Projekt - indywidualny czy gotowy?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
Askorpdomy
- Zainteresowany

Re: Projekt - indywidualny czy gotowy?
To racja, bardzo ciężko jest ocenić z perspektywy forum co będzie w naszym przypadku lepszą opcją, gotowy projekt ma to do siebie iż jest tańszy od tego wykonanego na indywidualne zamówienie i musimy zawsze mieć ten fakt na uwadze.
Projekt gotowy, to tak jak koszula jednego rozmiaru dla wszystkich. I tak najczęściej trzeba przerabiać, by dopasować do swoich potrzeb. To też kosztuje, a efekt będzie zawsze niezadawalający. Lepiej od razu zamówić projekt, który będzie odpowiadał oczekiwanim.
Nie znaczy to, że nie można się wzorować na gotowych projektach.
Szkoda, że większość z nich nie jest przystosowana do niskiego zużycia energii.
Nie znaczy to, że nie można się wzorować na gotowych projektach.
Szkoda, że większość z nich nie jest przystosowana do niskiego zużycia energii.
Czy wiecie może gdzie mogłabym zamówić projekt domu jednorodzinnego-koniecznie musi być dostosowany pod wąską działkę bo taką właśnie dysponuję. W internecie jest tego naprawdę bardzo dużo-w oko wpadły mi projekty studia https://www.domoweklimaty.pl/pl/projekt ... ka-dzialke ale nie bardzo wiem jako laik tematu na co zwracać uwagę przy wyborze projektu aby był funkcjonalny.
Akurat jeżeli chodzi o taki projekt, to spokojnie możesz wysłać zapytania ofertowe do kilku biur i zobaczysz jaki będzie odzew, moim zdaniem w grę wchodzi tutaj tylko projekt indywidualny.
Hmm może jak będzie potrzeba uzyskać pozwolenie na budowę, to pracownia architektoniczna Archibia w Białymstoku pomoże . Ponad to jest na bieżąco z nowymi regulacjami ustanawianymi w prawie budowlanym.
Nie uważacie, że gotowych projektów jest tak dużo, że nie trzeba zamawiać indywidualnych? Jak przejrzycie sobie na MGProjekt wszystkie dostępne - https://www.mgprojekt.com.pl/ to sami dojdziecie do wniosku, że każdy może znaleźć projekt odpowiedni dla siebie i nie trzeba wcale zlecać projektu od nowa.
Projekt domu jest bardzo ważny pewnie dlatego tak duzo czasu zajmuje jego wybór. Po dobry projekt warto zglosić się do dobrej pracowni takiej jak ta http://hbstudio.pl/realizacje . Widzialam kilka ich realizacji i mnie bardzo zachwyciły.
Myślę, że lepszy indywidualny, Taki jest wtedy w pełni "nasz".
Wahałam się między projektem indywidualnym a gotowym, ale chyba jednak wybór padnie na ten drugi. HomeKONCEPT-03 jest dokładnie taki, jak bym chciała. Jest nieduży, ale elegancki i na planie litery L, więc część wypoczynkowa jest praktycznie oddzielona od kuchennej. Garaż jest niby oddzielony od domu, ale tak wkomponowany, że tworzą wspólną całość. Ale i tak najbardziej podoba mi się fasada z deskami na białym tynku. W okolicy nie ma takiego domu, więc nasz by się wyróżniał, na czym mi akurat bardzo zależy.
Wszystko zależy od waszych potrzeb. Jeżeli chcecie mieć dom dostosowanych do waszych nietypowych przyzwyczajeń, upodoban hobby , to warto zainwestowac w projekt indywidualny, natomiast jeżeli odpowiadają wam projekty gotowe i wpełni pasują do działki itd. oto nie przeciwwskazań. Koszt projektu indywidualnego jest tak około 4 krotnie wyższy , i tak wynosi pomiędzy 12- 16 tys koszt typówki z adaptacją to około 4- 6 tys zł . Koszt lepszego wkładu kominkowego to około 10 zł . I teraz jeżeli macie zamiar kupić wkład kominkowy za 12 zł albo wydać 30 tys zł na kuchnię , to moim zdaniem obowiązkiem jest zamówić projekt indywidualny własnie po to aby taki kominek był wyeksponowany a całość stanowiła spójną kompozycję !
projektymodo
projektymodo
"Mniej znaczy więcej"- Mies van der Rohe
Firma projektująca domy www.studioarchitektonicznear.pl jest godna polecenia. Zaprojektowała całe osiedle domków jednorodzinnych. Każdy domek jest oryginalny, jedyny w swoim rodzaju, a równocześnie pasuje do całości.
Świetny projekt domu zrobi wam ta firma https://www.mgprojekt.com.pl/blog/ Są to doświadczeni projektanci. Znają się na swojej pracy i projektują indywidualne projekty dla klientów. Warto u nich go kupić, bo mają niskie ceny, a będziecie mieli solidnie zrobiony projekt. To dobrzy fachowcy.
Przy budowie domu, najważniejszym elementem jest zakup odpowiedniego projektu domu lub zloszenie się do kogoś kto nam ten projekt wykna. Z tego co mi wiadomo, to tutaj http://zarzycki-konstrukcje.pl/projekty-budowlane/ , wykonują świetne projektu domów/
Mój dom zaprojektowała firma www.projekty-wielkopolska.com. Wszystko wykonane w terminie Podeszli do tematu bardzo indywidualnie i starali się zastosować jak najciekawsze rozwiązania. Bardzo dobra współpraca, efekt końcowy na szóstkę i dodatkowo atrakcyjnie cenowo.
Nasz nowy dom zaprojektowała firma www.danmardomy.pl Jest wyjątkowo funkcjonalny i nowoczesny. Moja siostra po obejrzeniu naszego lokum, natychmiast zdecydowała się zawrzeć umowę na budowę swojego domu z tą samą firmą.