Cześć,jojoro pisze:Postanowiłem napisać w tym wątku aby pomóc tym, którzy mają problem z mocnym przebijaniem temperatury w PID, a w konsekwencji wahaniem temperatury kotła.
0. Uszczelniamy palnik, żeby równo dmuchał. W menu kodowym 99 rezygnjemy z podbicia dmuchawy przy podawaniu (wartość 0), obniżenie dmuchawy w podtrzymaniu robimy tak, żeby było to ok 30-50% mocy dmuchawy dla 100%.
Przykład - mamy w menu 100% mocy dmuchawę ustawioną na 14 bieg, więc połowa tego to 7 i w menu kodowym 99 ustawiamy obniżenie na 7.
1. Zaczynamy od ustawienia takiego podtrzymania aby nie robił się dół w węglu na retorcie, a palenisko żarzyło się na czerwono w jak najszerszym zakresie. Dzięki temu kocioł szybko wystartuje z podtrzymania nawet przy niewielkim nadmuchu.
W moim przypadku satysfakcjonujący efekt uzyskałem przy 13 sekund przedmuchu i 6 minut przerwy, krotność 1.
Najłatwiej ustawić podtrzymanie na krotności 1 bo jest to 1 podanie przy przedmuchu. Krotność 0 oznacza brak podawania w ogóle(!).
2. Jak mamy wyregulowane podtrzymanie to regulujemy czas podawania.
Zależy on bardzo od kaloryczności węgla. Jeśli węgiel jest taki jak mój, czyli rusek niewiadomego pochodzenia, matowy o parametrach wymyślonych z głowy przez lokalnego sprzedawcę to ma pewnie 21-22MJ. Dla takiego groszku ustawiłem czas podawania na 5s. Przy 4 s kocioł szybciej go spalał niż był w stanie napełnić retortę.
Proponuję zaczynać zabawę od 5-6s i kombinować.
3. Jednocześnie zmieniamy menu 100% mocy.
Tutaj dla tak słabego opału dałem 20s podawania. Dzięki tak krótkiemu czasowi kocioł jest w stanie szybko reagować na zmiany. Potem gdy moduluje na 30-50% mocy to i tak ten czas się zmienia na 40-50-sekund automatycznie.
Najtrudniej manipulować mocą dmuchawy. Ja mam ustawione na 11 bieg przy całkowicie zamkniętej przysłonie na dmuchawie.
Zauważyłem, że nie ma co dawać na stałe niskiego biegu czyli np 6 bo wtedy kocioł ma mały zakres modulacji i łatwo o przesterowanie. Za duża moc dmuchawy czyli >17 to gwarantowane spieki.
Przy 11 biegu kocioł moduluje mi na mocy 25-50% więc dmuchawa ustawia się na 3-5 biegu i praktycznie nie ma spieków.
4. Zmieniamy manu 1% mocy. Dmuchawa 1 bieg.
Przerwa podawania około 50% podtrzymania. U mnie wyszło 3min 30s.
Trzeba sprawdzać czy nie robi się dół w węglu na retorcie podobnie jak w podtrzymaniu.
5. Tajemnicze KI i KP.
Wszyscy piszą, żeby nie dotykać parametru KP. Bzdura. Dopiero ustawienie tego parametru pozwala nam na zapanowanie nad kotłem.
Jak to działa? KP odpowiada za zmianę mocy w okolicach temperatury zadanej.
Uwaga!
Im większa wartość tego parametru tym kocioł będzie pracował na mniejszej mocy w okolicy temperatury zadanej i szybiej będzie tę moc zmniejszał.
Przykład:Jak sie zachowuje sterownik? Przy 54C kocioł pracuje na 100%, przy 55C kocioł pracuje na 100%, przy 56C kocioł pracuje na 75%, w okolicach 57C kocioł pracuje na 50% i zazwyczaj następuje przekroczenie i kocioł w podtrzymanie.Kod: Zaznacz cały
KP ustawione na 20. Kocioł ustawiony na 55C. PID ustawiony na 2C.Jak się zachowuje sterownik? Przy 54 C kocioł pracuje na 40%, jeśli spada to moduluje na 55% i zaczyna rosnąć. Przy przekroczeniu 55C pracuje na 50%, jeśli dobije do 56C to zmniejsza nawet do 20-25%Kod: Zaznacz cały
KP ustawione na 90. Kocioł ustawiony na 55C. PID 2C.
Przy wysokich ustawieniach KP polecam niskie ustawienia KI np 20.
KI odpowiada za szybkość korekty mocy przy zmianie temperatury. W związku z tym, że KP powoduje pracę na niskich mocach przy zadanej to nie ma potrzeby gwałtownego żonglowania mocą. KI ustawiamy nisko.
6. Dodatkowo w swojej instalacji puściłem pompę CWU na stałe, żeby dogrzewało powrót, jeśli macie dobrze zrobiony powrót to nie ma takiej potrzeby.
U mnie te ustawienia spowodowały, że kocioł od wielu godzin nie wszedł w podtrzymanie, mimo że temperatura zadana na kotle sie zmienia (pogodówka), na zaworze 4D sie zmienia (pogodówka), CWU użytkuję normalnie itp.
Kocioł mam z rusztem wodnym, przewymiarowany i dało radę wszystko wyregulować.
Próbuje Twoją metodą i mam pytanko, ustawione mam na 8s podawania, zadane 65 stopni,na 100% - 30sek i 11 dmuchawa, 1% 3min i 1 dmuchawa. KP90 i KI 20. Podtrzymanie tak samo jak Ty. Piec wchodzi w podtrzymanie, dochodzi do 68stopni, ale baaardzo powoli ( +1 pid ), a kopczyk jest 1,5 centymetra powyzej paleniska ( nie jest na krawędziach retorty ).
Za który parametr się wziąść, aby doprowadzić spalanie na dobre tory ?
W Podtrzymaniu siedzi jakieś 40min.