ekogroszek a czyste spalanie
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
ekogroszek a czyste spalanie
Czy palenie weglem można jakos pogodzić z checia dbalosci o srodowisko. To raczej się wyklucza a nie mam możliwości ani podlaczenia gazowego a elektryczne ogzrewanie to jeszcze gorzej raz ze elektownia za mnie spala po drugie koszty.
Jak mogę spalac czysto ekogroszek ktoś cos?
Re: ekogroszek a czyste spalanie
Wystarczy go umyć przed zasypaniem pieca.
Na pewno zacznij od zakupu dobrej jakosci ekogroszka, nie bierzemyw ogole pod uwagę palenia odpadami węglowymi bo to kaplica / dobry eko to energetyczny i wydajny bez kamieni i mala zawartoscia siarki – długo szukałem dobrej jakosci wegla kamiennego i udało się postawiłem na węgiel sztygar workowany/ czyściutki jest i mega wydajny cena tez nie odstaszamaktood pisze:Czy palenie weglem można jakos pogodzić z checia dbalosci o srodowisko. To raczej się wyklucza a nie mam możliwości ani podlaczenia gazowego a elektryczne ogzrewanie to jeszcze gorzej raz ze elektownia za mnie spala po drugie koszty.
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Zgadza się, elektrownia spala węgiel, przy produkcji energii elektrycznej, jednak jest to zupełnie inny rodzaj spalania, inny rodzaj emisji do otoczenia a wszystko dzięki systemom odpylaczy i oczyszczania spalin, których nie ma w budynkach mieszkalnych, więc tym się w ogóle nie przejmuj przy wyborze ogrzewania.maktood pisze: elektryczne ogzrewanie to jeszcze gorzej raz ze elektownia za mnie spala po drugie koszty.
Po drugie koszty..... Brałeś pod uwagę instalację pompy ciepła? Jaki masz budżet na system grzewczy? Czytałeś w innych wątkach jakie miesięczne, czy sezonowe koszty ogrzewania pompami ciepła mają inni użytkownicy forum? Poczytaj i może się przekonasz
Miałeś kiedyś okazję zobaczyć filtr kominowy na elektrowni napędzanej węglem? Ja owszem.
W okapie kuchennym jest lepszy system filtracji. Kuknij sobie na komin jak elektrownia zaczyna proces czyszczenia kominów. Miodzio.
W okapie kuchennym jest lepszy system filtracji. Kuknij sobie na komin jak elektrownia zaczyna proces czyszczenia kominów. Miodzio.
Na pewno zacznij od zakupu dobrej jakosci ekogroszka, nie bierzemyw ogole pod uwagę palenia odpadami węglowymi bo to kaplica / dobry eko to energetyczny i wydajny bez kamieni i mala zawartoscia siarki – długo szukałem dobrej jakosci wegla kamiennego i udało się postawiłem na węgiel sztygar workowany/ czyściutki jest i mega wydajny cena tez nie odstasza
[/quote]
No nie odstarasza bo teraz promocje puścili – 50 zł na tonie a na przy większej dostawie dużo taniej – warto bo wegiel sensowny – ja palacz z 20 letnim stażem nie mam się do czego przyczepic – węgiel sztygar klasa
Czyste spalanie to przezde wszystkim brak brunatnego duszącego dymu z komina, wszystko się spala
Polecam tez metode paleni od góry jest pracochlonno bo codzinnie trzeba rozpalać ale efekty widać pierwszego dnia brak dymu
No nie odstarasza bo teraz promocje puścili – 50 zł na tonie a na przy większej dostawie dużo taniej – warto bo wegiel sensowny – ja palacz z 20 letnim stażem nie mam się do czego przyczepic – węgiel sztygar klasa
Czyste spalanie to przezde wszystkim brak brunatnego duszącego dymu z komina, wszystko się spala
Polecam tez metode paleni od góry jest pracochlonno bo codzinnie trzeba rozpalać ale efekty widać pierwszego dnia brak dymu
U mnie póki co funkcjonuje kocioł, w którym dobrze sprawdza się zarówno węgiel, jak i drewno. Szczególnie to bukowe świetnie się pali. Chciałbym jednak zainwestować w kilka worków z http://dobreworki.pl/ i sprawdzić, czy ekogroszek pali się lepiej czy gorzej od klasycznego węgla i jeżeli trafię na taki dobrej jakości, może całkowicie przestawię się na taki opał.
Mój brat używa ekogroszku do ogrzewania domu. Mówi, że ważny dla dobrego spalania jest dobór wysokiej jakości ekogroszku. On węgiel zamawia od firmy węglo smyk i mogę ich polecić również wam. Są autoryzowanym sprzedawcą węgla.
Tutaj jak wszędzie, podstawą jest dobór odpowiedniego kotła do rodzaju stosowanego opału, akurat jeżeli chcesz połączyć drewno i węgiel to nie widzę żadnych przeszkód, możemy pomóc podczas doboru danego modelu kotła.
-
Gielda-paliw
- Zainteresowany

Problemem są stare kotły i palenie w nich śmieci, jeśli zamienimy te kotły na retortowe i zwiększymy świadomość o efektywnym paleniu to smog nie będzie takim problemem.
Ja teraz kupuję ekogroszek w Hurtowni KGMhttps://kgmhurtowniaopalu.pl/oferta stawiają na wysoką kaloryczność i odpowiednie przygotowanie opału. Dzięki temu też osiągamy większe oszczędności, a do tego generują naprawdę mało popiołu, aż sam byłem zaskoczony po pierwszym paleniu.
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Problem to może być w niektórych przypadkach takich jak np. Kraków, gdzie w ogóle nie będzie wolno spalać paliw stałych, nie ważne jak dobry kocioł będziesz miał zainstalowany dlatego własnie, szczególnie do nowych budynków powinno się projektować już nowoczesne i w pełni ekologiczne rozwiązania...Gielda-paliw pisze:Problemem są stare kotły i palenie w nich śmieci, jeśli zamienimy te kotły na retortowe i zwiększymy świadomość o efektywnym paleniu to smog nie będzie takim problemem.
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

A w temacie czystego spalania - ruszyła własnie akcja ""Nie truj sąsiada!" Wystarczy wydrukować jedną z kilku zawieszek dostępnych na stronie akcji gminazenergia.pl i umieścić na płocie, drzwiach czy oknie sąsiada, który nas truje.
Jak zareagowalibyście na taki "prezent"?
Jak zareagowalibyście na taki "prezent"?
-
Gielda-paliw
- Zainteresowany

W Krakowie będzie zakaz palenia węglem, a nie wszystkimi paliwami stałymi. Bez ryzyka można kupować kotły na pellet.
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Oj, niestety mylisz się... odsyłam do analizy ustawy antysmogowej!Gielda-paliw pisze:W Krakowie będzie zakaz palenia węglem, a nie wszystkimi paliwami stałymi. Bez ryzyka można kupować kotły na pellet.