Witam serdecznie,
nie wiem czy to normalne, ale słyszę rozmowy sąsiadów zza ściany. Jestem z bloku, więc myślałem że natężenie hałasu będzie mniejsze.
Coś więcej o budynku. Jest to czworak składający się z dwóch bliźniaków sklejonych razem. Pomiędzy blizniakami są 2 ścianki z gazobetonu 18cm + dylatacja pomiedzy nimi.
A pomiędzy mieszkaniami w bliźniakach sciana z gazobetonu 24cm. Do twego tynk mechaniczny po obu stronach. Moje pytanie czy to spełnia normy? Ktoś mi mówił że z gazobetonu powinny być dwie ścianki + izolacja pomiędzy.
Procz rozmów słyszymy chowanie sztućców do szuflady czy chowanie naczyń do zmywarki. O głośniejszej muzyce nie wspomnę. Również chodzenie po schodach daje duży halas. Schody są drewniane i przymocowane są do wspólnej ściany.
Byłbym wdzięczny za wszelkie komentarze. W jakiś sposób mogę polepszyć izolację akustyczną ingerując tylko po mojej stronie?
Pozdrawiam
Izolacja akustyczna w czworaku
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: Izolacja akustyczna w czworaku
Szukaj innej drogi przenikania dźwięków niż przez ściany.
Może jakieś niewypełnione szczeliny dylatacyjne, otwory od instalacji, kanały kominowe, otwory technologiczne po budowie zapchane workami po zaprawie a potem otynkowane, itp.
Teoretycznie ściany szczelinowe nie powinny być aż tak kiepskie akustycznie, aby było słychać stukot sztućców.
Może jakieś niewypełnione szczeliny dylatacyjne, otwory od instalacji, kanały kominowe, otwory technologiczne po budowie zapchane workami po zaprawie a potem otynkowane, itp.
Teoretycznie ściany szczelinowe nie powinny być aż tak kiepskie akustycznie, aby było słychać stukot sztućców.
PozdrawiamTomek W.e-konsultant Rockwool
Re: Izolacja akustyczna w czworaku
Warto zajrzeć tutaj http://www.akustyczne.eu/materialy-akus ... a-regupol/. Specjalizują się w tych sprawach i mają ogromny wybór asortymentu. Można liczyć na fachową poradę w temacie akustyki.