Cu czy PP-R, grzejniki stalowe czy aluminiowe ?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Tak najtańsza w wykonaniu i materiale ale najdroższa w eksploatacji. Jeżeli dla kogoś liczy się cena a nie jakość to czemu nie.Jak by wszystkie rurki ładnie schować,to dlaczego nie klejone?Sam bym tak nie robił,ale jak rury są dostępne i łatwe do naprawy,to nie widzę przeciwwskazań.Przede wszystkim to chyba najtańsza instalacja.
Instalacja powinna być tak wykonana żeby służyła na lata bez napraw.ale jak rury są dostępne i łatwe do naprawy,to nie widzę przeciwwskazań.
Pozdrawiam!
Pisząc najdroższa w eksploatacji miałem na myśli naprawy związane z wymianą rurek, łataniem, ewentualnymi przeciekami. Plastik klejony ma to do siebie że po pewnym czasie staje się kruchy. Wykonywałem na życzenie i upór znajomego z plastiku klejonego jedną instalacje wody zimnej i ciepłej, ale użycie tego materiału do C.O. jakoś mnie nie przekonuje. Natomiast 100 razy trwalszy będzie już PP z wkładką aluminiową zgrzewany.
Pozdrawiam!
-
maciej1966
- Początkujący

Zgadzam się z krytycznymi wypowiedziami kolegów ale Maciej 1966 też ma sporo racji.
Mimo to,choćby to była najdokładniej wykonana instalacja klejona,nigdy nie odważył bym się jej zamurować.Po ścianach,obleci,ale w ścianę-nigdy!
Nie zrobiłem też dla klienta ani jednej takiej instalacji.Po prostu odmawiam.
Wystarczy mi to,do czego wzywają mnie ludzie,jak im woda płynie po ścianie.
Mimo to,choćby to była najdokładniej wykonana instalacja klejona,nigdy nie odważył bym się jej zamurować.Po ścianach,obleci,ale w ścianę-nigdy!
Nie zrobiłem też dla klienta ani jednej takiej instalacji.Po prostu odmawiam.
Wystarczy mi to,do czego wzywają mnie ludzie,jak im woda płynie po ścianie.
adam
-
maciej1966
- Początkujący