molok78
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: molok78 »

Taki stawik to dobra sprawa,woda z pól czasami zawiera nawozy mineralne,środki ochrony roślin a to trucizna.Ale ja bym i tak postawił na swoim i zrobił staw.Powodzenia :wink:

kwiatek
Początkujący
Początkujący

Post autor: kwiatek »

Budowa oczka wodnego, to kropotliwa robota, troche na ten temat jest tu:

"Po podjęciu decyzji o budowie oczka, skrupulatnie przemyślcie miejsce jego położenia. Od tego będzie zależeć powodzenie całej pracy. Styl i wielkość oczka muszą harmonijnie łączyć się z posesją. Usytuujcie go w dobrze oświetlonym miejscu, jednak w taki sposób, by promienie słoneczne padały na wodę nie dłużej niż 6 godzin dziennie (stale nagrzana woda zacznie kwitnąć). Nie zaleca się umieszczać oczek wodnych obok wysokich drzew, gdyż ich korzenie mogą zniszczyć dno i hydroizolację, a spadające liście stymulują wzrost zielonych glonów."

Łukasz789
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Łukasz789 »

No to tutaj ja zdam pytanie działeczka 65m na 150m na niej ma powstać dom jaka powinna być wielkość tego stawku.Aha czy stawek nie powinno się wykładać specjalna glinka?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogrody, balkony i tarasy”