Montaż pompy ciepła, warto ?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Montaż pompy ciepła, warto ?
Witajcie, planuję po zimie stawiać instalacje grzewczą i eleketryczną w domu. Zastanawiam się głęboko czy nie skorzystać z pomp ciepła + fotowoltaika + wiatraki + system rekuperacji. Początkowo planowałem zwykły kocioł ale mam dwóch kumpli którzy mocno chwalą właśnie takie rozwiązanie i przez to dają mi do myślenia. Jakie to są koszta? Macie jakieś zaufane firmy które się tym zajmują w okolicach Warszawy? Czy w ogóle warto w to wchodzić? Są jakieś na to dofinansowania?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Montaż pompy ciepła, warto ?
Wodne ogrzewanie przy rekuperacji nie ma sensu!! Taniej i większy komfort zapewni pompa ciepła powietrze powietrze i podłogowe elektryczne jak izolacja od gruntu na to pozwoli. Pompa ciepła bezpośrednia a nie grzejąca przez wodę ma minimum 2 x większą efektywność.karolbg pisze:Witajcie, planuję po zimie stawiać instalacje grzewczą i eleketryczną w domu. Zastanawiam się głęboko czy nie skorzystać z pomp ciepła + fotowoltaika + wiatraki + system rekuperacji. Początkowo planowałem zwykły kocioł ale mam dwóch kumpli którzy mocno chwalą właśnie takie rozwiązanie i przez to dają mi do myślenia. Jakie to są koszta? Macie jakieś zaufane firmy które się tym zajmują w okolicach Warszawy? Czy w ogóle warto w to wchodzić? Są jakieś na to dofinansowania?
rekuperacja od 1989r
Myślisz że ziomki się przyznają że mają rachunki po kilka tysięcy za prąd? heehkarolbg pisze:Witajcie, planuję po zimie stawiać instalacje grzewczą i eleketryczną w domu. Zastanawiam się głęboko czy nie skorzystać z pomp ciepła + fotowoltaika + wiatraki + system rekuperacji. Początkowo planowałem zwykły kocioł ale mam dwóch kumpli którzy mocno chwalą właśnie takie rozwiązanie i przez to dają mi do myślenia. Jakie to są koszta? Macie jakieś zaufane firmy które się tym zajmują w okolicach Warszawy? Czy w ogóle warto w to wchodzić? Są jakieś na to dofinansowania?
No chyba że cię stać to co innego. Tylko pamiętaj że przy sztucznym grzaniu prądem i nadmuchach będziesz miał suche powietrze w chacie i komfort zbliżony do marketowego. Byłeś kiedyś na zakupach? Fajnie się oddychało śmierdzącym powietrzem? Może przez godzinę się da ale dłużej? Średnio.
Kup piec na pellet z podajnikiem i będziesz miał naturalne ciepło a do tego ekologicznie, tanio i zdrowo.
Jakiekolwiek ogrzewanie elektryczne to koszt kilkunastu tysięcy plus kilkadziesiąt za wiatraki i panele. Zanim to się zwróci to wiesz co..Chałupa się rozpadnie.
Dzięki za odpowiedzi.
@Tomasz_Brzeczkowski - dzięki, faktycznie na logike biorąc jak bezpośrednio będzie dawało moc, a nie jedynie służyło do podgrzewania to więcej przekaże
A więc optymalnie w twojej opinii byłoby pompa powietrze powietrze + ogrzewanie elektryczne podłogowe. Tylko jak w zime wygląda sprawa? Co do tego warto dobrać wiatraki czy solary, kolektory ? Jak dużo prądu to pobiera przy założeniu, że dom będzie miał około 150 m2. Sam chyba jednak optuje tylko za fotowoltaiką bo wiatraki to sporo miejsca zabierają i trochę popsują działke, a szkoda bo ładne dęby stoją
@Nexo - w Twojej opinii kosztowne rozumiem i niezbyt potrzebne wydatki? Sam właśnie początkowo myślałem o takim rozwiązaniu o którym wspominasz, zwykły piec na biomasę + fotowoltaika - według Ciebie byłoby to optymalne rozwiązanie tzn. najmniej kosztowne?
@Tomasz_Brzeczkowski - dzięki, faktycznie na logike biorąc jak bezpośrednio będzie dawało moc, a nie jedynie służyło do podgrzewania to więcej przekaże
@Nexo - w Twojej opinii kosztowne rozumiem i niezbyt potrzebne wydatki? Sam właśnie początkowo myślałem o takim rozwiązaniu o którym wspominasz, zwykły piec na biomasę + fotowoltaika - według Ciebie byłoby to optymalne rozwiązanie tzn. najmniej kosztowne?
