Płytki czy panele do kuchni
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
remontujesie
- Aktywny

- Kontakt:
Re: płytki czy panele do kuchni
Panele tak samo jak płytki można stosować na ogrzewaniu podłogowym - trzeba tylko dobrać odpowiedni podkład i sprawdzą się tak samo jak płytki, i często dobre panele mogą nam posłużyć dłużej niż płytki.
-
Andrzej1456
- Początkujący

Do kuchni to ja bym odradzał panele. Duża wilgoć, ciągle coś się rozlewa i często przesuwa. Płytki mogą być dużo lepszym rozwiązaniem. Co do doboru to poczytajcie sobie ciekawy artykuł w serwisie Max Kuchnie https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/wybi ... -1766.html. Ja na przykład mam płytki wyglądające jak panele. Takie 2 w jednym 
Paneli do kuchni bym nie dała, to zbyt duże i niepotrzebne ryzyko.
zawsze można zastosować drewnopodobny gres
"Mniej znaczy więcej"- Mies van der Rohe
Panele jak i podłogi drewniana jak najbardziej nadają sie do kuchni ale tylko i wyłącznie dobrych producentów (mogę pomoc na pirv)
Płytki jest o wiele łatwiej czyścić, a po kilku latach panele będą nie do odmycia, tak niestety jest w kuchniach. Sporo osób narzeka na trudności w układaniu płytek, jednak jeżeli ma się dobry klej wodoszczelny to nie ma z tym większego problemu
Do mycia paneli wystarczy wilgotna szmatka i po sprawie . Wiadomo lepiej używać specjalnych płynów dzięki którym zapewnimy im dłuższy żywot.chopper pisze:Płytki jest o wiele łatwiej czyścić, a po kilku latach panele będą nie do odmycia, tak niestety jest w kuchniach. Sporo osób narzeka na trudności w układaniu płytek, jednak jeżeli ma się dobry klej wodoszczelny to nie ma z tym większego problemu
Kafle ,a szczególnie fugi delikatnie się przebarwiają z panelami tego problemu nie doświadczymy.
Moi rodzice zamontowali sobie panele w kuchni i po roku zaczynają robić się wybrzuszenia, rozchodzą się i do tego jeszcze porobiły się dziury
dlatego uważam, że lepszym rozwiązaniem są kafelki. Jeśli ktoś upiera się przy panelach to może warto zainwestować w kafle, które wyglądają jak panele?
Ja postawiłam na kafelki. To jednak bardziej praktyczne rozwiązanie.
Niestety wszystko tutaj zależy od tego czy zainwestujemy w dobre panele .malaka pisze:Ja postawiłam na kafelki. To jednak bardziej praktyczne rozwiązanie.
Dzięki temu panel będzie praktyczny i bezpiecznym wyborem do kuchni.
tylko nie panele, panele to zło, wybierzcie płytki, sto razy bardziej funkcjonalne i dłuzej posłużą
-
remontujesie
- Aktywny

- Kontakt:
Nie oczekujcie od paneli z marketu, że będą dobrze sprawdzać się w kuchni, dobry panel do kuchni to wydatek rzędu 100 - 130 zł/m2.
-
Andrzejek88
- Początkujący

U moich znajomych panele w kuchni trzymają się świetnie, ale kładli je kilka lat temu... Nie wiem, czy potencjalne uszkodzenia to kwestia materiałów, montażu, czy może obniżenia jakości usług remontowych...
Zdecydowanie polecam płytki do kuchni
Są dużo trwalsze i efektowniej wyglądają 
Jestem tego samego zdania.