Spaliny w moim kotle, są odprowadzane przez płomieniówki do komina lub też mogę uchylić taką klapkę i wtedy to już bezpośrednio wszystko idzie w komin. Natomiast doprowadzenie powietrza mam tylko przez wentylator. Czyli jak ja mam to zrobić? Przypominam, że mam kocioł KD EKOCENTR. PozdrawiamWylot spalin trzeba przytkać ale nie do przesady Wystarczy że pan zatka dolot powietrza i połowę wylotu (w zależności od warunków atmosferycznych) i powinno wystarczyć.
Smoła w piecu
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Smoła w piecu
Kolega zauważył że w spalinach z niby suchego paliwa jakim jest gaz jest dużo wody. Otóż jak pamiętam z chemii przy spalaniu węglowodorów powstaje dwutlenek węgla i woda. I stąd się bierze ta woda wyłapywana w kotłach kondensacyjnych. Pracuje na przemysłowych kotłach, które według zapewnień konstruktorów (tak samo ma się do kociołków domowych) sprawność jest powyżej 80%. Bajki i nic więcej. Dokładając do takiego kotła układ kondensacji odzyskujemy dodatkowo 50% nominalnej mocy kotła. Energia wydalana do komina to nie tylko energia wynikająca z delty temperatur ale również z przemiany wody z ciekłej do gazowej. Bo jak z fizyki ze szkoły podstawowej wychodzi że by odparować wodę należy przekazać dużo energii. Dzięki kondensacji odzyskujemy również część i tej energii.
Re:
smoła sama się wypali jak ostro rozpalisz suchym drewnemlester454 pisze:Sytuacja zmusiła mnie do palenia mokrym drewnem i wszystko było ok dopóki nie zacząłem palić osiną. Teraz na ściankach pieca jest smoła, myślę, że zalega również całą drogę do komina jest jej dużo. Czym to doczyścić? Może jest sposób, aby ją wypalić.
Pozdrawiam, Leszek Nurzyński.
inż. budownictwa
Re: Smoła w piecu
Nie wiem czy to dobry pomysł. Żeby wypalić smołę rozpalając suchym drzewem i nabijając duże temperatury. Można zagotować przez to wodę w rurach. Najbezpieczniej jest wyczyścić dokładnie piec, a później ewentualnie dokładać do każdego palenia preparat usuwający zanieczyszczenia. Ja używam spalsadz w tym celu i jest ok Ale to już każdego osobisty wybór.
Re: Smoła w piecu
Wszystko zależy tak na dobrą sprawę od stopnia zasmolenia wnętrza kotła jak i całego przewodu kominowego, bo w wielu przypadkach wypalanie jej po przez nabicie wysokich temperatur jest po prostu skuteczne.