Oczywiście. Pomyśl logicznie bo widać głupi nie jesteś.karolbg pisze: @Nexo - w Twojej opinii kosztowne rozumiem i niezbyt potrzebne wydatki? Sam właśnie początkowo myślałem o takim rozwiązaniu o którym wspominasz, zwykły piec na biomasę + fotowoltaika - według Ciebie byłoby to optymalne rozwiązanie tzn. najmniej kosztowne?
Prąd. Podłączasz do gniazdka grzejnik i idziesz do pracy, idziesz spać albo do sklepu. Kontrolujesz licznik? No raczej nie. Tyle ile prądu to ustrojstwo zużyje tyle zabulisz bo Energi nie obchodzi że podłączyłeś 7 kilowatów i leci to przez 12 godzin. Dla nich to zysk ale dla ciebie zdziwienie po przyjściu listonosza.
A pellet? Sam kontrolujesz ile zużywasz. Nie nasypiesz do podajnika..To nikt nie przyjdzie do ciebie z rachunkiem.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Im niższa temperatura górnego źródła, tym wyższy COP i możliwa praca przy niższej temperaturze dolnego źródła. Pompy ciepła powietrze powietrze dają ciepło dwa razy taniej niż gruntowe i dają ciepło do delta T 60 st, czy do -35. W dobrych pompach, nawet grzałek się nie instaluje.@Tomasz_Brzeczkowski - dzięki, faktycznie na logike biorąc jak bezpośrednio będzie dawało moc, a nie jedynie służyło do podgrzewania to więcej przekażeA więc optymalnie w twojej opinii byłoby pompa powietrze powietrze + ogrzewanie elektryczne podłogowe. Tylko jak w zime wygląda sprawa? Co do tego warto dobrać wiatraki czy solary, kolektory ? Jak dużo prądu to pobiera przy założeniu, że dom będzie miał około 150 m2. Sam chyba jednak optuje tylko za fotowoltaiką bo wiatraki to sporo miejsca zabierają i trochę popsują działke, a szkoda bo ładne dęby stoją
![]()
rekuperacja od 1989r
Bo w dobrych pompach CAP brzęczu siedzi i piardzi. Perpetum mobile quhwa mać. Widzę że na starość całkiem się we łbie pierodli.
Ale to właśnie systemy ogrzewana elektrycznego łatwiej sterować i kontrolować niż rozwiązania na opał stały. Tam nie wygasisz pieca w kilka minut, nie rozpalisz go momentalnie by poczuć ciepło w domu. Układ wodny ma sporą bezwładność. Ostatnio byłem u znajomej nad morzem i ona ma u siebie zainstalowane panele na podczerwień. Chyba Eco Partner z Wielkopolski. Niektóre miały formę luster (w łazience - fajna sprawa bo nie zaparowują podczas kąpieli) a niektóre były "ukryte" w podwieszanym suficie. Zaleta była taka, że ciepło było odczuwane właściwie od razu po włączeniu. A sam programator pozwalał na bardzo dokładne sterowanie i ustawienie momentów grzania dostosowanych do rytmu życia mieszkańców. Do tego taryfa G12w i kosztowo wychodzi bardzo sensownie. A ostatnio coś słyszałem, że chcą wprowadzić dodatkową taryfę dla ogrzewających prądem, która ma być jeszcze bardziej konkurencyjna cenowo. Ciekawe co wymyślą.Nexo pisze: Prąd. Podłączasz do gniazdka grzejnik i idziesz do pracy, idziesz spać albo do sklepu. Kontrolujesz licznik? No raczej nie. Tyle ile prądu to ustrojstwo zużyje tyle zabulisz bo Energi nie obchodzi że podłączyłeś 7 kilowatów i leci to przez 12 godzin. Dla nich to zysk ale dla ciebie zdziwienie po przyjściu listonosza.
A pellet? Sam kontrolujesz ile zużywasz. Nie nasypiesz do podajnika..To nikt nie przyjdzie do ciebie z rachunkiem.
Nie ściemniaj ziom. Podczerwień przecież nie grzeje panela tylko otoczenie więc co to ma wspólnego z parującym lustrem? Baba ma zwykłe maty grzejne.
O taryfie "specjalnej" zapomnij, bo za 3 lata wchodzi unia i grzanie prądem z gniazdka nie będzie możliwe.
O taryfie "specjalnej" zapomnij, bo za 3 lata wchodzi unia i grzanie prądem z gniazdka nie będzie możliwe.
