Ogrzewanie Garażu Blaszanego
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Ogrzewanie Garażu Blaszanego
Ja mam na myśli taki elektryczny pochłaniacz wilgoci technologicznej co się stosuje na budowach. U siebie jak odpaliłem taki sprzęt to po nocy wyciągnął prawie wiadro wody z 25 metrowego pomieszczenia. Tyle tylko że to sporo kosztuje. Ja wynająłem na tydzień, bo mi się nie opłacało kupować nowego ale jakbyś dostał używany w dobrej cenie to mogło by być dobre rozwiązanie.
-
Kaziu12345
- Początkujący

Z kosztami się liczę najbardziej zależy mi na tym aby maszyny nie robiły się mokre bo aż mnie wiadomo co strzela.
Podsuniesz mi jakiś dobry pochłaniacz który mógłby załatwić sprawę b ja nie bardzo jestem w temacie takich urządzeń a nie chciałbym też kupić bubla który nie zda egzaminu za kup... kasy.
Podsuniesz mi jakiś dobry pochłaniacz który mógłby załatwić sprawę b ja nie bardzo jestem w temacie takich urządzeń a nie chciałbym też kupić bubla który nie zda egzaminu za kup... kasy.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Pochłaniacz to pompa ciepła - działa i kosztuje jak klimatyzacja, tylko że nie ogrzewa!!! . By zabrać wilgoć z powietrza, schładza je . A Pan klimatyzacji nie chciał.pochłaniacz który mógłby załatwić sprawę
rekuperacja od 1989r
-
Kaziu12345
- Początkujący

Do grzania mam piec jakby ten pochłaniacz dawał radę i można było grzać cyklicznie a przynajmniej nie dokładać do pieca w środku nocy było by super 
Poszukaj w necie coś na twój metraż a potem zamów na allegro. Ja miałem coś takiego http://allegro.pl/osuszacz-powietrza-po ... 62427.html
ale wydaje mnie się że będzie za mocny na te 30m2. Znajdziesz na pewno coś taniej i o mniejszej wydajności. Popatrz w ogłoszenia może trafisz używany za dobre pieniądze.
ale wydaje mnie się że będzie za mocny na te 30m2. Znajdziesz na pewno coś taniej i o mniejszej wydajności. Popatrz w ogłoszenia może trafisz używany za dobre pieniądze.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wilgoć na sprzętach jest przez cykliczne ogrzewanie.Kaziu12345 pisze:Do grzania mam piec jakby ten pochłaniacz dawał radę i można było grzać cyklicznie a przynajmniej nie dokładać do pieca w środku nocy było by super
rekuperacja od 1989r
-
AbelartGracja
- Początkujący

Co trzeba wiedzieć o klimatyzacji samochodowej powinien wiedzieć każdy kierowca. Pierwszą rzeczą jest czyszczenie naszej klimy w samochodzie przeważnie robi się to 2 razy do roku lub częściej, najlepiej na przełomie zimy/wiosny, jesieni/zimy. Ponieważ w klimatyzacji mogą osadzać się różnego rodzaju grzyby, które mogą spowodować ogromne szkody w naszym układzie oddechowym. Więcej znajdziecie na wcześniej podlinkowanym wyrazie.
-
Kaziu12345
- Początkujący

Dzięki wielkie spróbuje coś znaleźć i jak dalej będę miał problemy z wilgocią to zamówię. Wiem już przynajmniej czego szukać bo spoglądałem na takie mniejsze pewnie domowe odwadniacze po niespełna tysiącu.
Ostatnio już robiło mi się mokro w garażu przez kilka dni ale od kiedy mam piec pali się mniej więcej od 20 do 3 w nocy i od 7 do 10 rana i problemu nie ma ale to dopiero początki ciekawe jak będzie dalej.
Czy taki miernik zda egzamin do pomiaru temperatury w której może wystąpić skraplanie ?
http://allegro.pl/miernik-wilgotnosci-t ... 84829.html
Ostatnio już robiło mi się mokro w garażu przez kilka dni ale od kiedy mam piec pali się mniej więcej od 20 do 3 w nocy i od 7 do 10 rana i problemu nie ma ale to dopiero początki ciekawe jak będzie dalej.
Czy taki miernik zda egzamin do pomiaru temperatury w której może wystąpić skraplanie ?
http://allegro.pl/miernik-wilgotnosci-t ... 84829.html
Myślę że tak. Fajna zabawka.
-
Kaziu12345
- Początkujący

Dzięki serdeczne zamówię sobie to będę wiedział poniżej jakiej temp nie można zejść.
Jeszcze mam pytanko czy do membrany dachowej można przykleić styropian na klej tak jak do blachy ?
Jeszcze mam pytanko czy do membrany dachowej można przykleić styropian na klej tak jak do blachy ?
Jak przykleić do membrany? Przecież to ma przepuszczać wilgoć w jedną stronę..
-
Kaziu12345
- Początkujący

Dach mam z blachodachówki a pod nim membranę (folię). Myślałem dach wyłożyć styropianem który przytwierdzę do tejże membrany.
No nie tak się nie da. Lepsza od styropianu z resztą byłaby wełna podwieszona na sznurkach między krokwiami. Ja co prawda mam u siebie styropian przyklejony do dachu, ale pianką i do deskowania a z zewnątrz jest papa. U ciebie między folią a ociepleniem musi być szczelina.
-
Kaziu12345
- Początkujący

Rozumiem więc jednak podwieszę styropian.
Dostałem dziś ten miernik i mam pytanko jeśli powiedzmy miernik wskazuje 14C punkt rosy to jak się do tego odnieść ? Jeśli temp. wewnątrz spadnie poniżej tej temperatury zacznie się skraplanie ?
Dostałem dziś ten miernik i mam pytanko jeśli powiedzmy miernik wskazuje 14C punkt rosy to jak się do tego odnieść ? Jeśli temp. wewnątrz spadnie poniżej tej temperatury zacznie się skraplanie ?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

W praktyce oznacza to, że woda z powietrza wewnętrznego wykropli się na przedmiotach i elementach garażu, które mają 14 i mniej st.C.
rekuperacja od 1989r