Przylacz do sieci.
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Insomnia1990
- Początkujący

Przylacz do sieci.
Witam
Koledzy zaklad energetyki postawil mi na dzialce skrzynke i poprowadzil prad pod ziemia.
Nastepnym krokiem jest umowa kompleksowa, czy do tej musze miec wykonana cala instalacje w domu czy wystarczy ze zakupie np takie cos? Czy moze zaklad energetyczny przywozi swoje rzeczy wraz z licznikiem
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5754808663
Jestem w trakcie budowy.
Dziekuje za pomoc.
Koledzy zaklad energetyki postawil mi na dzialce skrzynke i poprowadzil prad pod ziemia.
Nastepnym krokiem jest umowa kompleksowa, czy do tej musze miec wykonana cala instalacje w domu czy wystarczy ze zakupie np takie cos? Czy moze zaklad energetyczny przywozi swoje rzeczy wraz z licznikiem
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5754808663
Jestem w trakcie budowy.
Dziekuje za pomoc.
-
elpapiotr2
- Aktywny

Re: Przylacz do sieci.
Wszystko zależy od WTP i treści w nich zawartych oraz tej właśnie umowy.
-
Insomnia1990
- Początkujący

Dodatkowo mam to zasilic przewodem 4x10 YKY. A uziom zrobic w budynku. Jaki dokladmie to ma przewod bo kazdy zawiera uziemienie.
-
elpapiotr2
- Aktywny

Wszystko się zgadza, i tak jest zgodnie z wiedzą techniczną oraz przepisami.Insomnia1990 pisze:Dodatkowo mam to zasilic przewodem 4x10 YKY. A uziom zrobic w budynku. Jaki dokladmie to ma przewod bo kazdy zawiera uziemienie.
YKY jest kablem, nie przewodem (przystosowany do układania w ziemi).
Zresztą, w układzie sieci zasilającej TN czwarta żyła pełni podwójną rolę - ochronno-neutralną. A uziemienie własne budynku jest obligatoryjne wymagane zgodnie z Prawem Budowlanym.
Dla układu TT trochę inaczej ta sprawa wygląda.
-
Insomnia1990
- Początkujący

Czyli jak dobrze rozumiem bezpieczny (zolto-zielony) moge zastosowac jako PE (niebieski) ?
-
elpapiotr2
- Aktywny

Teraz to ja nie rozumiem.Insomnia1990 pisze:Czyli jak dobrze rozumiem bezpieczny (zolto-zielony) moge zastosowac jako PE (niebieski) ?
Co, gdzie zastosować (?)
-
Insomnia1990
- Początkujący

Mam zastosowac 4xx10mm. Uziemienie zrobic swoje. Tyle ze wszystkie przewody ktore sa dostepne maja uziemienie(zolto zielony). Wiec jak tu miec 3fazy i 0 ??
Przewod uziemienia,dac jako fazowy?
Czy po prostu musze szukac przewodu bez uziemienia?
Przewod uziemienia,dac jako fazowy?
Czy po prostu musze szukac przewodu bez uziemienia?
-
elpapiotr2
- Aktywny

Proste.
Skoro jest kabel 4-żyłowy bez żyły o barwie niebieskiejj, to wystarczy na obu końcach tej żyły dać koszulki o barwie niebieskiej.
Dla układu sieciowego TN będzie ona żyłą ochronno-neutralną, dla TT - neutralną (niestety). Na drugi raz kupować to, co należy, a nie to , co wcisną.
PS. Jaki układ sieci ZE podało w warunkach technicznych przyłączenia ?
Skoro jest kabel 4-żyłowy bez żyły o barwie niebieskiejj, to wystarczy na obu końcach tej żyły dać koszulki o barwie niebieskiej.
Dla układu sieciowego TN będzie ona żyłą ochronno-neutralną, dla TT - neutralną (niestety). Na drugi raz kupować to, co należy, a nie to , co wcisną.
PS. Jaki układ sieci ZE podało w warunkach technicznych przyłączenia ?
Jeśli chodzi o elektrykę i tego typu instalacje to powinni pomóc w biurze Eran. Kompleksowa obsługa, projekt był dopasowany do naszego budynku. Nie zrobili nam jakiegoś szablonu, tylko dedykowany, indywidualny projekt i za to szczególne brawa, bo nieruchomość takiego podejścia właśnie wymagała.