Kominek + gaz

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Taz
Zainteresowany
Zainteresowany

Kominek + gaz

Post autor: Taz »

Jako ze to pierwszy moj post na tym forum - witam wszystkich!
Mam male mieszkanko (nawet b. male- okolo 25m2) ktore jest ogrzewane piecem kaflowym, narazie nikt tam nie mieszka. Mieszkanie wymaga remontu, pierwsza rzecza za ktora chcialbym sie zabrac jest wlasnie kwestia centralnego ogrzewania. Myslalem nad tym zeby w miejsce pieca wstawic kominek z plaszczem wodnym + kociol gazowy w lazience, poniewaz w kominku nie bede palil codziennie i byloby to jedynie dodatkowe zrodlo ogrzewania. Czy da rade jakos polaczyc ze soba kominek + gaz tak aby podstawowym zrodlem ogrzewania byl wlasnie gaz a kiedy napale w kominku piec gazowy automatycznie sam by sie wylaczal i wlaczal kiedy kominek juz przestanie grzac?? Jesli tak to jaki bylby koszt calego zamieszania lacznie z kominkiem, piecem gazowym, 3 grzejnikami, i wszystkim innym o bylo by do tego potrzebne?

aha przepraszam za niefachowe sownictwo ale jestem zupelnym laikiem

pozdrawiam

komtech
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: komtech »

A więc sprawa wygląda następująco:
Przy tak małym mieszkaniu nie znajdziesz odpowiedniej mocy kominka z płaszczem wodnym (minimalna moc to 8kW, a to znacznie za dużo na takie mieszkanie), jedyne co mogę zaproponować to piec kominkowy z płaszczem wodnym na pelet lub kominek powietrzny.
Instalacje grzewcze - sprzedaż, montaż, serwis, akcesoria.

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

Nie znajdziesz też kotła gazowego o tak małej mocy.Za duży będzie ci przepalał gaz.
adam

maza
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Kominek

Post autor: maza »

Witam
jaka jest najmniejsza moc kominka z plaszczem wodnym?
Pozdrawiam

Taz
Zainteresowany
Zainteresowany

Jak wyglada wogole piec kominkowy?? Ten kominek ma byc do tego zeby moc posiedziec sobie czasem zima wieczorem przy ogniu... kominek powietrzny...hmm nie wiem sam. Jak wyglada sprawa z rozprowadzaniem ciepla z takiego kominka?? Naprawde nie znajde takiego kotla gazowego?? W Polsce przeciez jest duzo takich malych mieszkan (czyt. kawalerek) jak moje, dziwne ze zaden producent o tym nie pomyslal. Wiec jaki moglby byc przyblizony koszt tego wszystkiego, czyli kominka powietrznego i najmniejszego kotla gazowego + cala instalacja??

komtech
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Re: Kominek

maza pisze:Witam
jaka jest najmniejsza moc kominka z plaszczem wodnym?
Pozdrawiam
8kW to absolutne minimum jakie jest produkowane na ten moment :evil:

komtech
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Taz pisze:Jak wyglada wogole piec kominkowy?? Ten kominek ma byc do tego zeby moc posiedziec sobie czasem zima wieczorem przy ogniu... kominek powietrzny...hmm nie wiem sam. Jak wyglada sprawa z rozprowadzaniem ciepla z takiego kominka?? Naprawde nie znajde takiego kotla gazowego?? W Polsce przeciez jest duzo takich malych mieszkan (czyt. kawalerek) jak moje, dziwne ze zaden producent o tym nie pomyslal. Wiec jaki moglby byc przyblizony koszt tego wszystkiego, czyli kominka powietrznego i najmniejszego kotla gazowego + cala instalacja??
Tak wyglądają piece kominkowe. http://www.komtech.tychy.pl/piece_kominkowe.php Ekopiec KF2200 jest bardzo podobny z wyglądu do takiego jaki miałby zastosowanie w takim mieszkaniu jak Twoje :wink:
A jeśli chodzi o rozprowadzenie ciepła to wszystko zależy w jakim miejscu mieszkania miałby być umiejscowiony kominek i na ile pomieszczeń ciepło ma być rozprowadzane, optymalnie jest gdy jest on w centralnej części mieszkania :twisted:

maza
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

kominek

Witam
dla tak małego mieszkania proponuje ci abyś oddzielił kominek i c.o. Kiedy bedziesz chiał to sobie szybko nagrzejsz w kominku. Jeśli nie, to dużo gazu ci nie zejdzie na kotle.

Taz
Zainteresowany
Zainteresowany

Wiec piec kominkowy odpada. Wyglada bardziej jak piec niz kominek. Jedyna opcja pozostaje kominek bez plaszacza...cieplo mialo by byc rozprowadzane na 3 pomieszczenia czyli pokój w ktorym bedzie kominek, lazienke i kuchnie, korytarz pomijam z tego wzgledy ze jest b. maly i jest w sumie na srodku tych trzech pomieszczen wiec sam by sie chyba nagrzal. Kominek niestety nie bylby w samym srodku mieszkania, ale obwod mojego mieszkania przypomina kwadrat i kominek bylby na srodku jedenj z krawedzi bocznych (sciany). Dowiedzialem sie ze przyblizony koszt c.o.-gaz wynioslby mnie ok 7tys zl. Czy razem z kominkiem zmiescilbym sie w 10tys??

maza
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Kominek

Witaj
nie potrzebujesz rozporowadzenia na 3 pomieszczenia. Przy tak małym mieszkaniu jak napalisz w kominku to 30min nie będziesz mógł wysiedzieć w pokoju. Będziesz musiał gdzieś się chłodzić (to jest żart)
pozdrawiam

Taz
Zainteresowany
Zainteresowany

Nie bylbym o tym tak przekonany, tam jest teraz piec kaflowy i zima jak napale w pokoju i jest tam dosyc cieplo, to w kuchni i tak jest chlodno. Tak w ogole to zastanaiwam sie co mocniej grzeje przy tym samym poborze drewna kominek czy piec??

komtech
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Re: Kominek

maza pisze:Witaj
nie potrzebujesz rozporowadzenia na 3 pomieszczenia. Przy tak małym mieszkaniu jak napalisz w kominku to 30min nie będziesz mógł wysiedzieć w pokoju. Będziesz musiał gdzieś się chłodzić (to jest żart)
pozdrawiam
"wyrzucenie" części gorącego powietrza do innych pomieszczeń jest konieczne, ponieważ pokój w którym będzie stał kominek będzie przegrzany a pozostała część mieszkania będzie niedogrzana :!:

Taz
Prześlij mi szkic Twojego miesza na maila to postaram się coś doradzić :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”