Jakie pokrycie dachu?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Re: jakie pokrycie dachu?
Ja tam sądzę, że jednym z najlepszych rozwiązań jest własnie blachodachówka 
Póki co bardzo jestem zadowolony z izolacji jaką mi wykonali ludzie z firmy Termil. Oni głównie robią piankę PUR i mają też od jakiegoś czasu ofertę z gumą natryskową z której ja właśnie korzystałem. Guma idealnie się wulkanizuje z powierzchnią, można ją kłaść na papę, więc odpadły mi koszty związane z utylizacją które byłyby bardzo duże.
My pokryliśmy dach gontem bitumicznym - rozwiązanie niedrogie, ale trwałe przy czym trzeba wybrać odpowiedni materiał, mamy gont kanadyjski BP, dają na niego dożywotnią gwarancję.
-
Michał2017
- Początkujący

Hm, może gont bitumiczny? Teraz są fajne promki w naszej aplikacji mzakupy.com - znajdziesz od 19 złKaWron pisze: Niestety, jak przypuszczam większość, jestem ograniczony finansowo, więc proszę o doradzenie optymalnej wersji pokrycia dachowego wraz z montażem. Z gory dziekuję i pozdrawiam Karol
-
DachyZapolski
- Początkujący

Jakość gontu bitumicznego, a dobrej dachówki to dwa światy i nie można ich do siebie w żaden sposób porównać. Akurat pokrycia dachowe to nasza specjalizacja więc będziemy mogli podpowiedzieć, z doświadczenia polecam dachówkę ceramiczną.
Ja też bym został przy dachówce. Według mnie najlepiej się prezentuje, trawała, solidna. Inne materiały według mnie wyglądają dość sztucznie. Blachodachówka byłaby jeszcze do zaakceptowania, ale przy mocnym i dokładnym ociepleniu/wygluszeniu dachu. Wtedy nie slychać gdy pada deszcz, normalnie hałas przyprawia bółu głowy.
-
romankowicki
- Zainteresowany

pokrycie dachu musi być po prostu solidne.
Ostatnio zmieniony 09 lis 2017, 11:58 przez romankowicki, łącznie zmieniany 2 razy.
-
E-Rzecznik BUDMAT
- Początkujący

Szanowni Państwo, zachęcam do zapoznania się z systemami dachów modułowych Budmat http://www.budmat.com/pl/kategoria/dachy-modulowe-1. Dach modułowy składa się z arkuszy blachy, które układa się na dachu niczym puzzle. Wszystkie elementy są do siebie idealnie dopasowane oraz proste w montażu dzięki fabrycznie przygotowanym otworom montażowym oraz miseczkom. Szybkość montażu oraz jego prostota ma bezpośrednie przełożenie na estetykę oraz trwałość dachu. Wykorzystanie blachodachówki sprawia, że dach jest lekki i nie obciąża konstrukcji budynku.
Hmm no tutaj myślę że dachówka ceramiczna bądź cementowa. Jeżeli jest odpowiednia wkexba to niebędące problemów z wyborem, bo w Braas są aż 22 modele w różnym stylu i o szerokiej gamie kolorów.
Budując dom zastanawiałem się nad wyborem firmy do zrobienia dachu, padło na firmę http://www.dachbud.slask.pl . Firma specjalizuje się w usługach dekarskich. Byłem zadowolony z usług tej firmy wszystko odbywało się fachowo i sprawnie.
Tak naprawdę zależy od tego kto ile jest w stanie w danym momencie wydać. Jak więcej to dachówka, jak mniej to jednak blacha. Jak robiłem swój remont to mogłem na tę kwestię przeznaczyć jednak mniej niż więcej i kupiłem modułówkę Budmatu. Sporo kolegów mi to odradzało, że na dach nadaje się tylko dachówka, ale ja i tak wybrałem blachę. Jestem zadowolony, od remontu minęły 3 lata, nie widzę żadnych zmian, nic nie koroduje, nie odbarwia się, nie odgina. Mam nadzieję, że trochę jeszcze wytrzyma w takim stanie.
Dachówka ceramiczna jest najtrwalsza, tylko cena do najniższych nie należy.
Zgadzam się z poprzednikiem w pełni. No cena ceramiki jest wyższa jednak można polować na promocje organizowanie m.in przez Braas jak coroczne Jesienne Dachobranie. W tym roku obejmowało praktycznie całą ofertę również z nowością jaka pojawiła się w tym roku na rynku a mianowicie Signy 
Ja zdecydowałem się na łupek dachowy i nie żałuję swojej decyzji. Wszystko prezentuje się świetnie, a sam dach jest bardzo wytrzymały. Polecam takie rozwiązanie każdemu, kto jest na etapie planowania budowy domu.