Dom drewniany całoroczny
Dom drewniany całoroczny
Moim ukochanym miejscem gdzie fantastycznie wypoczywam to Mazury. Właśnie tu dokonałam inwestycji i zakupiłam kawałek ziemi na której chciałabym wybudować domek drewniany całoroczny. Planuję w nim spędzać każdą wolną chwilę. Zastanawiam się nad wyborem metody jego budowy szkieletowy czy z bala? według projektu gotowego czy raczej lepiej dołożyć i mieć domek zaplanowany do swoich potrzeb?
Re: Dom drewniany całoroczny
Zazdroszczę Ci takiego miejsca;)Niedawno w tv oglądałam program o domach z bali,i właśnie taki dom wyobrażam sobie na działce wśród lasów i nad jeziorem.Taki dom z klimatem.Ja raczej zainwestowałabym w projekt dostosowany do moich potrzeb:)
Mazury to fajna lokalizacja. Chociaż wszystko zależy jak bardzo fajnie położona jest działka. Jak masz widok na jakieś jezioro to już kompletnie rewelacja. W takim otoczeniu przyrody to faktycznie tylko dom drewniany wchodzi w grę. Fajnie jakby pasował do lokalnej architektury. Wydaje mi się, że chyba bal byłby najbardziej odpowiedni. W okolicy Mrągowa jest nawet szlak architektury drewnianej, który może być dużą inspiracją dla Ciebie.
Nie wiedziałam o istnieniu takiego szlaku, dzięki za podpowiedź. Już niebawem będę tam ponownie to na pewno udam się by podziwiać te drewniane pewności architektury. Obejrzę je przy okazji umówionego spotkania z lokalna firmą Natur Eko Dom, która zajmuje się budową domów z bala. Do ich budowy wykorzystuje sosnę mazurską. Jedziemy z nimi porozmawiać o naszej inwestycji jak również obejrzeć ich dom modelowy. Ciekawa jestem tego spotkania.jacekb90 pisze:Mazury to fajna lokalizacja. Chociaż wszystko zależy jak bardzo fajnie położona jest działka. Jak masz widok na jakieś jezioro to już kompletnie rewelacja. W takim otoczeniu przyrody to faktycznie tylko dom drewniany wchodzi w grę. Fajnie jakby pasował do lokalnej architektury. Wydaje mi się, że chyba bal byłby najbardziej odpowiedni. W okolicy Mrągowa jest nawet szlak architektury drewnianej, który może być dużą inspiracją dla Ciebie.
-
konradzik34
- Początkujący

Ja obecnie mieszkam w domu drewnianym takim jak te http://www.altbud-domy.pl/domy-drewniane/mieszkalne i bardzo sobie chwalę. Zawsze marzyłem o domu z drewna - co prawda chciałbym taki z bali, ale ceny są, jakie są. Wybrałem tańsze rozwiązanie, ale jestem bardzo zadowolony. Taki dom inaczej pachnie, "oddycha", generalnie jest super.
No to podziel się jak mieszka się w drewnianej altance "oddychającej" przez styropian? Bo przecież wszystkie altanki z twojego linka mają na elewacji styro..
Domy z bala są przepiękne. Mają swój klimat i co najważniejsze są z naturalnego surowca, który pozytywnie wpływa na zdrowie jego mieszkańców. Jego budowa trwa zaledwie kilka miesięcy więc Lena80 masz szansę na szybką realizację swych marzeń. Powodzenia.
Bardzo ciekawe projekty domów z bali mają w dom.pl
na przykład ten domek https://pracownia-projekty.dom.pl/dp_ch ... 11k_ce.htm
To prawda, dom wykonany z drewnianych bali ma swój urok i prezentuje się naprawdę pienie, jest niezwykle przytulny i klimatyczny, podstawą jest tylko wybór odpowiedniej i rzetelnej firmy która zajmie się jego budową.
Też nie znałem czegoś takiego jak Szlak Architektury Drewnianej. Znalazłem opis na stronie Mrągowa. Trasa ma prawie 230 km i prowadzi przez : Rychnowo - Olsztynek - Klon - Hejdyk - Zgon - Wojnowo – Ukta - Gałkowo - Krutyń - Kadzidłowo - Okartowo. Wygląda całkiem fajnie. Na mazurach to w ogóle jest sporo domów z bala, które wyglądają bardzo ciekawie. Bardziej mi się podoba ten styl od tego, chyba bardziej znanego z gór.Lena80 pisze:Nie wiedziałam o istnieniu takiego szlaku, dzięki za podpowiedź. Już niebawem będę tam ponownie to na pewno udam się by podziwiać te drewniane pewności architektury. Obejrzę je przy okazji umówionego spotkania z lokalna firmą Natur Eko Dom, która zajmuje się budową domów z bala. Do ich budowy wykorzystuje sosnę mazurską. Jedziemy z nimi porozmawiać o naszej inwestycji jak również obejrzeć ich dom modelowy. Ciekawa jestem tego spotkania.jacekb90 pisze:Mazury to fajna lokalizacja. Chociaż wszystko zależy jak bardzo fajnie położona jest działka. Jak masz widok na jakieś jezioro to już kompletnie rewelacja. W takim otoczeniu przyrody to faktycznie tylko dom drewniany wchodzi w grę. Fajnie jakby pasował do lokalnej architektury. Wydaje mi się, że chyba bal byłby najbardziej odpowiedni. W okolicy Mrągowa jest nawet szlak architektury drewnianej, który może być dużą inspiracją dla Ciebie.
Niesamowicie wyglądają domy całe zbudowane z drewna. Jednak drewno to czysta natura i całkowicie inaczej się żyje w takim domu. Czytałem ostatnio, że domy z drewna pomagają alergikom, bo ściany i podłogi nie są przepełnione szkodliwymi klejami. Ja chciałbym taki dom jak tu, drewniany i blisko natury. Zazdroszczę domku na mazurach, bo to piękny teren Polski
Proszę o relację jak się żyje zimą w takim domku, bo na mazurach ponoć zimy srogie 
Jak dla mnie to naprawdę super sprawa. Drewno to naturalny materiał, więc dobrze w takim domu się będziemy czuli.
-
AndrzejKar
- Początkujący

4 lata temu zleciłem budowę domu z bali, całorocznego firmie Bartek
(http://www.domy-bartek.pl/?gclid=Cj0KEQ ... AhWn8P8HAQ)
i muszę powiedzieć, że nie mogłem lepiej trafić. Praktycznie żadnych reklamacji i wszelkie uwagi natychmiast uwzględniane. Firma jest na rynku od wielu lat, ma zrealizowane budowy w wielu krajach Europy Zachodniej. Prawdziwie profesjonalne podejście do całości tematu. Mają maszyny sterowane komputerem produkujące bale pod dany projekt, dokładnie ponumerowane, opisane i przywożone na budowę do złożenia. Realizacja nawet przed wyznaczonym początkowo terminem.
Projekt wybrałem taki jaki mi odpowiadał, z katalogu w Muratorze i po uzgodnieniu z autorem kilku drobnych zmian przekazałem firmie Bartek dokumentację projektową, która została adaptowana przez ich architekta na potrzeby ich technologii z bala. Ściany zewnętrzne zbudowane są z: bala 12 cm+ ocieplenia 15 cm + deski 3 cm od wewnątrz. Deska wewnętrzna 3 cm, na ścianie zewnętrznej, całkowicie imituje wygląd bala. Dom jest niezwykle ciepły: latem chłodny a zimą niewielkim kosztem ogrzewania utrzymujący wew. temperaturę wg naszego życzenia. Ja wybrałem ogrzewanie elektryczne z regulatorami termostatycznymi w każdym pomieszczeniu oraz w salonie kominek. Można było jeszcze sobie zażyczyć płaszcz wodny na kominek ale i bez tego nie jest źle. Dom jest całoroczny ale użytkujemy go jedynie przez 6-7 miesięcy wiosenno-letnio-jesiennych. Gdybym miał zamiar mieszkać w nim zimą, prawdopodobnie zastosowałbym kominek z takim płaszczem wodnym.
