Taras z drewna
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
michałc071
- Zainteresowany

Re: Taras z drewna
By samodzielnie wykonać drewniany taras, trzeba po pierwsze odpowiednio przygotować grunt, wykopując doły, po drugie zabezpieczyć podłoże oraz ścianę, do której konstrukcja będzie przylegać, następnie postawić stelaż i w końcu drewniane wykończenie.
http://walendzik.com.pl/jak-wykonac-tar ... -po-kroku/
http://walendzik.com.pl/jak-wykonac-tar ... -po-kroku/
To fakt, drewniane tarasy wyglądają pięknie, u nas również jest drewniana podłoga. U moich rodziców ostatnio była odnawiana również drewniana podłoga, mimo że swoje latka już ma, to wygląda po renowacji jak nowa
Renowacja tarasów daje jak widać super efekty
Dobra informacja na przyszłość, bo wiadomo, że z biegiem lat i nasz taras może trochę podupaść 
A dlaczego nikt nie mówi o zabezpieczeniu tarasu – tak samo to jest ważne, jak materiał. Co stosujecie w takich przypadkach? Na przykład według mnie dobrym rozwiązaniem jest olej do tarasów Vidaron.
Olejowane drewno o wiele lepiej wygląda niz drewno lakierowane. Jedynym minusem jest to że trzeba ten zabieg powtarzać. Ostatnio widziałem olej Vidaronu w odcieniu jasnego antracytu. Drewno bardzo ładnie wyglądało.
Na sosnowy taras najlepszy jest taki olej http://www.jula.pl/catalog/artykuly-bud ... na-000740/
Tarasy można poddać renowacji, oczywiście
Klinika Parkietu wykonuje takie prace, nawet u moich znajomych robili. Montując taki taras (nowy), warto też zadbać o zabezpieczenie.Na pewno olejowanie czy lakierowanie to dobra propozycja, najlepiej dobrać pod swoje potrzeby preparaty
Podłoga na tarasie wtedy dłużej posłuży
Można też zapytać fachowców, na pewno mogą 
Temat troszkę stary, ale z racji tego, że sam ostatnio się z nim borykałem i moje pytanie było niemalże kropka w kropkę to odpowiem następnym pytającym, po swoim przykładzie.Bojar pisze:Podobają mi się tarasy z drewna. Czy to ma jednak sens. Czy drewniane deski nie będą szybko niszczeć i co roku będę musiał je impregnować?
Drewno jest naturalne, zastanawiałem się pomiędzy drewnem, a kompozytem, ale mimo wszystko zdecydowałem wybrać się naturę, Drewno które jest przeznaczone na taras pochodzi z wilgotnych środowisk, gdzie radzą sobie z najtrudniejszymi warunkami pogodowymi, więc tym bardziej u nas na tarasie nic z nim nie powinno się stać jak będziemy o to w jakimś stopniu dbali. Ja myślałem o kompozycie, ale wysłałem swoją wycenę tarasu tutaj: http://hardwood.pl/wycena-tarasu/ i sobie spokojnie, merytorycznie porozmawiałem z pracownikiem i również mnie przekonał do tego wyboru.
Co prawda potrzebowałem jedynie materiałów do budowy tarasu, niemniej jednak i tak "obsłużyli" mnie profesjonalnie.
Także jeżeli ktoś zastanawia się między drewnem a kompozytem, najlepiej niech poczyta trochę, może porozmawia z samymi kompetentnymi firmami, a później podejmie decyzje bo tarasu się nie wymienia raz na dwa lata
Można wiedzieć z ciekawości z jakiego drewna i jakiej grubości położył Pan swój taras?mularz pisze:Temat troszkę stary, ale z racji tego, że sam ostatnio się z nim borykałem i moje pytanie było niemalże kropka w kropkę to odpowiem następnym pytającym, po swoim przykładzie.Bojar pisze:Podobają mi się tarasy z drewna. Czy to ma jednak sens. Czy drewniane deski nie będą szybko niszczeć i co roku będę musiał je impregnować?
Drewno jest naturalne, zastanawiałem się pomiędzy drewnem, a kompozytem, ale mimo wszystko zdecydowałem wybrać się naturę, Drewno które jest przeznaczone na taras pochodzi z wilgotnych środowisk, gdzie radzą sobie z najtrudniejszymi warunkami pogodowymi, więc tym bardziej u nas na tarasie nic z nim nie powinno się stać jak będziemy o to w jakimś stopniu dbali. Ja myślałem o kompozycie, ale wysłałem swoją wycenę tarasu tutaj: http://hardwood.pl/wycena-tarasu/ i sobie spokojnie, merytorycznie porozmawiałem z pracownikiem i również mnie przekonał do tego wyboru.
Co prawda potrzebowałem jedynie materiałów do budowy tarasu, niemniej jednak i tak "obsłużyli" mnie profesjonalnie.
Także jeżeli ktoś zastanawia się między drewnem a kompozytem, najlepiej niech poczyta trochę, może porozmawia z samymi kompetentnymi firmami, a później podejmie decyzje bo tarasu się nie wymienia raz na dwa lata
Ktoś tu wyżej zauważył, że o drewno trzeba dbać. Otóż to. W tym miejscu trzeba się zastanowić, czy jesteśmy gotowi poświęcać czas i pieniądze, żeby regularnie zabezpieczać ten materiał przed czynnikami atmosferycznymi. Jestem zwolennikiem szybkich i bezproblemowych rozwiązań, więc po rozważeniu wszystkich argumentów zdecydowałem się jednak na deski kompozytowe z dobretarasy.pl. Ponad rok je mam i kompletnie nic się nie dzieje, a nie są zadaszone. Od czasu do czasu je myjemy i to wszystko. Dom jest po to, żeby odpoczywać, a nie ciągle coś dłubać, poprawiać i zabezpieczać.
-
budującakobieta
- Aktywny

Mam taras z modrzewia polskego już drugi sezon i wygląda pięknie. Nie impregnowany mocno, tylko raz na sezon olej a potem pozwalamy mu pokryć się naturalną patyną. Z doświadczenia powiem, że jeśli ktoś lubi gładkie powierzchnie to najlepiej wybrać drewno egzotyczne, ale jak komuś nie przeszkadza rustykalny wygląd (jak dla mnie nowoczesny również) to modrzew się sprawdzi. O płytkach się nie wypowiadam, bo nie mam i mieć nie zamierzam 
-
danielozzo
- Początkujący

Znajomy mi opowiadał o swojej firmie, która buduje tarasy. Podobno taka praca jest całkiem przyjemna. Z tego co wiem, mają dużo zamówień ostatnio. Co się stało, że tarasy są takie popularne? A na pewno bardziej niż kiedyś.
Taras jest bardzo dobrym pomysłem jeżeli chodzi o dom. Moim zdaniem solidne, drewniane tarasy przeznaczone są dla osób, które lubią odpoczywać na świeżym powietrzu, każdy może taki mieć, oczywiście jeżeli mieszka się w domu, a nie w mieszkaniu w bloku.
Drewno jest jak najbardziej fajne, tylko minus oczywiście taki, że trzeba konserwować i to dość mocno co jakiś czas.
-
Kasiakasia78
- Początkujący

U mnie w domu taras jest mniej wiecej w stylu skandynawskim czyli wszechobecne drewno.
Taras z drewna jak najbardziej, ale dobrze byłoby postawić na jak najlepsze drewno