zabudowa geberitu
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
zabudowa geberitu
Witam
chciałbym zabudować geberit, słyszałem że praktykuje się przykręcenie podwójnej płyty g-k na czoło geberitu, proszę o poradę (osobiście jestem za 1 płytą).
pozdrawiam
chciałbym zabudować geberit, słyszałem że praktykuje się przykręcenie podwójnej płyty g-k na czoło geberitu, proszę o poradę (osobiście jestem za 1 płytą).
pozdrawiam
-
Picadoor
Zawsze robiłem (bo już nie robię) na 1 płycie i nie miałem przypadku jakiegoś kiwania, bujania czy "uginania" się sedesu.
W mojej ocenie to zależy wyłącznie od prawidłowego montażu. Podparty zestaw i płyta opierająca się na całej konstrukcji - bez zbędnego dystansu. Do tego prawidłowo naklejona płytka (czyli "podparta" klejem na całej płaszczyźnie).
Nawet zestawy do podmurowania podpierałem nóżkami wychodząc z założenia, że muszla jest sporą dźwignią i wywiera duży nacisk - szczególnie gdy usiądzie osoba "słusznej postury".
pozdro
W mojej ocenie to zależy wyłącznie od prawidłowego montażu. Podparty zestaw i płyta opierająca się na całej konstrukcji - bez zbędnego dystansu. Do tego prawidłowo naklejona płytka (czyli "podparta" klejem na całej płaszczyźnie).
Nawet zestawy do podmurowania podpierałem nóżkami wychodząc z założenia, że muszla jest sporą dźwignią i wywiera duży nacisk - szczególnie gdy usiądzie osoba "słusznej postury".
pozdro
Na kilkadziesiąt zamontowanych wiszących kibelków,tylko raz pękały płytki.3 razy pękały i 3 razy było poprawiane a i tak kibelek się huśta.Montaż był jak najbardziej prawidłowy.Za to kafelki (Hiszpańskie) okazały się dość kruche,dlatego mocne dociągnięcie je łamało.Gdyby była podwójna płyta nie było by problemu.
adam
-
Mateusz Płotka
- 1 - ostrzeżenie!
o czym Wy mowicie??? mam zamiar zamontowac muszle podwieszana i po tym co przeczytalam zaczynam sie zastanawiac czy ma sens taki wydatek i czy nie lepiej kupic kompakt???
jeszcze spytam sie przy okazji przy malenkiej lazience gdzie w gre wchodzi kazdy centymetr lepiej zamontowac podwieszana muszle czy zwykly kompakt? co zabierze mniej miejsca?
jeszcze spytam sie przy okazji przy malenkiej lazience gdzie w gre wchodzi kazdy centymetr lepiej zamontowac podwieszana muszle czy zwykly kompakt? co zabierze mniej miejsca?
-
Sebastian R
- Początkujący

Czasem w blokach są takie ciekawe ale zamurowane wnęki,które można wykorzystać na umieszczenie stelaża.Najczęściej idą tamtędy rury i czasem da się to miejsce wykorzystać.Trzeba jednak zapewnić dostęp do ewentualnych,zabudowanych tam wodomierzy i zaworów.Sebastian ma rację.Kibelek podwieszany,pod warunkiem,że w kuty w ścianę,jest krótszy.
Są też na rynku krótkie modele kompaktów.Warto poszukać.
Są też na rynku krótkie modele kompaktów.Warto poszukać.
adam