(http://www.domy-bartek.pl/?gclid=Cj0KEQ ... AhWn8P8HAQ)
i muszę powiedzieć, że nie mogłem lepiej trafić. Praktycznie żadnych reklamacji i wszelkie uwagi natychmiast uwzględniane. Firma jest na rynku od wielu lat, ma zrealizowane budowy w wielu krajach Europy Zachodniej. Prawdziwie profesjonalne podejście do całości tematu. Mają maszyny sterowane komputerem produkujące bale pod dany projekt, dokładnie ponumerowane, opisane i przywożone na budowę do złożenia. Realizacja nawet przed wyznaczonym początkowo terminem.
Projekt wybrałem taki jaki mi odpowiadał, z katalogu w Muratorze i po uzgodnieniu z autorem kilku drobnych zmian przekazałem firmie Bartek dokumentację projektową, która została adaptowana przez ich architekta na potrzeby ich technologii z bala. Ściany zewnętrzne zbudowane są z: bala 12 cm+ ocieplenia 15 cm + deski 3 cm od wewnątrz. Deska wewnętrzna 3 cm, na ścianie zewnętrznej, całkowicie imituje wygląd bala. Dom jest niezwykle ciepły: latem chłodny a zimą niewielkim kosztem ogrzewania utrzymujący wew. temperaturę wg naszego życzenia. Ja wybrałem ogrzewanie elektryczne z regulatorami termostatycznymi w każdym pomieszczeniu oraz w salonie kominek. Można było jeszcze sobie zażyczyć płaszcz wodny na kominek ale i bez tego nie jest źle. Dom jest całoroczny ale użytkujemy go jedynie przez 6-7 miesięcy wiosenno-letnio-jesiennych. Gdybym miał zamiar mieszkać w nim zimą, prawdopodobnie zastosowałbym kominek z takim płaszczem wodnym.
Też jestem ciekawy. Po tym jak to opisał jacekb90 zacząłem poszukiwania na ten temat. Drewno jest bardzo dobrym materiałem, doskonale regulującym wilgotność w pomieszczeniu. Chyba tylko domy ze słomy i gliny mają lepszy mikroklimat we wnętrzach, tylko mało kto buduje takie domy. A konstrukcji z bala jest całkiem sporo.Andrew76 pisze:Niesamowicie wyglądają domy całe zbudowane z drewna. Jednak drewno to czysta natura i całkowicie inaczej się żyje w takim domu. Czytałem ostatnio, że domy z drewna pomagają alergikom, bo ściany i podłogi nie są przepełnione szkodliwymi klejami. Ja chciałbym taki dom jak tu, drewniany i blisko natury. Zazdroszczę domku na mazurach, bo to piękny teren PolskiProszę o relację jak się żyje zimą w takim domku, bo na mazurach ponoć zimy srogie
Nawet sprawdziłem realizacje firmy Natur Eko Dom o której pisze Lena80 - mają ciekawe domy, nawet ze strzechą. Kto tak teraz buduje? Ja nie znam nikogo, a taka konstrukcja wygląda naprawdę świetnie.
A jak jest z trwałością takich domów budowanych z bali drewnianych? Strasznie mi się podobają, to moje marzenie i jeśli miałabym się decydować na budowę domu, to chciałabym właśnie taki, ale przeczytałam niedawno tutaj https://abcporady.pl/dom-murowany-czy-d ... j-rodziny/, że jeśli myśli się o domu, który przetrwa więcej niż jedno pokolenie, to lepiej murowany... Może są już jakieś technologie, które przedłużają trwałość tego typu budynków?