Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Tu są garaże pod spodem, poza tym to brama przejściowa i też jest wilgoć.
Budować według Brzęczkowskiego!!!!Tomasz_Brzeczkowski pisze: A tu nowy dom postawiony na górce, między ścianą a fundamentem jest izolacja pozioma i woda ze ściany ( kondensacja z dyfuzji pary) nie ma jak zejść do ławy ( strefa dodatnich temperatur) i wychodzi tynkami.

To prawda, podczas remontu wymieniono okna, położono płytki na cokole, a wentylacji w pokojach brak (nawet grawitacyjnej). Dopóki było grzane - nic się nie działo, również podejrzewam wilgoć, która pojawiła się od wewnątrz. Mieszkanie przez 2 sezony nie było ogrzewane i pomieszkiwali w nim lokatorzy. Czy może zasugerować Pan jakieś rozsądne rozwiązania? Wydaje się że należałoby to solidnie przewietrzyć i wykonać sprawną wentylację, ale jak to wysuszyć przed zimą?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Wg. mnie wymieniono w tym domu okna, nie robiąc wentylacji mechanicznej. To wilgoć z wewnątrz. Gdyby, woda była podciągana przez fundament, to dom rozpadłby się znacznie wcześniej.

Witam, tu raczej chodzi o pojawienie się dużej ilości wilgoci od wewnątrz budynku i skraplanie się jej i wnikanie w ściany od wewnątrz! Dodam, że dom jest posadowiony na sztucznym wzniesieniu (około 1,5 metra), odkopałem ziemię w kilku miejscach przy fundamencie - nie jest przesadnie wilgotna, przed remontem nic się z nim nie działo (nawet jak nie był intensywnie ogrzewany!). Zabiegi, które spowodowały wystąpienie wilgoci to opłytkowanie cokołu i wymiana okien w połączeniu z odcięciem ogrzewania.Nexo pisze:Taaak qrwa. Wymienione okna bez wentylacji mechanicznej musiały spowodować podciąganie wilgoci z fundamentu.
Co za dekiel..
Nic innego tylko odkopać i uszczelniać. Jeśli się da w ogóle robić poziomą izolację. Podejrzewam że fundamenty z 1906 roku są z kamienia więc może być problem.

Wietrzenie nie jest wentylacją. Nie da się wywietrzyć na zapas. Mało tego, wietrzenie może być jedną z przyczyn zawilgocenia. Jedyne sensowne rozwiązanie, by wilgoć wyprowadzić, by usunąć przyczynę i zachować komfort, to wentylacja z odzyskiem ciepłą.wojtek_wlkp pisze:To prawda, podczas remontu wymieniono okna, położono płytki na cokole, a wentylacji w pokojach brak (nawet grawitacyjnej). Dopóki było grzane - nic się nie działo, również podejrzewam wilgoć, która pojawiła się od wewnątrz. Mieszkanie przez 2 sezony nie było ogrzewane i pomieszkiwali w nim lokatorzy. Czy może zasugerować Pan jakieś rozsądne rozwiązania? Wydaje się że należałoby to solidnie przewietrzyć i wykonać sprawną wentylację, ale jak to wysuszyć przed zimą?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Wg. mnie wymieniono w tym domu okna, nie robiąc wentylacji mechanicznej. To wilgoć z wewnątrz. Gdyby, woda była podciągana przez fundament, to dom rozpadłby się znacznie wcześniej.
Zastanawiają mnie te otwory w fundamencie na zewnątrz i kratki wentylacyjne przy podłodze od wewnątrz. Czy to wentylacja podłogi? Jak to odtworzyć?

Tak, jestem skłonny przychylić się do tego, że wilgoć rzeczywiście pochodzi z wewnątrz budynku. Przez 2 zimy była tam na prawdę niska temperatura, a lokatorzy tam mieszkali. Z doświadczenia wiem że przebywanie w zamkniętym, zimnym pomieszczeniu przez dłuższy czas powoduje spory wzrost wilgotności pomieszczenia.Nexo pisze:Może inaczej. Pytanko. Uważasz że skąd ta wilgoć w pomieszczeniach się bierze? Ludzie tyle chuchają?

Dziękuję za odpowiedź, czy mógłby Pan wyjaśnić dlaczego akurat wentylacja z odzyskiem ciepła mogłaby być lepsza od wentylacji grawitacyjnej? Czy rekuperator obniża wilgotność powietrza w obiegu? Jeśli tak to co się dzieje z powstałym kondensatem?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Wietrzenie nie jest wentylacją. Nie da się wywietrzyć na zapas. Mało tego, wietrzenie może być jedną z przyczyn zawilgocenia. Jedyne sensowne rozwiązanie, by wilgoć wyprowadzić, by usunąć przyczynę i zachować komfort, to wentylacja z odzyskiem ciepłą.

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Wentylacja grawitacyjna już nie istnieje
No widzisz, wentylacja grawitacyjna nie istnieje a potrafi jeszcze stracić 5000-8000kWh tyle energii, wytłumaczysz to? bo Brzęczu nie potrafi.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Wentylacja grawitacyjna to starta 5000-8000kWh w takim domu.