Docieplenie ściany szczytowej
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
xxxxxx
Docieplenie ściany szczytowej
z uwagi na wysoki koszt ocieplania ścian, chciałbym ocieplić tylko górne piętro domu. Słyszałem, że ciepło w największym stopniu uchodzi właśnie poprzez górne części budynku. Czy takie rozumowanie ma sens?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
xxxxxx
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Młody_Rolnik
- Zainteresowany

Ha, fizyka nie staje do góry nogami.T. Brzęczkowski pisze:Bardzo mały domek .... namiot (3m3) dla, którego sam jesteś systemem ogrzewania 35W/m3 . Zima ... nocleg... masz parę płyt styropianu gdzie ich dasz najwięcej?Kto nie praktykuje za to płaci! W którym miejscu powiększając w/w namiot, tak o metr, o metr... aż do rozmiarów domu np 10/12 m fizyka robi się do góry nogami?
Ale zdrowy rozsądek może.
Przede wszystkim, to w pierwszej kolejności ochroni się Pan przed wiatrem (po to np. służy namiot
I w tym tkwi istota. W domu mieszkalnym, gdzie strefa komfortu obejmuje całe pomieszczenia (o kubaturze znacznie większej od objętości ciała człowieka) podstawowymi czynnikami komfortu jest temperatura powietrza i przegród (jako że dominującą drogą przekazywania energii cieplnej jest w tym wypadku konwekcja i promieniowanie, bo z podłogą to się Pan styka stopami ewentualnie może jeszcze "zadem" )). W namiocie, gdzie zimą temperatury powietrza z zasady są niskie, strefa komfortu ogranicza się praktycznie do śpiwora:) a czynnik komfortu ogranicza się do temperatury tego, z czym Pańska skóra ma kontakt. I to nie jest już kwestia czystej fizyki, a fizjologii, psychiki i.. praktyki
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

http://www.isover.se/sw29592.asp
Może dlatego taka przepaść jest między zużyciem energii w domach izolowanych, a w domach proponowanych przez Sznownego Pana.
Może dlatego taka przepaść jest między zużyciem energii w domach izolowanych, a w domach proponowanych przez Sznownego Pana.
-
Młody_Rolnik
- Zainteresowany

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
!student!
-
Młody_Rolnik
- Zainteresowany

Łatkę ignoranta to sobie Pan sam przyszywa. I najwyraźniej dobrze się Pan z tym czuje.Zaszczytem jest dla mnie, że Pan nazywa mnie ignorantem
Ja wierszy nie piszę i nigdy nie pisałem, ale postaram się zrymować odpowiedźT. Brzęczkowski pisze:Ponieważ piszę też wiersze, zacytuję Panu fragment ....
Rycerzom uczonym w rozterce się zdarzaMądry Don Kichot, gdy na świat rzucony
Okazał sie głupcem blachą obleczonym
Zaś głupi Sanczo, wierny giermek jego
Mędrcem, w wirze z życia codziennego
Gargantuę widzieć w dobytku młynarza
Lecz tym bardziej chyba ułomność to głowy
kiedy chłopa z Manczy zgrywa młyn wiatrowy
Tak więc z tej okazji mam pytanie takie
Waćpan głupca giermkiem, czy tylko wiatrakiem?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Szanowny studencie, przynajmniej wiem w jakim kierunku płynie energia. To nieprawda, że mróz "wchodzi" . Zimno, mróz to pojęcia z dziedziny literatury nie fizyki, stąd moja domniemanie co do tematu studiów. Nikt ( jeszcze) poza wiedzą i zdrowym rozsądkiem nie broni umieszczania w ścianie i fundamencie izolacji termicznej w taki sposób by zimna nie wpuszczać. Warto jednak dodać (czego Pan i MR nie robicie) ile kWh/m2 taki dom "pali"
-
!student!