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Witam,karolbg pisze:Witajcie, planuję po zimie stawiać instalacje grzewczą i eleketryczną w domu. Zastanawiam się głęboko czy nie skorzystać z pomp ciepła + fotowoltaika + wiatraki + system rekuperacji. Jakie to są koszta? Macie jakieś zaufane firmy które się tym zajmują w okolicach Warszawy? Czy w ogóle warto w to wchodzić? Są jakieś na to dofinansowania?
Ze swojej strony mogę polecić firmy z okolic Warszawy, które doradzą i wykonają system grzewczy oparty na pompach ciepła.
Zobacz na link: http://www.viessmann.com.pl/ss/ss.php?b ... s=Warszawa
Po prawej stronie masz wylistowane firmy z Warszawy i okolic. Są to partnerzy firmy Viessmann, którzy oferują bezpłatne, niezobowiązujące i indywidualne doradztwo, także bezpośrednio w miejscu instalacji.
Zapytaj też o poglądową kalkulację potencjału oszczędności kosztów ogrzewania oraz o pomoc w uzyskaniu publicznego dofinansowania oraz wsparcia na etapie składania wniosków.
W razie problemów - pozostaję do dyspozycji
Nie widzę brzęcza na tej liście.. Jest niepełna!
No dylemat nie jest zatem taki prosty... skontaktowałem się z dwoma firmami z okolic Warszawy i zobaczymy co doradzą. Może ktoś zna (Trigeo - http://oszczednegrzanie.pl i Sanito - http://www.sanito.com.pl/), pierwsza jest w stanie mi doradzić zarówno przy pompie ciepła, jak i przy fotowoltaice oraz kotłach grzewczych w tym na pellet (na biomasę?:) a więc fajnie bo mi właśnie chodzi o kompleksową pracę, a nie rozbijać się na drobne, druga czysto w pompach ciepła się specjalizuję, a więc zapewne będą mi wszystkie inne pomysły wybijali z głowy, no ale będę miał ogląd na sprawę. Jak będę wiedział coś więcej to dam znać.
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Dzięki za informację. Czekam na efekty rozmów i trzymam kciukikarolbg pisze:No dylemat nie jest zatem taki prosty... skontaktowałem się z dwoma firmami z okolic Warszawy i zobaczymy co doradzą. Może ktoś zna (Trigeo - http://oszczednegrzanie.pl i Sanito - http://www.sanito.com.pl/)Jak będę wiedział coś więcej to dam znać.
Pozdrawiam!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Należy wiedzieć, że podstawą instalacji jest rekuperacja. Warto też pamiętać, ze HVAC - to kompleksowe rozwiązanie komfortu na cały rok. Co to jest komfortowa instalacja do domu czy mieszkania HVAC?karolbg pisze:No dylemat nie jest zatem taki prosty... skontaktowałem się z dwoma firmami z okolic Warszawy i zobaczymy co doradzą. Może ktoś zna (Trigeo - http://oszczednegrzanie.pl i Sanito - http://www.sanito.com.pl/), pierwsza jest w stanie mi doradzić zarówno przy pompie ciepła, jak i przy fotowoltaice oraz kotłach grzewczych w tym na pellet (na biomasę?:) a więc fajnie bo mi właśnie chodzi o kompleksową pracę, a nie rozbijać się na drobne, druga czysto w pompach ciepła się specjalizuję, a więc zapewne będą mi wszystkie inne pomysły wybijali z głowy, no ale będę miał ogląd na sprawę. Jak będę wiedział coś więcej to dam znać.
Najbardziej lapidarnie to: bezobsługowa instalacja zapewniająca komfort wilgotnościowo temperaturowy w domu czy mieszkaniu. Czyli temperaturę 22-24 stC i wilgotność względną 40-45%
Z czego składa się taka instalacja?
W kolejności ważności:
1)wentylacja mechaniczna z 90% odzyskiem ciepłą
2) pompa ciepła powietrze powietrze (klimatyzacja kanałowa lub splity)
3) elektryczne dogrzewanie podłogowe (jak izolacja od gruntu pozwoli) , lub ścienne (grzejnik konwekcyjny na ścianie działowej)
By nie dać się naciągnąć :
Produkcja pomp ciepła jest znacznie tańsza niż kotłów, podobnie jak ich instalacja, więc system HVAC Jest tańszy niż system oparty o kotłownie
Pompy ciepła, grzejące wodę, by potem tą wodą grzać dom, mają z definicji 2 x mniejszą efektywność czyli są dwa raz (minimum ) droższe w eksploatacji niż pompy grzejące i chłodzące bezpośrednio!!
rekuperacja od 1989r
Dzwonię do Tworek..Znowu włączyli neta.