Jak podłączyć bojler CWU
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Jak podłączyć bojler CWU
Jak podłączyć bojler CWU do pieca CO żeby pompa nie wyciągała ciepłej wody z bojlera.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2008, 11:18 przez ogień, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak, tylko że grawitacyjnie i tak się boiler wychładza, trzeba by jakiś zawór załozyc który otwiera się tylko przy oznaczonej temp.adamis pisze:W sklepie instalacyjnym kupujesz termostat przylgowy (Watts lub BRC) za ok. 50zł.Podpinasz przez niego pompę,ustawiasz go na np. 55 st, i przy spadku temp. poniżej 55st pompa ci stanie.Jak w piecu podniesie się temp. powyżej 55,pompa ruszy.
Zakładasz go na zasilaniu nad piecem.
ja mam u siebie dość nietypowe rozwiązanie:
sterownik do pompy to jakiś wynalazek od sterowania pieca indukcyjnego , termopara też wersja przemysłowa . wszystko regulowane do 1200 st. (kupione za przysłowiową flaszkę )
termoparę zamontowałem w czopuchu kotła , jeżeli temp. w czopuchu spadnie ( wygasło w kotle) poniżej jakiejśtam nastawionej pompa się wyłącza i nie studzi wody
jako ciekawostka napiszę że jak zapaliły się sadze i wkład kominowy zaczął świecić na czerwono na sterowniku było 726 st
sterownik do pompy to jakiś wynalazek od sterowania pieca indukcyjnego , termopara też wersja przemysłowa . wszystko regulowane do 1200 st. (kupione za przysłowiową flaszkę )
termoparę zamontowałem w czopuchu kotła , jeżeli temp. w czopuchu spadnie ( wygasło w kotle) poniżej jakiejśtam nastawionej pompa się wyłącza i nie studzi wody
jako ciekawostka napiszę że jak zapaliły się sadze i wkład kominowy zaczął świecić na czerwono na sterowniku było 726 st