Dom z bali

Szukasz odpowiedniego materiału na ściany swojego domu? Nie wiesz jakie materiały będą odpowiednie do ich wzniesienia i wykończenia? Jakie trzeba ponieść koszty wynajęcia ekipy remontowej? Tutaj znajdziesz odpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Gość

Dom z bali

Post autor: Gość »

Chciałbym uzyskać opinie na temat wykończenia zewnętrznego ( zabezpieczenia ) oraz docieplenia domu z bali ( na zdjęciu). Zależy mi na zachowaniu pierwotnego charakteru elewacji dlatego pr. o ewentualne komentarze w jaki sposób zaprojektować ocieplenie ścian aby zabezpieczyć się przed wpływem wilgoci na drewno.
Z góry dziękuję za help.
Jakub

Gość

Post autor: Gość »

Nie ocieplisz tego domu od zewnątrz tak, żeby wyglądał tak jak wygląda teraz. Jak dasz wełnę, styropian czy siding, to zakryjesz tę elewację. MOżesz ten dom ocieplić tylko od środka - najlepiej wełną mineralną i wykończyc płytami k-g

T. Brzęczkowski

Post autor: T. Brzęczkowski »

Nie zapomnij o foli od srodka podobnie jak w dachu i wentylacji mechanicznej, najlepiej rekuperator. Mimo protestów tylu fachowców mozesz byc pewiem, że wilgoć wejdzie w ścianę jak nie dasz folii po g-k 0225591081

Slayer

Post autor: Slayer »

Alleluja! Cuda jednak się zdarzają. Nie przypuszczałem, że kiedyklolwiek się już zgodzimy w jakiejś opinii na tym forum Panie TB - a jednak. W tym przypadku folia jest rzeczywiście niezbędna pod wełną, bezpośrednio na ścianie. Na wełnie też by się folia przydała. Przypuszczam, że inni stali bywalcy forum też się z tym zgodzą. Przeczuwam, że ten temat to będzie święte miejsce zjednoczenia zwalczających się tu obozów - czyli Brzęczkowski VS Reszta forumowiczów.

T. Brzęczkowski

Zawsze pisałem o foli pod k-g, nieależnie od "przypadków" dach, ściana więc nie wiem skąd to Alleluja. Lepiej by było po tak długich dyskusjach, EUREKA!

wittar
Początkujący
Początkujący

szczegoly....

Post autor: wittar »

No wiec jak "dajemy" ta folie - pionowo? poziomo? przybijamy?a moze kleimy do drewna a na zewnatrz tasma na zakladce??? czy foliowac tylko sama welne np pomiedzy konstrukcja czy leciec po calosci sciany?
pozdr
wittar

T. Brzęczkowski

Oddychanie zostaw skutecznej wentylacji, oddychająca przegroda termiczna zawilgnie, więc po całości. A co do łazienki , otwór to jeszcze nie wentylacja. www.nie-co.pl

Wojciech Nitka
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Wojciech Nitka »

Na temat docieplania domów z bali polecam - http://szkielet.com.pl/bale/1.php

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ściany”