Tragedia to masakra w takim przypadku. Mniej bolesne, tylko też bolesne jest dopatrzenie się przez spółdzielnię takich błędów. Spotykałem się z ludźmi którzy musieli wymienić drzwi na otwierane w drugą stronę. Niepotrzebny koszt.mazwoj pisze:Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania. Poza tym kierunek otwierania drzwi w blokach jest bardzo bagatelizowany do momentu tragedii. Wtedy jak zawsze jest szukanie winnych. Od właściciela co niewłaściwie zamontował drzwi, po administratora który nie dokonał okresowej kontroli.
Problem po zamontowaniu drzwi wejsciowych do mieszkania
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: Problem po zamontowaniu drzwi wejsciowych do mieszkania
-
Jan_Kalita
- Superużytkownik

Prawda to, ale niestety sam pamiętam czasy walki o klienta. Pomimo tego, że się doradzało dobrze - klient wymagał zmiany strony otwierania i się robiło źle
Do dziś to skaza na mojej historii pracy w stolarce otworowej. Na szczęście w polskim prawie to inwestor w pierwszej instancji odpowiada za takie sytuacje, a dopiero później musi udowodnić np. niekompetencje lub błędy sprzedawcy. Niestety miałem też takie sytuacje jak powyżej (klientowi spółdzielnia kazała wymienić drzwi). Oczywiście nie słuchał kiedy doradzałem, że tak nie można, a po wszystkim próbował wcisnąć mojemu byłemu szefowi, że to ja tak mu doradziłem i firma powinna wymienić te drzwi na swój koszt. Na szczęście byłem znany w firmie ze swojej walki z wiatrakami, żeby robić dobrze i nikt mu nie uwierzył
Sprawa się skończyła w sądzie - klient przegrał sprawę. Reasumując drzwi wymieniał dwa razy i jeszcze miał koszty sądowe na otarcie łez.
Stąd kluczową sprawą w montażu drzwi okazuje się porządna umowa. U mnie szef o to dba wręcz chorobliwie za co wszyscy jesteśmy mu wdzięczni, bo w razie problemów u nas można zachować stoicki spokój. Oczywiście umowa jest zapisana prostym językiem, a nie prawniczym bełkotem, którego połowa naszych klientów nie zrozumiałaby (chyba razem z nami).
Umowa to podstawa. Ile Klientów po montażu drzwi domagało się obróbki otworu, malowania w kolorze ściany. Umowa tego nie obejmuje, koniec gadania. Zawsze wspominam przy wyborze drzwi o tym, proponuję ościeżnice regulowane. Cena jest wyższa. Wygląda ładniej, nie trzeba kombinować z odróbką.

U nas w umowie są zawarte punkty do odhaczenia z wykropkowanym miejscem na cenę za daną usługę (ustalana indywidualnie). I w takich opcjach jest jeden z punktów mówiący o obróbce otworu w skład czego wchodzą czynności X oraz Y i kosztuje to tyle a tyle złotych.
Co do obróbek przy drzwiach wewnętrznych, to rzeczywiście duża część klientów decyduje się na ościeżnice regulowane, bo obrabiają one otwór. Klienci co chcą trochę zaoszczędzić idą w stronę ościeżnic prostych ale do tego życzą sobie opasek czy ćwierćwałków jakie można dostać bez problemu u większych producentów takich jak Invado, Erkado, Porta, DRE itd. Koszty opasek wahają się w kilku złotych (30-45zł za komplet).
http://erkado.pl/wp-content/uploads/201 ... 017-_1.pdf
Strona 88 jest cennik takich zabawek.
Co do obróbek przy drzwiach wewnętrznych, to rzeczywiście duża część klientów decyduje się na ościeżnice regulowane, bo obrabiają one otwór. Klienci co chcą trochę zaoszczędzić idą w stronę ościeżnic prostych ale do tego życzą sobie opasek czy ćwierćwałków jakie można dostać bez problemu u większych producentów takich jak Invado, Erkado, Porta, DRE itd. Koszty opasek wahają się w kilku złotych (30-45zł za komplet).
http://erkado.pl/wp-content/uploads/201 ... 017-_1.pdf
Strona 88 jest cennik takich zabawek.
Umowa to podstawa. Umowa zapewnia spokój obydwu stronom w razie problemów lub niedomówień. Ja lubię wszystko opisać Klientowi przed zabiegiem. Dzięki temu jadę na montaż spokojnie i wiem co Klient zamówił bo powiedziałem mu jakie ma wszystkie opcje do wyboru i z czym wiąże się każda z nich.
Inna cena jest za sam montaż drzwi, inna za wcześniejszy demontaż starych, przygotowanie otworu (np rozkuwanie o kilka centymetrów), a jeszcze inna jak wchodzi w grę obróbka muru.
Samych montażu też jest kilka i różnią się one od siebie znacząco. Producenci nawet mają już w ofertach materiały montażowe. Co prawda nie zawsze się ich używa, bo do różnych murów idą różne dyble ale to jest miły gest w stronę montażystów. Wikęd, Mar-Tom i kilku innych dbają o takie szczegóły. Pierwsza firma nawet w październiku wprowadziła u siebie taśmy do ciepłego montażu oraz folie paroprzepuszczalne i powiem szczerze, że nie są one najgorsze.
Także umowa to podstawa, bo cena montażu może podskoczyć nawet o kilkaset procent względem najtańszej opcji. Materiały i czas kosztują.
Inna cena jest za sam montaż drzwi, inna za wcześniejszy demontaż starych, przygotowanie otworu (np rozkuwanie o kilka centymetrów), a jeszcze inna jak wchodzi w grę obróbka muru.
Samych montażu też jest kilka i różnią się one od siebie znacząco. Producenci nawet mają już w ofertach materiały montażowe. Co prawda nie zawsze się ich używa, bo do różnych murów idą różne dyble ale to jest miły gest w stronę montażystów. Wikęd, Mar-Tom i kilku innych dbają o takie szczegóły. Pierwsza firma nawet w październiku wprowadziła u siebie taśmy do ciepłego montażu oraz folie paroprzepuszczalne i powiem szczerze, że nie są one najgorsze.
Także umowa to podstawa, bo cena montażu może podskoczyć nawet o kilkaset procent względem najtańszej opcji. Materiały i czas kosztują.
The_Me