GONT, BLACHODACHOWKA CZY DACHOWKA CERAMICZNA?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
w potrzebie
- Początkujący

GONT, BLACHODACHOWKA CZY DACHOWKA CERAMICZNA?
Witam! buduje niewielki domek z porothermu i musze sie zdecydowac na jakies pokrycie dachowe. wiem ze najlepsza jest dachowka ale jest ona rowniez najdrozsza, zarowno sam material jak i wykonanie.. Znajomy poleca mi gont bitumicznty gdyz jest on najtanszy i trwalszy od blachodachowki, a w razie czego latwo jest go wymienic. czy ktos moglby to potwierdzic? Co lepiej wybrac? czy gont szybko traci kolor? jaka blachodachowka jest trwala w porownaniu o dachowki ceramicznej?
prosze o rade...
prosze o rade...
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
-
w potrzebie
- Początkujący

-
komarr
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
za wytrzymałość więźby w największym stopniu ma wpływ wysokość krokwi. im wyższa krokiew tym więcej ocieplenia włożysz w dach, a m go więcej tym więcej zostanie ci w kieszeni. wynika z tego prosty wniosek, że więźba czy to pod dachówkę czy pod blachę powinna być taka jak ... pod dachówkę.w potrzebie pisze:a czy dachowka cementowa nie jest zbyt ciezka? Bo moze koszt więzby dachowej wyjdzie drozej niz w przypadku innych pokryc dachowych..
z praktyki wiem, że w przeciętnym projekcie domu aby zwiększyć wysokość krokwii z np 16cm na 20cm należy dodać około 1 metra sześciennego drewna. nawet gdyby było to i 2 metry to i tak warto zainwestować by mieć dobre, trwałe i estetyczne pokrycie a przy okazji co rok oszczędzać na ogrzewaniu.
pozdrawiam
-
Picadoor
-
w potrzebie
- Początkujący

chodzilo mi nie tyle o to ze gont jest trwalszy od blachy ale ze w razie czego jest latwiej i taniej dach nim pokryty naprawic bo tylko nabija sie nowa warstwe gontu, a nie jak w przypadku blachy trzeba wszystko zrywac i wymieniac te wszystkie zamokniete ocieplenia, itp.
Ale mniejsza z tym, przeciez chodzi o dach, ktory ma nie przeciekac
wiec dzieki za rady.... pozdrawiam
Ale mniejsza z tym, przeciez chodzi o dach, ktory ma nie przeciekac
wiec dzieki za rady.... pozdrawiam
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
-
w potrzebie
- Początkujący

- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
-
w potrzebie
- Początkujący

Mowil ze tegola jest wytrzymala, tania i umożliwia łatwe wykonanie dachu wentylowanego i takie tam (nie znam sie za bardzo na tym wiec wiecej rzeczy nie powtorze;)), i gwarancje daja na 20 lat. Mowil ze zawet jego znajomi dekarze tym kryja sowje domy. wiec zdecydowanie odradzal blachodachowke. dlatego sama juz nie wiem na co sie zdecydowac...
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
"tania" dobre sobie. Jest jedną z droższych (cena nie adekwatna do jakości). "wytrzymała" ciekawe na co wytrzymała? To są żadne argumenty! W naszej strefie klimatycznej gont bitumiczny powinien bez problemu znieść temperaturę -20*. Największe doświadczenia w tej kwestii mają producenci skandynawscy. Pozdrawiam.
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt: