kociol olejowy jaki?

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Olo
Początkujący
Początkujący

kociol olejowy jaki?

Post autor: Olo »

Witam.Mam domek powierzchni okolo 185 m2 i jestem na etepie wyboru producenta kotla olejowego.Nie mam za duzo gotowki okolo 5000-6000 zl chce przeznaczyc na zakup kotla tylko jakiego?Doradzcie?Czy to ma byc Buderus,Urlich czy jakis inny? Pzdr

Gość

Post autor: Gość »

ja mam di ditrich jest ok polecam

Zbyszek

Post autor: Zbyszek »

Anonymous pisze:ja mam di ditrich jest ok polecam
...... rozwiń temat.Jak moc kotła, ile spalił w ciągu roku , jaką powierzchnie ogrzewa itd.

tomciog
Początkujący
Początkujący

Post autor: tomciog »

Co do spalania to niezbyt rozsądnie jest oceniac ile spali - pierwszego roku zdecydowanie dużo. A potem? Zależy kto jak lubi grzać i wietrzyć. Jeden będzie trzymał 24 st C (bo mu zimno)jednocześnie otwierając okna. A inny włączy na 18 stC , wyjdzie do pracy o np 6 a wróci o 18-20. Czyli kociołek chodzi na minimum. Rozrzut może być nawet 3-krotny.
Co do kociołka to ja jednak jestem za viessmannem.Np vitorond za ok. 10 tys.z zasobnikiem.

misiek

Post autor: misiek »

De Dietrich- jest w tej chwili lepszy od Viessmana.Automatyka-taka sama;materiał-taki sam;cena-dużo niższa :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”